ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Ιεράπετρα, Στόμιο | Δημιουργείται νέος χώρος για ανακυκλώσιμα θερμοκηπιακά απορρίμματαΜε στόχο να υπάρξει επιτέλους μια καλύτερη εικόνα στην αρχή της θερμοκηπιακής καλλιεργητικής χρονιάς σε ό,τι έχει να κάνει με τα ανακυκλώσιμα θερμοκηπιακά απορρίμματα της Ιεράπετρας τα οποία τις τελευταίες μέρες απορρίπτονται οπουδήποτε χωρίς κανένα έλεγχο, ο Αγροτικός Σύλλογος της Ιεράπετρας προχωρά σε μια πρωτοβουλία ώστε, τουλάχιστον προσωρινά, να υπάρξει μια λύση.

Όπως είναι γνωστό εδώ και χρόνια, και μετά το οριστικό κλείσιμο του ΧΑΔΑ όπου για δεκαετίες οι αγρότες-παραγωγοί της περιοχής μετέφεραν εκεί όλα τα απορρίμματα, πλέον η διαχείριση τόσο των ανακυκλώσιμων όσο και των φυτικών υπολειμμάτων πρέπει να γίνεται από τους ίδιους, κάτι το οποίο έχει αποδειχθεί δύσκολο.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Η δραστηριοποίηση ιδιωτών στο κομμάτι των ανακυκλώσιμων υλικών, όπως χαρτόκουτες, δισκάκια κλπ, είτε για λόγους μεγάλης απόστασης από την καρδιά της θερμοκηπιακής Ιεράπετρας, είτε για λόγους κόστους, δεν έχουν καταφέρει να δώσουν την οριστική λύση ώστε όλα τα απορρίμματα να καταλήγουν εκεί που πρέπει, ενώ και οι κατασκευάστριες εταιρίες που έχουν επίσης ευθύνη ώστε τα προϊόντα τους να ανακυκλώνονται δεν ανταποκρίνονται επαρκώς.

Είναι επίσης γνωστό πως από πλευράς Δήμου Ιεράπετρας δεν μπορεί να υπάρξει εμπλοκή σε μη οικιακά απορρίμματα αλλά ούτε και στη δημιουργία ενός δημοτικού χώρου συλλογής απορριμμάτων αφού κάτι τέτοιο απαγορεύεται.

swell adv 2021

Έτσι όπως λέει ο γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, Μιχάλης Βιαννιτάκης, ο Σύλλογος κινήθηκε με σκοπό να υπάρξουν εξελίξεις στο θέμα και τελικά κατάφερε να βρει ένα χώρο στο κέντρο της θερμοκηπιακής Ιεράπετρας τον οποίο θα διαχειρίζεται ιδιώτης και εκεί θα συλλέγονται αποκλειστικά και μόνο ανακυκλώσιμα θερμοκηπιακά απορρίμματα.

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Οι τελικές λεπτομέρειες για τη λειτουργία του χώρου δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί ώστε να ανακοινωθεί το πότε θα ξεκινήσει η λειτουργία του, όπως όμως λέει ο κ. Βιαννιτάκης πρόκειται για ένα χώρο μεγάλο σε έκταση, φυλασσόμενο (τόσο με κάμερες, όσο και με φυσική παρουσία ατόμων), ο οποίος δεν θα προκαλεί προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή αλλά θα βρίσκεται πολύ πιο κοντά στους παραγωγούς ώστε να τους διευκολύνει να μεταφέρουν πιο γρήγορα, εύκολα και οικονομικά τα ανακυκλώσιμα υλικά.

Το κόστος για την είσοδο θα είναι το ίδιο με αυτό που υπάρχει και σήμερα και κυμαίνεται από 5 έως και 50 ευρώ ανάλογα με το πόσο «καθαρά» και ξεχωριστά φτάνουν τα απορρίμματα, ενώ ο χώρος θα λειτουργήσει για δύο μήνες, μέχρι δηλαδή να ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος των φυτεύσεων της νέας σεζόν.

Ανάλογη πρωτοβουλία είχε αναλάβει και πέρυσι ο Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας σε χώρο εντός της ΕΑΣ Ιεράπετρας, ο οποίος φέτος δεν ήταν διαθέσιμος, και έτσι έπρεπε να βρεθεί άλλη λύση προκειμένου τόσο οι ιδιώτες που ασχολούνται με την ανακύκλωση όσο και οι αγρότες-παραγωγοί της περιοχής να κινητοποιηθούν και να ασχοληθούν περισσότερο ώστε να μη δημιουργούνται τα γνωστά προβλήματα ρύπανσης του Δήμου.


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button