ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Φινλανδία: Drones και τεχνητή νοημοσύνη για την προστασία των φωλιών πτηνώνΤις τελευταίες δεκαετίες, ο αριθμός των πτηνών στις αγροτικές εκτάσεις έχει μειωθεί ανησυχητικά, προκαλώντας επικίνδυνες διαταραχές στην οικολογική ισορροπία της πανίδας.

Κάθε άνοιξη, ένας μεγάλος αριθμός από φωλιές σε γεωργικές γαίες καταστρέφεται κατά λάθος εξαιτίας των εργασιών αγροτικών μηχανημάτων, όπως συμβαίνει με το όργωμα και τη σπορά. Μια νέα μελέτη δείχνει για πρώτη φορά ότι τέτοιες φωλιές μπορούν να εντοπιστούν με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones), σε συνδυασμό με την τεχνητή νοημοσύνη.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Πιο συγκεκριμένα, Φινλανδοί ερευνητές πέταξαν drone εφοδιασμένο με θερμική κάμερα πάνω από γεωργικά πεδία για να καταγράψουν εικόνες. Στη συνέχεια, τα δεδομένα εστάλησαν σε έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης, ικανό να εντοπίζει με ακρίβεια τις φωλιές, πραγματοποιώντας ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την ενίσχυση της προστασίας τους. Οι ερευνητές δοκίμασαν το σύστημα στη Νότια Φινλανδία, κοντά στον βιολογικό σταθμό Lammi του πανεπιστημίου του Ελσίνκι, χρησιμοποιώντας άγριες φωλιές με αβγά Καλημάνας, ενός γνωστού είδους μεταναστευτικού πτηνού.

Ο εντοπισμός των φωλιών που είναι κατασκευασμένες στο έδαφος είναι αρκετά δύσκολη και ιδιαίτερα χρονοβόρα υπόθεση για το ανθρώπινο μάτι. «Έχοντας ασχοληθεί επί χρόνια με την προστασία των πτηνών που κατασκευάζουν τις φωλιές τους στο έδαφος, έχουμε επίγνωση του πόσο δύσκολο είναι να εντοπιστούν οι τελευταίες», αναφέρουν οι ερευνητές, εξηγώντας ότι η λύση δόθηκε χάρη στη διαπίστωση ότι σε υψηλά γεωγραφικά πλάτη η θερμοκρασία αυτών των φωλιών είναι συνήθως υψηλότερη από εκείνη του περιβάλλοντος χώρου.

swell adv 2021

«Ως εκ τούτου, θεωρήσαμε ότι οι θερμικές κάμερες θα μπορούσαν να βοηθήσουν. Γνωρίζοντας, επίσης, ότι η θερμική όραση παρεμποδίζεται από τη βλάστηση και τα αντικείμενα στο έδαφος, χρησιμοποιήσαμε τις πανοραμικές λήψεις των drones, σε συνδυασμό με την τεχνητή νοημοσύνη για την ανάλυση των θερμικών εικόνων που προέκυψαν. Έτσι φτιάξαμε ένα αποτελεσματικό σύστημα, το οποίο αποδείξαμε ότι λειτουργεί».

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button