Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΔΙΕΘΝΗΔΙΕΘΝΗ - ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε συνεργάζονται να αποκλιμακώσουν την κατάσταση στο Βόρειο Κόσσοβο | του Μηνά Ρασούλη

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Mircea Djoan συναντήθηκε με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο της Ε.Ε για τον Διάλογο Μίροσλαβ Λάιτσακ.

Ο Λάιτσακ ενημέρωσε το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο για τις πρόσφατες εξελίξεις στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου και τις τρέχουσες διπλωματικές προσπάθειες της Ε.Ε. Η εξαιρετική, μακροχρόνια συνεργασία μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε στην περιοχή συνεχίζεται και είναι αυτό που κάνει τη διαφορά .

NOVA

Η έδρα του ΝΑΤΟ, η στρατιωτική αποστολή στο Κόσσοβο της KFOR, οι σύμμαχοι, καθώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο ΟΑΣΕ είναι ακούραστες στις προσπάθειές τους να αποκλιμακώσουν την κατάσταση στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο και να φέρουν και τις δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο του διαλόγου που ηγείται η Ε.Ε μεταξύ Βελιγράδι και Πρίστινα, εδώ και 15 χρόνια. Το ΝΑΤΟ έχει δεσμευτεί για τη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια εδώ και δεκαετίες. Η αποστολή της πολυεθνικής δύναμης KFOR στο έδαφος, με περισσότερους από 4.000 στρατιώτες, είναι η ισχυρότερη απόδειξη αυτής της δέσμευσης.

Η αποστολή KFOR υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ αναλαμβάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη διατήρηση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος και ελεύθερης κυκλοφορίας για όλους τους ανθρώπους που ζουν στο Κοσσυφοπέδιο και συνεχίζει να ενεργεί αμερόληπτα, σύμφωνα με την εντολή του ΟΗΕ βάσει της Απόφασης 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών του 1999. Νέες ενισχύσεις του ΝΑΤΟ έφτασαν στο Κοσσυφοπέδιο στις 5 Ιουνίου 2023, μετά τη βία κατά την οποία τραυματίστηκαν αρκετοί στρατιωτικοί της KFOR. Μέλη της Τουρκικής 65ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας Πεζικού αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των ενισχύσεων του ΝΑΤΟ. Ένα επιπλέον τάγμα εφεδρικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ έχει επίσης τεθεί σε ετοιμότητα και θα αναπτυχθεί εάν χρειαστεί.

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Το ΝΑΤΟ συνεχίζει επίσης να υποστηρίζει τον διάλογο με τη μεσολάβηση της Ε.Ε μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα, ο οποίος είναι ο μόνος δρόμος για διαρκή ειρήνη και ασφάλεια στο Κοσσυφοπέδιο και σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή.

Mechanical Solutions


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Μηνάς Ρασούλης

Μηνάς Ρασούλης Ταξίαρχος Τεθωρακισμένων ε.α. Τελείωσε το 1ο Πρακτικό Γυμνάσιο Αρρένων της Ιεράπετρας το 1976 και την Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1980, ως Ανθυπολοχαγός του Ιππικού και Τεθωρακισμένων. Εκπαιδεύτηκε στην Ανάλυση Πληροφοριών στο Ευρωπαϊκό Στρατιωτικό Στρατηγείο του Στρασβούργου στην Γαλλία και στην Στρατιωτικοπολιτική Συνεργασία και Διαχείριση Κρίσεων σε Νατοϊκά Σχολεία της Γερμανίας. Έχει τελειώσει το Σχολείο Βαλκανικών Σπουδών της Θεσσαλονίκης. Υπηρέτησε σε μονάδες του όπλου του σε Έβρο και νησιά του Αιγαίου καθώς και στις Ειδικές Δυνάμεις. Υπηρέτησε στο Αναπτυσσόμενο Νατοϊκό Στρατηγείο της Θεσσαλονίκης ως Διευθυντής Πληροφοριών και ως Διευθυντής στην Στρατιωτικοπολιτική Συνεργασία καθώς και στην 1η Στρατιά στην Λάρισα. Έλαβε μέρος σε Νατοϊκές Αποστολές και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, στην επιχείρηση ALBA στην Αλβανία το 1997, καθώς και στις παρακάτω χώρες, Ρουμανία, Γεωργία, Αρμενία και Τουρκία. Μιλάει Αγγλικά, Σερβικά και Κροατικά.

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο