ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Αλεξανδρούπολη: Το ελαιοτριβείο που αξιοποιεί τα υποπροϊόντα της ελιάςΕνα ελαιοτριβείο στη Μάκρη Αλεξανδρούπολης έχει σπάσει το κατεστημένο που θέλει τα ελαιοτριβεία να παράγουν μόνο λάδι. Το ελαιοτριβείο Κύκλωπας, της οικογένειας Κελίδη, εκτός από ελαιόλαδο παράγει θερμότητα και λίπασμα, αφού έχει καταφέρει να αξιοποιήσει κάθε παράγωγο υποπροϊόν της διαδικασίας.

Με τη λογική ότι τίποτα δεν πρέπει να πετιέται, η οικογένεια Κελίδη εκμεταλλεύεται τα λύματα, τα φύλλα και το κουκούτσι της ελιάς, μειώνοντας το κόστος τους και αυξάνοντας την ποιότητα του τελικού προϊόντος, ενώ δημιουργεί το δικό της κομπόστ ως επιπλέον λίπασμα.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Η Βάλια Κελίδου, η μεγαλύτερη κόρη της οικογένειας, γεωπόνος και υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της εταιρείας, αναλύει τη διαδικασία παραγωγής ενέργειας και λιπάσματος από τα υπολείμματα του ελαιοτριβείου. «Το ελαιοτριβείο λειτουργεί σε τρεις φάσεις.

Από τη μία βγαίνει λάδι, από την άλλη νερό και από την τελευταία κουκούτσι. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, μαζεύαμε σε λιμνοδεξαμενές τα λύματα, τα οποία έμεναν ανεκμετάλλευτα. Μετά τη δημιουργία του εργοστασίου βιοαερίου στην Κομοτηνή, τα λύματα μεταφέρονται εκεί με φορτηγά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από μεθάνιο, η οποία έπειτα διοχετεύεται στο δίκτυο της ΔΕΗ. Επίσης, αξιοποιείται και το υποπροϊόν αυτής της διαδικασίας, καθώς επιστρέφει στα χωράφια μας ως βιολογικό λίπασμα. Αγρότες από την Κομοτηνή και από τις γύρω περιοχές αγοράζουν, επίσης, αυτό το λίπασμα για τα δικά τους χωράφια, οπότε γίνεται πλήρης απορρόφηση ξανά στη γη».

swell adv 2021

Θερμότητα από το κουκούτσι

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Η τρίτη φάση του ελαιοτριβείου, δηλαδή ο πυρήνας, αξιοποιείται και αυτός για την παραγωγή πυρηνέλαιου, αλλά και για τη θέρμανση του ίδιου του ελαιοτριβείου. «Ο πυρήνας της ελιάς μεταφέρεται με φορτηγά στη Λάρισα σε πυρηνελαιουργείο για την παραγωγή πυρηνέλαιου, ενώ κρατάμε και εμείς μια ποσότητα, η οποία ξεραίνεται και χρησιμοποιείται για καύσιμη ύλη. Ζεσταίνουμε, δηλαδή, το ίδιο το εργοστάσιο με το κουκούτσι του», τονίζει η Β. Κελίδου.

Τα φύλλα της ελιάς

Όπως αναφέραμε, η οικογένεια Κελίδη δεν αφήνει τίποτα να πάει χαμένο. Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται και τα φύλλα από τις ελιές, τα οποία τα συγκεντρώνουν και τα δίνουν σε κτηνοτρόφους της περιοχής, που τα αξιοποιούν ως ζωοτροφή στα ζώα τους. Επιπλέον, μία ποσότητα των φύλλων αναμειγνύεται μαζί με τον πυρήνα της ελιάς για τη δημιουργία κομπόστ, το οποίο χρησιμοποιείται και αυτό από την οικογένεια ως λίπασμα.

Η απόφαση της οικογένειας για τις παραπάνω διαδικασίες ξεκινά από την οικολογική συνείδηση που διαθέτει. Όπως τονίζει η Β. Κελίδου, «όλο το στήσιμο της επιχείρησης έχει βασιστεί σε αυτήν τη λογική. Ακόμα και τα υλικά που χρησιμοποιούμε στις συσκευασίες είναι οικολογικά και ανακυκλώσιμα, όπως οι γυάλινες συσκευασίες, οι οποίες επιστρέφονται σε εμάς. Όλα λειτουργούν βάσει αυτής της νοοτροπίας και από την όλη διαδικασία δεν πετιέται τίποτα».

Οφέλη

Τα οφέλη από την πρακτική της κυκλικής οικονομίας που ακολουθεί το ελαιοτριβείο Κύκλωπας είναι τόσο οικονομικά όσο και ποιοτικά. Συγκεκριμένα, η Β. Κελίδου αναφέρει ότι «έχουμε μειώσει το κόστος τόσο σε λιπάσματα όσο και σε ενέργεια, ενώ το τελικό μας προϊόν είναι πολύ πιο αγνό, γιατί δεν χρησιμοποιούμε χημικά. Έτσι, λοιπόν, έχουμε ένα πολύ ποιοτικό προϊόν, αλλά και μειωμένα έξοδα, καθώς αξιοποιούμε ό,τι παράγεται μέσω αυτού του κύκλου».


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button