Nbaxevanis

Χαλκιαδάκης

Europlan
KOSA
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εντάχθηκαν στην UNESCO το μπουζούκι και το ζεϊμπέκικο!

DROP 2 DROP 2
DROP Palermo TECH HUB
Europlan

Δύο μεγάλοι πολιτιστικοί στόχοι επιτεύχθηκαν σήμερα 20.03.2022, μετά από χρόνια , τεράστιο κόπο και απίστευτα εμπόδια .

Το Μπουζούκι (τρίχορδο, τζουράς, μπαγλαμάς, τετράχορδο) και ο Ζεϊμπέκικος χορός, εντάχθηκαν στον κατάλογο της UNESCO ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας .

NOVA

Για το μπουζούκι εργάστηκαν, ο Θανάσης Πολυκανδριώτης ( πρωτογενής ιδέα του), o Παναγιώτης Κουνάδης, ο Νίκος Φρονιμόπουλος κι ο Δημήτρης Σταθακόπουλος.

Για τον Ζεϊμπέκικο, ο Θωμάς Κολοβός και μια μεγάλη ομάδα ειδικών ( θα τους αναφέρει ο Θωμάς) κι εγώ, εμπνευσμένος από τη δασκάλα μου παραδοσιακών χορών Μαρία Αθανασιάδου.

Mechanical Solutions

Η πολιτιστική κληρονομιά ανήκει στην Ελλάδα, δηλ. σε όλους μας , άσχετα αν εμείς ετοιμάσαμε τους φακέλους και τα αιτήματα.

Τα αιτήματα στηρίχθηκαν σε πλούσια ιστορική βιβλιογραφία, αλλά και σύγχρονη ( πχ ενδεικτικά το βιβλίο του Σταύρου Κουρούση, δύο βιβλία του Δημήτρη Σταθακόπουλου, σχέδια και βιβλίο του Ν. Φρονιμόπουλου, του Παν. Κουνάδη , του Πάνου Σαββόπουλου, μελέτες του Σπ. Αυγερινού, γνώσεις πολλών φίλων κατασκευαστών οργάνων, του Θωμά Κοροβίνη για τους Ζεϊμπέκηδες, του Άλκη Ράπτη για τους χορούς κ.ά ).

Η ηθική δικαίωση του Λαϊκού αυτού πολιτισμού μας , άργησε υπερβολικά, αλλά ήρθε

Υπομονή, επιμονή, γνώση, ομόνοια και όλα γίνονται.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button