ΚΟΣΜΟΣ

Πόσο και γιατί άλλαξε ο παγκόσμιος πληθυσμιακός χάρτηςΟ κόσμος το 1950 ήταν πολύ διαφορετικός από το πώς είναι σήμερα . Η Ευρώπη ήταν το σπίτι για το 22%  του συνολικού πληθυσμού και στην ήπειρο ζούσαν  2,5 δισ. άνθρωποι. Μάλιστα,  Γερμανία,  Βρετανία,  Ιταλία και  Γαλλία συγκαταλέγονται μεταξύ των 12 πιο πυκνοκατοικημένων χωρών του πλανήτη.

Όμως, η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη στην Ασία σε συνδυασμό με τα υψηλά ποσοστά γονιμότητας στην Αφρική συνέβαλαν σε μια μεγάλη περιφερειακή μετατόπιση του παγκόσμιου πληθυσμού.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση για τις Προοπτικές Πληθυσμού του ΟΗΕ, ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται  να αυξηθεί από 7,2 δισεκατομμύρια σήμερα, σε 9,6 δισεκατομμύρια το 2050.

Από τους επιπλέον 2,4 δισεκατομμύρια ανθρώπους , περισσότεροι από τους μισούς θα ζουν στην  Αφρική ενώ ο πληθυσμός της  Ινδίας θα αγγίξει τα  1,6 δισεκατομμύρια- θα πλησιάσει απειλητικά το “ρεκόρ” της Κίνας μέχρι το 2028.

Ο πληθυσμός της Κίνας θα κορυφωθεί το 2030 και της Ινδίας το  2063.

Μέχρι το 2100,  ο ΟΗΕ προβλέπει ότι ο πλανήτης θα φιλοξενεί 10,9 δισ. ανθρώπους -και ο πληθυσμός θα εξακολουθεί να αυξάνεται.

Επίσης, ο μέσος όρος ηλικίας θα αυξηθεί στα  41 έτη,  από 29 σήμερα, και περίπου το 28% του πληθυσμού (σχεδόν 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι) θα είναι πάνω από 60 ετών.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close
Close