ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σκοπεύει να ανακοινώσει εντός της Τετάρτης ότι αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις πολλών ηγετών στη Μέση Ανατολή οι οποίοι τον προέτρεψαν να μην προχωρήσει σε αυτή την κίνηση κι αναιρώντας την πολιτική δεκαετιών της Ουάσινγκτον στο ακανθώδες αυτό ζήτημα.

Σύμφωνα με έναν αμερικανό αξιωματούχο ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί σε δημοσιογράφους και τον οποίο επικαλούνται το Γαλλικό Πρακτορείο και το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, ο αμερικανός πρόεδρος θα γνωστοποιήσει την απόφασή του με ένα διάγγελμά του από τον Λευκό Οίκο στις 13:00 (20:00 ώρα Ελλάδας).

Ο Τραμπ θα δώσει την εντολή για τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, αλλά δεν θα ορίσει το χρονοδιάγραμμα για αυτή, αφού αναμένεται να πάρει «χρόνια», κατά την ίδια πηγή. Ο ρεπουμπλικάνος θα ταχθεί στο ίδιο διάγγελμα υπέρ της λύσης των δύο κρατών, εάν συμφωνούν οι ηγέτες του Ισραήλ και των Παλαιστίνιων, σύμφωνα με τον αμερικανό αξιωματούχο.

Η ανατολική Ιερουσαλήμ κατακτήθηκε από το Ισραήλ το 1967, κατά τον πόλεμο των Έξι Ημερών. Ακολούθησε ένα πρόγραμμα εκτοπισμού των παλαιστινίων κατοίκων της, σε μία προσπάθεια ο πληθυσμός της να μετατραπεί σε αμιγώς εβραϊκό.Επί δεκαετίες η ανατολική Ιερουσαλήμ παραμένει διαρκώς στο προσκήνιο λόγω των προσπαθειών του Ισραήλ για περαιτέρω εποικισμό. Το πιο επιθετικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση υπήρξε η διχοτόμηση της Ιερουσαλήμ από το τείχος που κατασκεύασε το Ισραήλ κατά μήκος της «πράσινης γραμμής», κίνηση που έχει επανειλημμένα καταδικάσει ο ΟΗΕ.

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close