Nbaxevanis

Χαλκιαδάκης

Europlan
KOSA
ΔΙΕΘΝΗ

Πόλεμος στο Ισραήλ: Πυραυλικές επιθέσεις από το έδαφος της Συρίας λέει ο ισραηλινός στρατός

DROP 2 DROP 2
DROP Palermo TECH HUB
ΜΗΛΟ

Υπ’ ατμόν βρίσκεται η Μέση Ανατολή από το ξέσπασμα του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, με τους νεκρούς να πλησιάζουν τους 2.000, την ώρα που οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εκατέρωθεν συνεχίζονται.

Την ίδια ώρα, το βράδυ της Τρίτης, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι ένας αριθμός βλημάτων εκτοξεύθηκε από το συριακό έδαφος προς το Ισραήλ και ότι ορισμένα από αυτά προσγειώθηκαν σε ανοικτές περιοχές στο ισραηλινό έδαφος. Ο στρατός ωστόσο δεν παρείχε περαιτέρω λεπτομέρειες.

NOVA

Στη συγκεκριμένη γνωστοποίηση οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις ενημερώνουν πως απάντησαν με βαρύ πυροβολικό και οβίδες.

Την ίδια ώρα ο αριθμός των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από το Σάββατο έχει φτάσει τουλάχιστον τους 900, αριθμός αυξημένος από τους 830 νωρίτερα σήμερα, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας. Μεταξύ των νεκρών είναι 260 παιδιά και 230 γυναίκες, ανέφερε. Περίπου 4.600 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, ανέφερε.

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Παράλληλα τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ από τις επιθέσεις της Χαμάς το Σαββατοκύριακο, ανακοίνωσαν την Τρίτη οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας.

Υπενθυμίζεται ότι η λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ ενεπλάκη σε διασυνοριακές συγκρούσεις με το Ισραήλ τη Δευτέρα, που οδήγησαν στο θάνατο τουλάχιστον τριών μαχητών της Χεζμπολάχ και ενός ισραηλινού υποδιοικητή. Τόσο η Χεζμπολάχ όσο και η συριακή κυβέρνηση είναι στενοί σύμμαχοι του Ιράν και το Ισραήλ έχει επανειλημμένα βομβαρδίσει τη Συρία τα τελευταία χρόνια, σε επιθέσεις που πιστεύεται ότι ήταν επιθέσεις σε γραμμές ανεφοδιασμού της Χεζμπολάχ, καθώς και επιθέσεις σε άλλες φιλοϊρανικές ομάδες.

Mechanical Solutions

Ταυτοποιήθηκαν οι Ισραηλινοί όμηροι

Σημειώνεται πως όπως μεταδίδει ο Guardian, το Ισραήλ πιστεύεται ότι έχει ταυτοποιήσει τους περισσότερους από τους ομήρους που απήγαγε η Χαμάς και έχει αρχίσει να ενημερώνει τις οικογένειές τους.

Αξιωματικοί των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων επρόκειτο να ενημερώσουν την Τρίτη περίπου 100 οικογένειες ότι οι αγαπημένοι τους βρίσκονται στη Γάζα, ανέφεραν οι Times of Israel, επικαλούμενοι το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού.

Για ορισμένους, οι ειδοποιήσεις θα επιβεβαιώσουν απλώς αυτό που ήδη γνωρίζουν από την αναγνώριση συγγενών τους σε οδυνηρά πλάνα ανθρώπων – μερικοί αιμόφυρτοι και εμφανώς τρομοκρατημένοι – που σύρονται στον παλαιστινιακό θύλακα μετά τις αστραπιαίες επιθέσεις της Χαμάς το περασμένο Σαββατοκύριακο. Τα βίντεο τραβήχτηκαν από τη Χαμάς και μοιράστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μέσω ομάδων Whats App.

Ο Gilad Erdan, πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, δήλωσε ότι ο συνολικός αριθμός των ομήρων που συνελήφθησαν ήταν μεταξύ 100 και 150. Η τύχη των ομήρων είναι ασαφής. Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σφυροκοπούν τη Γάζα σε έντονα κύματα κάθε τέσσερις ώρες, μετατρέποντας πολυκατοικίες σε ερείπια. Οι ταξιαρχίες Κασάμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, έχουν απειλήσει ότι θα εκτελούν έναν όμηρο για κάθε νέα ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε μη στρατιωτικούς στόχους χωρίς προειδοποίηση.

«Εγκλήματα πολέμου στη Γάζα και το Ισραήλ», λέει ο ΟΗΕ

Υπάρχουν ήδη “σαφείς ενδείξεις” ότι εγκλήματα πολέμου μπορεί να έχουν διαπραχθεί κατά την τελευταία έκρηξη βίας στο Ισραήλ και τη Γάζα, δήλωσε το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Σε ανακοίνωσή της, η ανεξάρτητη διεθνής επιτροπή έρευνας του ΟΗΕ για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη ζήτησε να λογοδοτήσουν για τα εγκλήματά τους όλοι όσοι παραβίασαν το διεθνές δίκαιο και στοχοθέτησαν αμάχους. Είπε ότι έχει συλλέξει στοιχεία για “εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από όλες τις πλευρές” από το Σάββατο, όταν η Χαμάς εξαπέλυσε την επίθεσή της κατά του Ισραήλ. Τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν: “Ο ΟΗΕ δεν έχει καμία σχέση με την τρομοκρατία:

Οι αναφορές ότι ένοπλες ομάδες από τη Γάζα έχουν πυροβολήσει εκατοντάδες άοπλους πολίτες είναι αποτρόπαιες και δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές. Η ομηρία αμάχων και η χρησιμοποίηση αμάχων ως ανθρώπινες ασπίδες είναι εγκλήματα πολέμου.

Η Επιτροπή δήλωσε επίσης ότι “ανησυχεί σοβαρά” από την ανακοίνωση του Ισραήλ για πλήρη πολιορκία της Γάζας. Η παρακράτηση νερού, τροφίμων, ηλεκτρικού ρεύματος και καυσίμων “θα κοστίσει αναμφίβολα ζωές αμάχων και συνιστά συλλογική τιμωρία”, είπε.

Κάλεσε τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας και τις παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες “να τηρούν αυστηρά το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.

Η Επιτροπή τονίζει ότι ο μόνος δρόμος για τον τερματισμό της βίας και την επίτευξη βιώσιμης ειρήνης είναι η αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της σύγκρουσης, μεταξύ άλλων μέσω του τερματισμού της παράνομης κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών και της αναγνώρισης του δικαιώματος του παλαιστινιακού λαού στην αυτοδιάθεση.

Νωρίτερα την Τρίτη η  Ασκελόν βρέθηκε σε κατάσταση «πολιορκίας» καθώς από τo απόγευμα, όταν και έληξε το τελεσίγραφο της Χαμάς, ξεκίνησε ο καταιγισμός ρουκετών σε διάφορα σημεία της πόλης, με κατοίκους και ξένους πολίτες και δημοσιογράφους να τρέχουν στα καταφύγια, για να προστατευτούν. Από τις 17:00 έως και τις 18:0Ο οι δυνάμεις της Χαμάς πραγματοποίησαν σφοδρές επιθέσεις.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Χαμάς εκτόξευσε ίσως και πάνω από 100 ρουκέτες, οι περισσότερες εκ των οποίων αναχαιτίστηκαν από το Iron Dome. Ωστόσο, κάποιες βρήκαν στόχο σε σπίτια και στο λιμάνι, προτού τελικά οι επιθέσεις εξασθενήσουν.

Η στρατηγική που ακολούθησε η Χαμάς ήταν να κάνει τους Ισραηλινούς να νιώσουν ανασφάλεια μέσα στη χώρα τους. Ισραηλινός στρατιώτης που μίλησε στο protothema.gr και τον απεσταλμένο, Φρίξο Δρακοντίδη, δήλωσε ότι «είναι ικανοί να ρίχνουν ρουκέτες όλη νύχτα και με αυτόν το τρόπο προκαλούν “κόπωση” στο Iron Dome και ζημιά εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων, καθώς το αντιπυραυλικό σύστημα του Ισραήλ μπορεί να έχει μεγάλα ποσοστά επιτυχίας. Ειναι όμως και πολυδάπανο».

Σημειώνεται ότι η ισραηλινή αεράμυνα, το γνωστό Iron Dome, κατάφερε και αναχαίτισε τις ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα με κατεύθυνση την Ασκελόν.

Όπως φαίνεται και στα βίντεο που ακολουθούν, πολίτες σε κατάσταση προσπαθούσαν να βρουν ένα ασφαλές σημείο, για να καλυφθούν από τις επιθέσεις της Χαμάς. Παράλληλα ακούγονταν σειρήνες αεροπορικής επιδρομής να ηχούν ανά δέκα λεπτά της ώρας. Μία ρουκέτα από τη Γάζα «χτύπησε» ξανά κοντά στο νοσκομείο της Ασκελόν, ενώ πληροφορίες της Haaretz αναφέρουν πως χτυπήθηκε ξενοδοχείο κοντά στην παραλία της πόλης.

Νωρίτερα η Χαμάς είχε χαρακτηρίσει κατεχόμενη την πόλη της Ασκελόν, σημειώνοντας: «Απαντάμε στο έγκλημα του εχθρού που εκτοπίζει τον λαό μας και να τον αναγκάζει να εγκαταλείψει τα σπίτια του σε διάφορες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας. Δίνουμε στους κατοίκους της κατεχόμενης πόλης του Άσκελον προθεσμία να την εγκαταλείψουν πριν από τις 5 το απόγευμα σήμερα», αναφέρει η ανακοίνωση των Ταξιαρχιών Αλ Κάσαμ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Υπενθυμίζεται ότι λίγο νωρίτερα η Χαμάς έστειλε μήνυμα με έμφαση στους Ισραηλινούς αιχμαλώτους που κρατά, θέμα που παρατείνει το πολεμικό θρίλερ. Σημειώνεται ότι ανάμεσα στους ομήρους βρίσκονται όχι μόνο στρατιωτικοί αλλά και παιδιά. «Δεν θα διαπραγματευτούμε για τους αιχμαλώτους μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος» υποστήριξε ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Ισμαίλ Χανιγέ. «O φάκελος αυτός δεν θα ανοίξει πριν από το τέλος της μάχης. Και αυτό θα γίνει μόνο με συγκεκριμένο τίμημα», πρόσθεσε. Το Ισραήλ εκτιμά ότι η Χαμάς έχει υπό την ομηρεία της από 100 έως 150 άτομα.

Ρουκέτα της Χαμάς χτύπησε νοσοκομείο στο Ασκελόν

Την ίδια ώρα φρίκη, θλίψη και αποτροπιασμό προκαλούν οι στοχευμένες, αλλά και οι τυφλές τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ. Το protothema.gr μέσω του ανταποκριτή του στο Ισραήλ, Φρίξου Δρακοντίδη, βρέθηκε στο νοσοκομείο της Ασκελόν όπου μεταφέρθηκαν συνολικά 500 τραυματίες από την ημέρα που ξεκίνησαν οι επιθέσεις.

Το νοσοκομείο χτυπήθηκε μεταξύ Σαββάτου και Κυριακής από ρουκέτα της Χαμάς και διέλυσε κυριολεκτικά μέρος των εγκαταστάσεων, όπως φαίνεται και στο βίντεο και τις φωτογραφίες.

Επί ένα 24ωρο επικράτησε το απόλυτο χάος καθώς οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό από τη μία έτρεχαν να περιθάλψουν τους τραυματίες και από την άλλη προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν τις υλικές ζημιές, να σβήσουν τις εστίες φωτιάς και να αντιμετωπίσουν τις βλάβες. Πρόκειται για το πλέον εξειδικευμένο νοσοκομείο για εμπόλεμη κατάσταση στην περιοχή. Στο νοσοκομείο, αυτή τη στιγμή, νοσηλεύονται περισσότεροι από 100 τραυματίες.

«Βρέχει» θραύσματα από ρουκέτες στην Ασκελόν

Σημειώνεται ότι θραύσματα από τις ρουκέτες πέφτουν συνεχώς στην Ασκελόν, προκαλώντας τραυματισμούς που μπορεί να είναι ακόμη και μοιραίοι για όποιον χτυπηθεί.

Οι Ισραηλινοί στρατιώτες λένε στο protothema.gr ότι το Iron Dome κάνει τη δουλειά του και να αναχαιτίζει τις ρουκέτες σε μεγάλο ύψος, αλλά τα θραύσματα πέφτουν στη γη, σε κατοικημένη περιοχή και είναι απειλητικά.

Υπάρχουν δεκάδες αναφορές από τραυματισμούς λόγω των θραυσμάτων, όπως βεβαιώνουν και οι γιατροί στο νοσοκομείο της πόλης στο οποίο παραμένουμε τις τελευταίες ώρες.

Εν τω μεταξύ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι ταξιαρχίες Αλ Κασάμ, απείλησε την Τρίτη ότι από εδώ και στο εξής θα εκτελεί αιχμάλωτους Ισραηλινούς πολίτες σε απάντηση για τυχόν νέους ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε κατοικίες στη Γάζα χωρίς προειδοποίηση.

Ο εκπρόσωπός της, Αμπού Ομπάιντα, δήλωσε ότι ενεργούν σύμφωνα με τις ισλαμικές οδηγίες, κρατώντας τους Ισραηλινούς αιχμαλώτους ασφαλείς και υγιείς, όπως μεταδίδει το Reuters. Παράλληλα, επέρριψε την ευθύνη για τις πιθανές εκτελέσεις στο Ισραήλ, «επειδή εντείνει τους βομβαρδισμούς και σκοτώνει αμάχους μέσα στα σπίτια τους με αεροπορικά πλήγματα, χωρίς καμία προειδοποίηση».

Θέλατε την κόλαση, θα την πάρετε, λέει υποστράτηγος του ισραηλινού στρατού

Την ίδια στιγμή ανώτατος αξιωματούχος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, υπεύθυνος για τις δραστηριότητες στα παλαιστινιακά εδάφη, ο υποστράτηγος Γκασάν Αλιάν απηύθυνε ένα μήνυμα στους κατοίκους της Γάζας και στην ηγεσία της Χαμάς, καταδικάζοντας την παλαιστινιακή λαϊκή στήριξη στην συγκεκριμένη ομάδα.

«Η απαγωγή, η κακοποίηση και η δολοφονία παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων είναι απάνθρωπη. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία γι’ αυτό. Η Χαμάς έχει μετατραπεί σε ISIS και οι κάτοικοι της Γάζας, αντί να τρομάζουν, πανηγυρίζουν» τόνισε ο ίδιος σύμφωνα με την ιστοσελίδα timesofisrael.

«Δεν θα υπάρχει ρεύμα και νερό στη Γάζα, θα υπάρξει μόνο καταστροφή. Θέλατε την κόλαση, θα πάρετε την κόλαση» πρόσθεσε ο ίδιος. Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, ο Αμπού Ουμπάιντα, της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, προειδοποίησε τους κατοίκους του Ασκελόν, ότι έχουν προθεσμία μέχρι τις 17.00 για να εγκαταλείψουν την πόλη.

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι αναχαίτισε τέσσερις από τις δεκαπέντε ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο

Από την άλλη πλευρά η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ ισχυρίζεται ότι αναχαίτισε τέσσερις από τις δεκαπέντε ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν προς το βόρειο έδαφός της από τον Λίβανο. Πηγή, που επικαλείται το Reuters, μετέδωσε ότι ο βομβαρδισμός πραγματοποιήθηκε από παλαιστινιακές φατρίες.

Σύμφωνα με μία δεύτερη πηγή, οι βομβαρδισμοί έπληξαν τη νότια πλευρά του Ισραήλ, ενώ μία τρίτη μετέδωσε ότι οι σκηνές βίας συνεχίστηκαν κατά μήκος των λιβανό-ισραηλινών συνόρων, με τη χθεσινή σύγκρουση να είναι η πιο θανατηφόρα από τον πόλεμο του 2006.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο