Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΑΠΟΨΕΙΣ

Το Εθνικό μας προιόν… (του Γιώργου Τομαδάκη)

DROP 2 DROP 2
DROP Palermo TECH HUB
Europlan

Οι σοφοί του Υπουργείου Ανάπτυξης αποφάσισαν, λέει, να δωσουν αποζημίωση στους ελαιοπαραγωγούς για την περισυνη, καταστροφική για το εισόδημα τους, υποβάθμιση του ελαιοκάρπου το ΤΕΡΑΣΤΙΟ ποσόν των 30 ευρώ/στρέμμα, σχεδόν 2 ευρω το δένδρο! Οταν το κόστος καλλιέργειας είναι τουλάχιστον τετραπλάσιο, χωρίς να υπολογίσουμε το κόστος της περισυλλογής (100 ευρώ/ στρέμμα κατα μέσον όρο), τις κρατησεις στο ελαιοτριβείο (τουλάχιστον 10%) κοκ κοκ

Να σημειώσουμε ότι, στην Κρήτη τουλάχιστον, ΜΕΓΑΛΗ ευθύνη για την καταστροφή έχουν οι αμόδιες Περιφέρειες που, με την ευλογία του Υπουργείου, έχουν αναλάβει εργολαβικά τα προγράμματα δακοκτονίας.
Καί έχουν ευθύνη διότι το 2019 δεν διέγνωσαν έγκαιρα το πρόβλημα που δημιουργήθηκε εξαιτίας των ιδιαίτερων κλιματολογικών συνθηκών (παρατεταμένη ζέστη, άπνοια και υγρασία) και που είχε σαν αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη αυξηση του πληθυσμού του δάκου και την εξάπλωση μυκητολογικών ασθενειών που σάπισαν τον καρπό.

NOVA

Η λύση ήταν ΜΙΑ: ΠΡΩΙΜΗ περισυλλογή του καρπού. Δεν μπορούσαμε όμως να το κάνουμε διότι τα ελαιοτριβεία ήταν ΚΛΕΙΣΤΑ. Και ήταν κλειστά ΔΙΟΤΙ η περιφέρεια, λέει, εκτελούσε προγράμματα δακοκτονίας!
σημείωση: Ενδεικτικά στις 11 Νοεμβρίου 2019 συνέλεξα εξτρα παρθένο ελαιόλαδο και στις 25 Νοεμβρίου, απο το ίδιο χωράφι, οι σαπισμένες ελιές απέδωσαν υποβαθμισμένο λάδι που πουλήθηκε πρός 1 ευρω το κιλό!

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ λοιπόν τον κ Βορίδη για τα ψίχουλα που μας αποζημιώνει. Δεν σκέφθηκαν κάν να θέσουν ως κριτήριο της αποζημίωσης τα περισυνά τιμολόγια άλεσης ώστε να αποζημιωθούν ουσιαστικά οι παραγωγοί που περισυνέλλεξαν τον καρπό οι οποίοι αποζημιώνονται ΤΟ ΙΔΙΟ με αυτούς που τον άφησαν να σαπίσει και να πέσει στο έδαφος.

Mechanical Solutions

Επειδή οι καρεκλοκένταυροι του υπουργείου και οι βολεμένοι συνεταιριστοπατέρες δεν θα του πούν τις αλήθειες που πρέπει να του αναφέρουμε μερικά μέτρα για την ουσιαστική στήριξη της ελαιοπαραγωγής.

1. ΦΠΑ. Σήμερα το φπα στο ελαιόλαδο είναι 13% (όσο και τα εισαγόμενα σπορέλαια) όταν στην Γαλλία είναι 7%! Αν θέλουμε να βοηθήσουμε τα νοικοκυριά να χρησιμοποιούν ελαιόλαδο να μειώσουμε την τιμή, μειώνοντας δραστικά το φπα. Το ελαιόλαδο διαχρονικά είναι το εθνικό προιόν.

2. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η αυξημένη κατανάλωση ελαιολάδου συντελεί στην προστασία της υγείας και την μακροζωία. Να κάνει καμπάνια το υπουργείο για τα οφέλη του ελαιολάδου. Αλλο ΧΥΜΟΣ ελιάς και άλλο τα βιομηχανικά επεξεργασμένα σπορέλαια. Να αυξηθεί ο φπα των σπορελαίων στο 24%. Ας στενοχωρήσουμε τους ευρωπαίους και τριτοκοσμικούς που μας τα εισάγουν. 100.000 τόνοι σπορελαίων καταναλώνονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα, όσο σχεδόν η μισή παραγωγή μας ελαιολάδου. Αντί να το εξάγουμε στην Ιταλία για να το τυποποιήσουν αυτή θα μπορούσε να απορροφηθεί απο την Ελλάδα.

3. Να καθιερωθεί ειδικό σήμα για τα εστιατόρια που χρησιμοποιούν ΜΟΝΟ ελαιόλαδο.

4. Να κλείνουν ΑΜΕΣΑ και με βαριά πρόστιμα όσες επιχειρήσεις εισάγουν παράνομα ελαιόλαδο απο τρίτες χώρες νοθεύοντας το ελληνικό.

5. Να απαγορευθεί, όπως έγινε και στην Ιταλία, η προσφορά απο τα σουπερ μάρκετ ελαιολάδου κάτω απο μια συγκεκριμένη τιμή διασφάλισης του παραγωγού.

6. 2% απο την παραγωγή ελαιολάδου παρακρατάται απο τα ελαιοτριβεία και αποδίδεται στο κράτος για τα άχρηστα προγράμματα δακοκτονίας. Αυτά τα εκατομύρια ευρώ να αξιοποιηθούν ουσιαστικά. Απο τις ελαιοπαραγωγές χώρες ΜΟΝΟ η δική μας κάνει κρατικά προγράμματα δακοκτονίας. Ας δούμε τι κάνουν οι άλλοι και ας τους μιμηθούμε.

7. Ουσιαστική στήριξη για την δημιουργία ομάδων παραγωγών και την τυποποίηση.

8. Απο σχεδόν όλα τα προγράμματα χρηματοδότησης λείπουν τα ΑΤΟΜΙΚΑ ελαιοτριβεία που θα μπορούσε να αγοράσει κάποιος για την δική του παραγωγή. Δεν θέλουμε οι παραγωγοί να είναι ανεξάρτητοι;

9. Οι ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ελαιώνες της Ελλάδας έχουν μεν πολύ κόπο για τον παραγωγό αλλά συντελούν στην διατήρηση της βιοποικιλότητας και αποδίδουν ελαιόλαδο με ιδιαίτερες γεύσεις, αρώματα και χαρακτηριστικά ανάλογα με τον τόπο, το υψόμετρο, την γύρω βλάστηση. ΔΕΝ αποδίδουν ενα απλό, άχρωμο προιόν όπως στην εντατική και εκτακτική ΜΟΝΟκαλλιέργεια. Για αυτό και στην Ισπανία δίνουν κίνητρα για την διατήρηση τους. Ας βρούμε και εμείς ανάλογυς τρόπους.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button