ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

Αρθρο του Κωστή Δερμιτζάκη για τα αγροτικά προβλήματα του νομού ΛασιθίουΟ νομός Λασιθίου  λόγο εδαφολογικών και κλιματικών  συνθηκών στηρίζεται διαχρονικά και στην αγροτική παραγωγή για την οικονομική του ανάπτυξη.  Οι κύριες καλλιέργειες  είναι αυτές των πρώιμων κηπευτικών και της ελιάς.  Δύο καλλιέργειες που έχουν πληγεί άμεσα τα τελευταία χρόνια από την εφαρμογή των βάρβαρων μνημονιακών πολιτικών.  Η σημαντική αύξηση του κόστους παραγωγής, απόρροια της αύξησης του ΦΠΑ στα αγροεφόδια,  της τιμής του πετρελαίου και των τιμολογίων της ΔΕΗ έχει οδηγήσει το σύνολο των αγροτών σε απόγνωση. 

Η πλειοψηφία των καλλιεργητών μη έχοντας στο πλευρό τους ένα τραπεζικό εργαλείο, όπως αυτό της πρώην ΑΤΕ της οποίας μέρος των δανείων με υποθηκευμένες αγροτικές περιουσίες παραχωρήθηκαν σε διεθνή κερδοσκοπικά κεφάλαια, αδυνατούν να προμηθευτούν πολλές φορές τα απαραίτητα για τη νέα καλλιεργητική περίοδο.  Σε αυτή την οικονομική λεηλασία έρχεται να προστεθεί και  η βάρβαρη υπερφορολόγηση των αγροτών από το πρώτο ευρώ, αρπάζοντας και το τελευταίο ευρώ από τις τσέπες τους.  Η νέα ΚΑΠ, που παρουσιάστηκε δεν δίνει καμία ελπίδα,  αλλά αντίθετα μειώνει ακόμα περισσότερο τις ενισχύσεις.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Στην αβεβαιότητα και στην ανασφάλεια, που αυτή η κυβέρνηση με τις πολιτικές της έχει δημιουργήσει στο αγροτικό κόσμο, ο ΣΥΡΙΖΑ παρεμβαίνει και παρουσιάζει ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα για την παραγωγική ανασυγκρότηση με γνώμονα τις ανάγκες του αγρότη.  Προτεραιότητα μας είναι η οικονομική ανακούφιση των αγροτών με ευνοϊκές ρυθμίσεις  σε ΟΓΑ  και εφορία με εισοδηματικά κριτήρια, ατομικό αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ, επαναφορά της 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους αγροτικών συντάξεων καθώς και κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.

Επίσης η δημιουργία τράπεζας ειδικού σκοπού  θα αποτελέσει το απαραίτητο εργαλείο στήριξης στη πρωτογενή παραγωγή δίνοντας τη δυνατότητα σε πολλούς αγρότες να καλλιεργήσουν ξανά.  Ο στόχος μας θα είναι ακόμα η στήριξη, η ενίσχυση και η προώθηση προϊόντων ποιότητας όπως το λάδι και τα κηπευτικά που παράγουμε και στο τόπο μας.  Είδαμε τα τελευταία μνημονιακά χρονιά να υποβαθμίζεται και να αποδυναμώνεται επιμελώς ο πειραματικός σταθμός ΕΘΙΑΓΕ Ιεράπετρας εργαλείο σημαντικό στη έρευνα, στη μελέτη και στην αξιοποίηση πολλαπλασιαστικού υλικού, παραχωρώντας  το ρόλο αυτό αποκλειστικά στις ξένες εταιρείες.

swell adv 2021

Ο ΣΥΡΙΖΑ και εγώ προσωπικά πιστεύουμε στο σημαντικό ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει ο αγροτικός κόσμος στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και στην επανεκκίνηση της οικονομίας και  θα σταθούμε δίπλα και συνοδοιπόροι του,  στα δικαία αιτήματα τους στηρίζοντας τους τόσο στους αγώνες τους, όσο και μέσα στη βουλή στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού μας έργου.

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button