ΔΙΕΘΝΗ

Πόσα λεφτά παίρνουν πρώην ηγέτες για διαλέξεις και μεγάλα λόγια

Τους συναδέλφους του «συνταξιούχους» ηγέτες μιμείται ο Γιώργος Παπανδρέου για να κάνει πληρωμένες διαλέξεις. Ολοι θησαυρίζουν με ομιλίες και εμφανίσεις αμφιλεγόμενης πολιτικής αποτελεσματικότητας.

caffeine adv2020b

Ο Νικολά Σαρκοζί παρότι αποχώρησε από τη γαλλική προεδρία ως αποτυχημένος, τώρα δίνει διαλέξεις με υψηλό αντίτιμο. Σήμερα Δευτέρα 3 Ιουνίου είναι καλεσμένος της τράπεζας Goldman Sachs στο Λονδίνο να μιλήσει για την ευρωπαϊκή πολιτική με αντάλλαγμα 100.000 δολάρια, αναφέρει η εφημερίδα Le Monde.

Ο πρώην πλανητάρχης Μπιλ Κλίντον έγινε πολυεκατομμυριούχος με τις διαλέξεις του ανά την υφήλιο. Από τη στιγμή που αποχώρησε από την προεδρία των ΗΠΑ, τα τελευταία δέκα χρόνια έβγαλε 75,6 εκατ. δολάρια από τις ομιλίες του. Μόνο το 2009 έβγαλε 7,5 εκατ. δολάρια, ενώ το 2010 πήγε ακόμη καλύτερα με 10,7 εκατ. δολάρια για 52 ομιλίες.

neratzoulis neo

Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, το κασέ του κυμαίνεται από 125.000 δολάρια έως 500.000 δολάρια ανά ομιλία. Μόνο για δύο ομιλίες έλαβε το ποσό των 250.000 δολαρίων από τη Citigroup, ενώ λίγο φθηνότερα κόστισε στην Deutsche Bank, η οποία χρειάστηκε να δώσει 150.000 δολάρια για να εξασφαλίσει την παρουσία του. Η Morgan Stanley του έδωσε 125.000 δολάρια για μια ομιλία στην εταιρεία της Νέας Υόρκης, ενώ άλλα τόσα έδωσε και η Credit Suisse για μια διάλεξη πάλι στη Νέα Υόρκη.

Περιουσία έφτιαξε ο Τόνι Μπλερ μετά την αποχώρησή του από την πρωθυπουργία της Βρετανίας. Ο βρετανικός Τύπος, όμως, δεν τον επικρίνει τόσο για αυτό, αλλά για το γεγονός ότι παρότι έχει τεράστιες καταθέσεις και κερδίζει μεγάλα ποσά από τις ομιλίες σε εταιρείες και τράπεζες, φέρεται να λαμβάνει αστρονομικό ποσό ως σύμβουλος σε αμερικανική τράπεζα ενώ συνεχίζει να παίρνει την πιο υψηλή σύνταξη που προβλέπει το βρετανικό Σύνταγμα για πρώην πρωθυπουργό: 70.000 ευρώ. Ο κ. Μπλερ φέρεται να πληρώνεται 3 εκατ. λίρες κάθε χρόνο από την τράπεζα των ΗΠΑ JP Morgan στην οποία εργάζεται ως σύμβουλος. Για να ακούσει κάποιος τις ομιλίες του, θα πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη και να δώσει 300.000 δολάρια.

Εκείνος που δεν ξεχάστηκε με το που αποχώρησε από την πολιτική σκηνή της χώρας του αλλά αντιθέτως έγινε ακόμα πιο δημοφιλής είναι ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Ο ηγέτης της Περεστρόικα ακολουθεί μια καριέρα έντονη και πολύπλευρη ακόμα και σήμερα. Αφού διαφήμισε την Pizza Hut και τα πανάκριβα Louis Vuitton, ο Γκορμπατσόφ έβαλε πλώρη να σώσει τον κόσμο. Ηγείται της οικολογικής οργάνωσης Διεθνής Πράσινος Σταυρός, η οποία έχει στόχο να αφυπνίσει τους πολίτες του κόσμου για τις τραγικές συνέπειες της ανθρώπινης αλόγιστης επέμβασης στο περιβάλλον.

Πολλή από την ενέργειά του δίνει και στο αντικαρκινικό ίδρυμα Ραΐσα, το οποίο φέρει το όνομα της συζύγου του. Τον περασμένο Νοέμβριο, ένα ζευγάρι Αμερικανών έκανε δωρεά στο ίδρυμα 160.000 ευρώ με αντάλλαγμα ένα γεύμα με τον πρώην ηγέτη. 

CNA Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button