Διεθνή

Σούπερ μάρκετ χωρίς συσκευασίες τροφίμων

Από σαμπουάν, μέχρι πατάτες και ξηρούς καρπούς: Στο Βερολίνο λειτουργεί ήδη το πρώτο σούπερ μάρκετ που προσφέρει τα προϊόντα του όχι σε συμβατικές συσκευασίες, αλλά «χύμα» και με το κιλό. Όποιος ψωνίζει στο Original Unverpackt του Βερολίνου δεν φεύγει κρατώντας στα χέρια του πλαστικές σακούλες με τρόφιμα και άλλα προϊόντα που με τη σειρά τους περιέχονται επίσης σε πλαστικές, συνήθως, συσκευασίες. Τα προϊόντα προσφέρονται εδώ «χύμα» ή μόνον σε ανακυκλώσιμες συσκευασίες.

Το κατάστημα στη συνοικία Κρόιτσμπεργκ της γερμανικής πρωτεύουσας επισκέφτηκαν πριν από λίγες μέρες οι βουλευτές των γερμανών Πρασίνων Ρενάτε Κιούναστ και Κρίστιαν Στρόμπελε.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Απαιτείται… καλή προετοιμασία

Η Ρενάτε Κιούναστ δήλωσε ενθουσιασμένη, λέγοντας ότι βρίσκεται σε μια συνεχή αναζήτηση εναλλακτικών καταστημάτων για τα ψώνια της, αποφεύγοντας συνειδητά τα μεγάλα σούπερ μάρκετ. «Όταν στέκεσαι στα μεγάλα σούπερ μάρκετ βλέπεις αυτούς τους τεράστιους διαδρόμους όπου υπάρχουν δεξιά και αριστερά εκατοντάδες γιαούρτια, ροζ χρώματος για τα κορίτσια, μπλε για αγόρια, ογδόντα διαφορετικές γεύσεις κ.ο.κ. Σκέφτεσαι λοιπόν, τι ακριβώς είναι αυτό που βλέπεις, μια βιομηχανία τεχνητής γεύσης; Προσωπικά προτιμώ τη φυσική γεύση και έτσι μου αρέσει να ψωνίζω σε μαγαζιά που έχουν έστω και λίγα αλλά βασικά προϊόντα».


Τα περισσότερα προϊόντα διατίθενται σε δοχεία και κάδους ενώ προϊόντα σε υγρή μορφή, όπως σαμπουάν και αφρόλουτρα, μέσα από στόμια. Για τον πελάτη αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έρθει καλά προετοιμασμένος: να ξέρει τι ακριβώς πρόκειται να αγοράσει προκειμένου να έχει φέρει από το σπίτι του τα απαραίτητα σκεύη, βάζα και ενδεχομένως μπουκάλια.

kingeight 2021a
detorakis adv jul2021
bakaliko lagos

Όπως είπε κατά την επίσκεψή του και ο Κρίστιαν Στρόμπελε: «Πρέπει να προετοιμαστείς καλά. Πρέπει να γνωρίζεις τι θέλεις να αγοράσεις προκειμένου να έχεις φέρει τα σκεύη που χρειάζεσαι. Δεν μπορείς, για παράδειγμα, να έρθεις με ένα μεγάλο βάζο για να αγοράσεις λίγο πιπέρι. Πρέπει να ξανάρθω λοιπόν αλλά την επόμενη φορά,πιο στοχευμένα».

Ζητούμενο η σωστή ποσότητα

Το θέμα της ποσότητας παίζει εξέχοντα ρόλο στο επιχειρηματικό μοντέλο των δύο συνιδρυτών του Original Unverpackt, Ζάρα Βολφ και Μιλένα Γκλιμπόβσκι. Το ζητούμενο για τις ίδιες δεν ήταν μόνον η προστασία του περιβάλλοντος μέσω των λιγότερων αποβλήτων. Στόχος τους είναι να έχει παράλληλα ο πελάτης τη δυνατότητα να επιλέξει την ποσότητα του προϊόντος που θέλει να αγοράσει:

«Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα», λέει η Ζάρα Βολφ, «είναι ότι οι πελάτες δεν μπορούν πλέον να υπολογίσουν τις ποσότητες που αγοράζουν. Οι συσκευασίες των σούπερ μάρκετ ξεγελούν τους καταναλωτές σχετικά με τις απίστευτα μεγάλες ποσότητες που περιέχονται σε αυτές».

Όνειρο των δυο νεαρών γυναικών είναι να εξελιχθεί η επιχειρηματική τους ιδέα σε ένα μαζικό κίνημα. Βρίσκονται μάλιστα ήδη σε επικοινωνία με αρκετούς ενδιαφερόμενους προκειμένου να δημιουργήσουν μια αλυσίδα καταστημάτων μέσω franchise. Οι πρώτοι τρεις μήνες λειτουργίας του καινοτόμου σούπερ μάρκετ πάντως δικαιολογούν τα φιλόδοξα σχέδιά τους.

Κώστας Συμεωνίδης


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button