ΔΙΕΘΝΗ

Πόσο και γιατί άλλαξε ο παγκόσμιος πληθυσμιακός χάρτης

Ο κόσμος το 1950 ήταν πολύ διαφορετικός από το πώς είναι σήμερα . Η Ευρώπη ήταν το σπίτι για το 22%  του συνολικού πληθυσμού και στην ήπειρο ζούσαν  2,5 δισ. άνθρωποι. Μάλιστα,  Γερμανία,  Βρετανία,  Ιταλία και  Γαλλία συγκαταλέγονται μεταξύ των 12 πιο πυκνοκατοικημένων χωρών του πλανήτη.

Πόσο και γιατί άλλαξε ο παγκόσμιος πληθυσμιακός χάρτης 1

Όμως, η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη στην Ασία σε συνδυασμό με τα υψηλά ποσοστά γονιμότητας στην Αφρική συνέβαλαν σε μια μεγάλη περιφερειακή μετατόπιση του παγκόσμιου πληθυσμού.

Πόσο και γιατί άλλαξε ο παγκόσμιος πληθυσμιακός χάρτης 2

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση για τις Προοπτικές Πληθυσμού του ΟΗΕ, ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται  να αυξηθεί από 7,2 δισεκατομμύρια σήμερα, σε 9,6 δισεκατομμύρια το 2050.

Από τους επιπλέον 2,4 δισεκατομμύρια ανθρώπους , περισσότεροι από τους μισούς θα ζουν στην  Αφρική ενώ ο πληθυσμός της  Ινδίας θα αγγίξει τα  1,6 δισεκατομμύρια- θα πλησιάσει απειλητικά το “ρεκόρ” της Κίνας μέχρι το 2028.

Ο πληθυσμός της Κίνας θα κορυφωθεί το 2030 και της Ινδίας το  2063.

Μέχρι το 2100,  ο ΟΗΕ προβλέπει ότι ο πλανήτης θα φιλοξενεί 10,9 δισ. ανθρώπους -και ο πληθυσμός θα εξακολουθεί να αυξάνεται.

Επίσης, ο μέσος όρος ηλικίας θα αυξηθεί στα  41 έτη,  από 29 σήμερα, και περίπου το 28% του πληθυσμού (σχεδόν 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι) θα είναι πάνω από 60 ετών.Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close
Close