Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΔΙΕΘΝΗ

Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση της Κύπρου

DROP 2
DROP Palermo TECH HUB
ΜΗΛΟ

Το νέο κυβερνητικό σχήμα της Κύπρου ανέλαβε και επισήμως καθήκοντα σήμερα το πρωί, κρατώντας ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του πολύνεκρου δυστυχήματος στα Τέμπη.

Με την τελετή διαβεβαίωσης των νέων μελών της κυβέρνησης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, το νέο κυβερνητικό σχήμα της Κύπρου ανέλαβε καθήκοντα και οι νέοι υπουργοί και υφυπουργοί έδωσαν τη νενομισμένη διαβεβαίωση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ τρεις Επίτροποι παρέλαβαν τον διορισμό τους.

NOVA

Το νέο κυβερνητικό σχήμα

Οι νέοι υπουργοί είναι οι:

 • Υπουργός Εξωτερικών: Κωνσταντίνος Κόμπος
 • Υπουργός Οικονομικών: Μάκης Κεραυνός
 • Υπουργός Εσωτερικών: Κωνσταντίνος Ιωάννου
 • Υπουργός Άμυνας: Μιχάλης Γιωργάλλας
 • Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας: Αθηνά Μιχαηλίδου
 • Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων: Αλέξης Βαφειάδης
 • Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας: Γιώργος Παπαναστασίου
 • Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος: Πέτρος Ξενοφώντος
 • Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Γιάννης Παναγιώτου
 • Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως: Άννα Προκοπίου
 • Υπουργός Υγείας: Πόπη Κανάρη και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης

Οι νέοι υφυπουργοί είναι οι:

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ
 • Υφυπουργός παρά τω Προέδρω – Με αρμοδιότητα τον συντονισμό και την επιτήρηση της υλοποίησης του Κυβερνητικού Έργου: Ειρήνη Πική
 • Υφυπουργός Ναυτιλίας παρά τω Προέδρω: Μαρίνα Χατζημανώλη
 • Υφυπουργός Τουρισμού παρά τω Προέδρω: Κωστας Κουμής
 • Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής παρά τω Προέδρω: Φίλιππος Χατζηζαχαρία
 • Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας παρά τω Προέδρω: Μαριλένα Ευαγγέλου
 • Υφυπουργός Πολιτισμού παρά τω Προέδρω: Μιχάλης Χατζηγιάννης

Οι νέοι Επίτροποι είναι οι:

 • Eπίτροπος Ισότητας των Φύλων: Τζόζη Χριστοδούλου
 • Επίτροπος Περιβάλλοντος: Μαρία Παναγιώτου

Τον διορισμό τους παρέλαβαν, επίσης, οι:

Mechanical Solutions
 • Διευθυντής Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας: Χαράλαμπος Χαραλάμπους
 • Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος: Δόξα Κωμοδρόμου
 • Διευθυντής Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας: Βίκτωρας Παπαδόπουλος

Χριστοδουλίδης: «Εκφράζω τον συγκλονισμό μου για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ελλάδα»

Μιλώντας κατά την τελετή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε μεταξύ άλλων ότι «πριν όποιας άλλης αναφοράς, θα ήθελα να εκφράσω τον συγκλονισμό μου για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ελλάδα. Οι σκέψεις μας είναι με τις οικογένειες των θυμάτων».

«Σε λίγο θα μιλήσω και με τον Έλληνα πρωθυπουργό για να μεταφέρω τα συλλυπητήρια της κυβέρνησης και φυσικά και του κυπριακού λαού», επισήμανε ο Ν. Χριστοδουλίδης.

Η ομιλία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας

«Προβαίνοντας χθες στη νενομισμένη διαβεβαίωση ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας και μετά το τυπικό όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα της παραλαβής της προεδρίας από τον απερχόμενο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, είναι με ιδιαίτερη χαρά που σας καλωσορίζω σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο στην επίσημη πρώτη της νέας διακυβέρνησης στην οποία ο Κυπριακός λαός εναπόθεσε με εμπιστοσύνη τις ελπίδες του.

Δήλωσα χθες και θέλω να το επαναλάβω και σήμερα, την ετοιμότητά μου να αναλάβω τη διακυβέρνηση της χώρας, εκφράζοντας την πλήρη επίγνωση, της αναγκαίας από μέρους μου απόλυτης αφοσίωσης στο Κράτος, στους Θεσμούς του, στους Πολίτες και στο ευρύτερο Δημόσιο Συμφέρον, βάσει των προνοιών του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ισχυόντων Νόμων. Δήλωσα ότι αντιλαμβάνομαι πλήρως τη βαριά ιστορική ευθύνη την οποία αναλαμβάνω με υπερηφάνεια, δέος και αποφασιστικότητα.

Όλα αυτά, με τη δέουσα αυστηρότητα, αναμένω και από όλους εσάς, τους πιο στενούς μου συνεργάτες που αναλαμβάνετε σήμερα τα υψηλά, για την πατρίδα μας, καθήκοντα.

Έχοντας την υπέρτατη τιμή να είμαι ο πρώτος της Εκτελεστικής Εξουσίας, θέλω και ενώπιόν σας να επαναλάβω ότι θα κάνω το παν ώστε να αποτελώ παράδειγμα εργατικότητας, ήθους, αφοσίωσης, αναμένοντας και από τον καθένα από εσάς που εκούσια και συνειδητά αναλαμβάνετε σήμερα, να ακολουθείτε τον ίδιο δρόμο

Οδηγός και πυξίδα μας αποτελούν πάντα το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι ισχύοντες νόμοι και οι διεθνείς συνθήκες που μας δεσμεύουν, τους οποίους και πρέπει συνεχώς να μελετάτε.

Αναμένω ότι θα ενεργείτε όλοι πάντοτε στο πλαίσιο της νομιμότητας, με απόλυτο σεβασμό στο Σύνταγμα και στους νόμους, υπηρετώντας το συμφέρον της Κύπρου και του πολίτη. Το προσωπικό σας συμφέρον θα πρέπει να παραμεριστεί όσο ασκείτε τα καθήκοντά σας. Ο σεβασμός μας στον κυρίαρχο κυπριακό λαό, σε αυτόν που μας εξέλεξε, που εναπόθεσε σε εμάς τις ελπίδες του, που δικαιολογημένα έχει πολλές προσδοκίες από τη διακυβέρνησή μας, θα αποδειχθεί μόνον μέσα από την προσήλωση στη δουλειά μας, ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να παραχθεί έργο το οποίο θα βελτιώσει τη ζωή του πολίτη σε όλους τους βασικούς τομείς.

Διορίζοντας σας σήμερα στα υψηλά σας καθήκοντα, δείχνω σε εσάς, την ίδια εμπιστοσύνη που επέδειξε σε μένα ο κυπριακός λαός με την ψήφο του. Υπογραμμίζω ενώπιόν σας ξανά ότι όλες οι Πολιτικές μας έχουν στο επίκεντρο τον Άνθρωπο και το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον και ότι καθ’ όλη τη διάρκεια που θα παραμείνετε στο πόστο σας θα πρέπει να είστε παραγωγικοί, δραστήριοι, αφοσιωμένοι, οι πρώτοι των πρώτων σε εργατικότητα και ήθος, πάντα πιστοί στο Σύνταγμα και στους νόμους.

Αναμένω και απαιτώ από εσάς ό,τι απαιτώ και από τον εαυτό μου. Είμαστε εδώ για να παράξουμε έργο για την Κύπρο, ώστε όταν εμείς, παραδώσουμε με την ολοκλήρωση της θητείας μας, να αφήσουμε στον κυπριακό λαό χειροπιαστά θετικά αποτελέσματα.

Σας καλώ να μη λησμονήσετε ποτέ ότι η εξουσία την οποία έχετε είναι προσωρινή και εκπορεύεται από το λαό με μοναδικό σκοπό να αποδώσει οφέλη στους πολλούς και όχι στους λίγους. Υλοποιώντας μεθοδικά το πρόγραμμά μας, να θυμάστε πάντα ότι η επιτυχία του Ενός, είναι επιτυχία Όλων και η αποτυχία οποιουδήποτε θα έχει επιπτώσεις στο σύνολο της κυβέρνησης, στον Πρόεδρο και στο λαό.

«Στόχος μας να τιμήσουμε το Κοινωνικό Συμβόλαιο που υπογράψαμε με την Κοινωνία»

Να θυμάστε ότι είμαστε εδώ για να πάρουμε την πατρίδα μας μπροστά και όχι για να καλύπτουμε πυροσβεστικά κενά και παραλείψεις. Για αυτό και πρέπει να προηγείται των όποιων διορθωτικών κινήσεων, η στρατηγική υλοποίησης του προγράμματός μας με μεθοδικότητα και συνέπεια.

Επιλεγήκατε για να υπηρετήσετε τη χώρα μας, ο καθένας και η κάθε μία από εσάς από το χαρτοφυλάκιο που του ανατέθηκε, με βάση τις γνώσεις, τις εμπειρίες, τις ικανότητές σας και την έντονή μου πεποίθηση ότι μπορείτε με επιτυχία να ανταποκριθείτε στα καθήκοντά σας.

Σας καλώ να συμβάλετε καθοριστικά ώστε να κάνουμε πράξη όλα όσα υποσχεθήκαμε στον κυπριακό λαό, στον οποίο θα λογοδοτούμε καθημερινά και ο οποίος στο τέλος θα μας αξιολογήσει όλους. Δεν υπάρχει περίοδος χάριτος για κανένα μας. Αυτό θέλω να το γνωρίζετε πολύ καλά, και είμαι βέβαιος ότι καθημερινά θα κρινόμαστε αυστηρά. Αυτό ήδη γίνεται, ακόμη και πριν την ανάληψη των καθηκόντων μας, και δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση, να προσεγγίζεται αρνητικά. Προσωπικά, και σας καλώ να πράξετε το ίδιο, η αυστηρή και από την πρώτη μέρα κριτική είναι ένδειξη των υψηλών προσδοκιών της κοινωνίας ευρύτερα για τη δική μας διακυβέρνηση. Στο χέρι μας είναι να αποδείξουμε ότι, ΝΑΙ, μπορούμε με επιτυχία να ανταποκριθούμε. Άρα, να επιδιώκετε την κριτική, και αυτήν που θα γίνεται με καλές προθέσεις και αυτήν που θα γίνεται για άλλους λόγους, και να γνωρίζετε καλά ότι θα κριθούμε από το αποτέλεσμα της δουλειάς μας και τίποτα άλλο. Οι υποχρεώσεις μας είναι έναντι του συνόλου του κυπριακού λαού, και κανενός άλλου. Στόχος μας να τιμήσουμε το Κοινωνικό Συμβόλαιο που υπογράψαμε με την Κοινωνία.

Είναι την ίδια στιγμή πολύ σημαντικό να έχετε ανοικτές τις πόρτες σας στους πολίτες, να αφουγκράζεστε τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους. Να συνεχίσετε τη δημόσια διαβούλευση που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Εύκολες λύσεις και μαγικά ραβδιά δεν υπάρχουν. Παρόλα αυτά με στοχοπροσήλωση, εργατικότητα, συνέπεια, μεθοδικότητα και επιμονή μπορούμε να πάρουμε τη χώρα μας μπροστά. Απαιτείται συνεχής προσπάθεια, μελέτη, οργάνωση και μεθοδικότητα.

«Όταν εμείς θα φύγουμε, η μόνη επιτυχία μας θα είναι όποιο έργο καταφέρουμε να αφήσουμε πίσω»
Σας καλώ να είστε πρακτικοί και αποτελεσματικοί, πάντα στο πλαίσιο του νόμου. Σας καλώ να είσαστε ειλικρινείς και δίκαιοι. Να γίνετε υπηρέτες της  αξιοκρατίας. Επαναλαμβάνω, να θυμάστε ότι θα κριθούμε όλοι από το αποτέλεσμα. Όταν εμείς θα φύγουμε, η μόνη επιτυχία μας θα είναι όποιο έργο καταφέρουμε να αφήσουμε πίσω μας που είναι επωφελές για τον πολίτη, για τους πολλούς και όχι για τους λίγους.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να κερδίσετε όλοι και ο καθένας ξεχωριστά την εμπιστοσύνη των πολιτών. Αυτό θα γίνει μόνο αν η δουλειά σας επιφέρει χειροπιαστό επωφελές έργο και αν πολιτικά διοικείτε με διαφάνεια, έλεγχο και λογοδοσία.

Ανεβάστε τον πήχη του ήθους ψηλά, κρατώντας τους τόνους χαμηλά. Δεν είμαστε εδώ για να εξυπηρετήσουμε καμία προσωπική φιλοδοξία ή συμφέρον. Αυτά θα πρέπει να παραμεριστούν από σήμερα.

Φαινόμενα κακοδιαχείρισης, κρούσματα διαφθοράς και αναξιοκρατίας δεν θα γίνουν ανεκτά. Αυτό θέλω να είναι σε όλους σαφές. Κανένας από εμάς δεν είναι υπεράνω του νόμου. Όλοι μας, και βάζω πάνω από όλους τον εαυτό μου, πρέπει να είμαστε, το είπα και στην αρχή, το επαναλαμβάνω, το ζωντανό παράδειγμα, το θετικό πρότυπο για τους συνεργάτες και τους πολίτες, για την κοινωνία.

Σας ζητώ να κάνετε καθημερινά την αξιολόγηση και αυτοκριτική σας, να επιβραβεύετε τους ικανότερους, να είστε δίκαιοι με όλο το προσωπικό και ανοικτοί στην κοινωνία, και να είστε έτοιμοι εφόσον αντιληφθείτε ότι για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορείτε να ανταποκριθείτε στα πολύ απαιτητικά σας καθήκοντα ή έχετε περιπέσει σε σημαντικό και επιβλαβές για την πατρίδα μας σφάλμα, να μου υποβάλετε την παραίτησή σας πριν ακόμη χρειαστεί να σας το ζητήσω εγώ. Διότι πρέπει να είναι καλά εμπεδωμένο στη συνείδηση του καθενός που λαμβάνει μέρος στα κοινά και ειδικά στη διαδικασία λήψης αποφάσεων που επηρεάζει το δημόσιο συμφέρον ότι η δική τους ανεπάρκεια να αποδώσουν, ισοδυναμεί με κόστος βαρύ στον πολίτη και στη χώρα, και για αυτό και θα πρέπει να γνωρίζουν τα όρια και την ώρα της εξόδου τους.

«Έχουμε κάθε στιγμή ευθύνη»

Σε αυτή μας την προσπάθεια για την υλοποίηση του προγράμματός μας για την Κύπρο, όπως την έχουμε οραματιστεί, στηριζόμαστε στη συνεργασία με τους θεσμούς, με τους ανεξάρτητους αξιωματούχους, με τους κοινωνικούς εταίρους, τους επαγγελματίες, τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και με το σύνολο της κοινωνίας των πολιτών. Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στην ανάγκη καλής συνεργασίας με τη Βουλή των Αντιπροσώπων και με τα πολιτικά κόμματα.

Να θυμάστε πάντα ότι έχουμε κάθε στιγμή ευθύνη για την ενίσχυση του Κράτους μας. Για την ασφάλειά του. Έχουμε ευθύνη για μια ευημερούσα, για το σύνολο των πολιτών της, Κύπρο. Έχουμε ευθύνη να δημιουργήσουμε για τους νέους μας το μέλλον που τους αξίζει. Για να μπορέσουμε να ανταποδώσουμε στο ελάχιστο την εμπιστοσύνη που στο πρόσωπό μας επέδειξε ο Κύπριος πολίτης θα πρέπει να «αγαπήσουμε την ευθύνη» ακόμη και αν μείνουμε μόνοι μας στη διεκδίκηση των στόχων μας.

Καλές επιτυχίες, άξια και παραγωγική θητεία να έχουμε όλοι. Σας ευχαριστώ πολύ».

Μετά την τελετή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πλαισιωμένος από τα μέλη της κυβέρνησης, κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Εθνάρχη Μακαρίου Γ’, στον προαύλιο χώρο του Προεδρικού Μεγάρου και ακολούθως ο Πρόεδρος και τα μέλη της νέας κυβέρνησης έβγαλαν αναμνηστική φωτογραφία στην είσοδο του Μεγάρου. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε σύντομη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου, κατά την έναρξη της οποίας τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στην Ελλάδα».


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο