ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικό πυραυλικό πλήγμα στη νότια Ουκρανία

BOX CAFE
BBQ Stories


DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν βιομηχανικές εγκαταστάσεις σε στρατηγικής σημασίας πόλη στη νότια Ουκρανία την Κυριακή καθώς η Μόσχα πιέζει για να αυξήσει τα εδαφικά της κέρδη στα ανατολικά της χώρας.

Ο δήμαρχος του Μικολάιφ, Ολεξάντρ Σενκέβιτς, είπε ότι οι πύραυλοι έπληξαν βιομηχανικές εγκαταστάσεις/ υποδομές στην πόλη. Δεν έχουν υπάρξει πληροφορίες για απώλειες.

“ΧΡΥΣΟΣ

Το Μικολάιφ δέχεται τακτικά ρωσικά πυραυλικά πλήγματα τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι Ρώσοι προσπαθούν να αποδυναμώσουν τις ουκρανικές άμυνες.

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν θέσει ως στόχο να πάρουν τον έλεγχο του συνόλου των ακτών της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, μέχρι τα σύνορα με τη Ρουμανία. Εάν κάτι τέτοιο επιτευχθεί, θα ήταν συντριπτικό πλήγμα για την ουκρανική οικονομία και το εμπόριο, παρέχοντας στη Μόσχα μια χερσαία γέφυρα μέχρι την Υπερδνειστερία, αποσχιθείσα περιοχή της Μολδαβίας, όπου βρίσκεται μια ρωσική στρατιωτική βάση.

“IN_AND_OUT

Νωρίτερα στην εισβολή, οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν τις ρωσικές προσπάθειες για κατάληψη του Μικολάιφ, που βρίσκεται κοντά στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας μεταξύ της κατεχόμενης από τους Ρώσους Κριμαίας και του ουκρανικού λιμανιού της Οδησσού. Έκτοτε οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σταματήσει τις προσπάθειες να προελάσουν προς την πόλη, μα έχουν συνεχίσει το σφυροκόπημα τόσο του Μικολάιφ όσο και της Οδησσού με συχνά πυραυλικά πλήγματα.

Ο υποστράτηγος Ίγκορ Κονασένκοφ, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, είπε την Κυριακή ότι ρωσικοί πύραυλοι είχαν καταστρέψει μια αποθήκη για αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon που απεστάλησαν στην Ουκρανία από συμμάχους στο ΝΑΤΟ- ένας ισχυρισμός που δεν ήταν δυνατόν να επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα.

Mechanical Solutions

Οι Ρώσοι, φοβούμενοι ουκρανική αντεπίθεση, επίσης επιδίωξαν να ενισχύσουν τις θέσεις τους στη Χερσώνα, κοντά στην Κριμαία, και σε τμήμα της βόρειας Ζαπορίζια που είχαν καταλάβει στην αρχή του πολέμου.
Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε την Κυριακή πως η Ρωσία μετακινεί στρατεύματα και εξοπλισμό μεταξύ Χερσώνας, Μαριούπολης και Ζαπορίζια, καθώς και αυξανόμενα μέτρα ασφαλείας γύρω από τη Μελιτόπολη.

Προς το παρόν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εστιάζουν τις προσπάθειές τους στην κατάληψη του Ντονμπάς, όπου βρίσκοτναι οι ικανότερες και καλύτερα εκπαιδευμένες ουκρανικές δυνάμεις.

Η Ουκρανία είπε ότι οι δυνάμεις τους διατηρούν τον έλεγχο δύο μικρών χωρών στο Λουχάνσκ και αποκρούουν επιτυχώς τις ρωσικές προσπάθειες για προέλαση στο Ντονέτσκ.

Το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας ανέφερε την Κυριακή πως τα ουκρανικά στρατεύματα απέκρουσαν ρωσικές προσπάθειες για προώθηση προς το Σλοβιάνσκ, το κύριο προπύργιο των Ουκρανών στο Ντονέτσκ, και άλλες επιθέσεις αλλού στην περιοχή. Ωστόσο Ρώσοι αξιωματούχοι προτρέπουν τα στρατεύματά τους να επιτύχουν ακόμα περισσότερα εδαφικά κέρδη. Σε επίσκεψη στην πρώτη γραμμή το Σάββατο ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου έδωσε εντολή να «ενταθούν περαιτέρω οι ενέργειες των μονάδων σε όλες τις περιοχές επιχειρήσεων».

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις είπαν ότι έχουν πλήξει θέσεις ουκρανικών στρατευμάτων και πυροβολικού στο Ντονμπάς στην τελευταία σειρά πληγμάτων, περιλαμβανομένου ενός αμερικανικής προέλευσης πολλαπλού εκτοξευτή πυραύλων HIMARS.

Αν και εστιάζουν στο Ντονμπάς, οι Ρώσοι έχουν πλήξει περιοχές σε όλη τη χώρα με πυραύλους. Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι κάλεσε τους Ουκρανούς να μην υποκύψουν στις ρωσικές προσπάθειες εκφοβισμού με προειδοποιήσεις για τρομακτικές πυραυλικές επιθέσεις, για τις οποίες είπε πως είχαν στόχο τον πρόκληση διχασμού στην ουκρανική κοινωνία.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button