Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΔΙΕΘΝΗΔΙΕΘΝΗ - ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Ο νέος υπουργός αμύνης της Τουρκίας Γκιουλέρ, με το καλημέρα απειλεί το ΝΑΤΟ | του Μηνά Ρασούλη

DROP 2
DROP Palermo TECH HUB
ΜΗΛΟ

Κανείς δεν περίμενε τίποτα καλύτερο από τον νέο υπουργό άμυνας της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ στη σύνοδο των ΥΕΘΑ του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Πιστός στην γραμμή Ερντογάν, ο άνθρωπος που μέχρι την περασμένη άνοιξη άναβε το πράσινο φως για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο, εμφανίστηκε  στο αρχηγείο της Συμμαχίας στον ρόλο του θύματος.

NOVA

Ο Γκιουλέρ είπε στους ομολόγους του ότι η Σουηδία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ όπως η Φινλανδία αφού πρώτα η Στοκχόλμη εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της προς την Άγκυρα. Ποιες είναι αυτές οι δεσμεύσεις;

Να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία, δηλαδή οι Κούρδοι.

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Η είσοδος της Σουηδίας στην Συμμαχία του ΝΑΤΟ, αλλά και ο σχεδιασμός ο αμυντικός στην ανατολική Μεσόγειο, θα προσδώσει ιδιαίτερη σημασία στην Ναυτική κυριαρχία του ΝΑΤΟ στην Βαλτική και στο κλείσιμο των στενών του Βοσπόρου, αφού σε συνδυασμό με την είσοδο της Φινλανδίας στο Βορειοατλαντικό σύμφωνο και την Πολωνία, θα μετατρέψουν κυριολεκτικά σε Νατοϊκή λίμνη την εν λόγω βόρειο θάλασσα, απομονώνοντας σε περίπτωση που ήθελε απαιτηθεί το Καλίνινγκραντ από τον Ρωσικό στόλο, αλλά και από την Μεσόγειο.

Κατά συνέπεια η τουρκική άρνηση αποδοχής της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, από την Τουρκική στάση, ματαιώνει τον παραπάνω σχεδιασμό της Συμμαχίας.

Mechanical Solutions

Η αποδοχή σχεδιασμού συλλογικής μας άμυνας του ΝΑΤΟ σε σχέση με τις δυνάμεις, τις δυνατότητες, τη διοίκηση και τον έλεγχο αυτών, μπλοκαρίστηκε από την Τουρκία στην τελευταία συνάντηση των ΥΠΑΜ των χωρών-μελών στις 16 Ιουνίου, λόγω πρόβλεψης για Κύπρο και Σουηδία σε αυτόν.

Η Τουρκία όμως έχει τώρα και δεύτερο μεγάλο πρόβλημα την αυξανόμενη αμυντική σχέση της Κύπρου με τις χώρες του ΝΑΤΟ.

O νεοεκλεγείς τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η Σουηδία δεν πρέπει να περιμένει από την Τουρκία να αποδεχθεί τη σουηδική αίτηση ΝΑΤΟ πριν από τη σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους τον Ιούλιο.

«Η Σουηδία έχει την ίδια νομοθεσία με πολλούς συμμάχους του ΝΑΤΟ, όπου η ελευθερία της έκφρασης επιτρέπει διαδηλώσεις», είπε ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ulf Kristersson.

Τα μέλη του ΝΑΤΟ γνωρίζουν επίσης,  ότι η αποτυχία του Ερντογάν να εγγυηθεί την ασφάλεια , που είχε αναλάβει στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου, λόγω των επιχειρήσεων των μη επανδρωμένων πλοίων και αεροσκαφών οδήγησε την ανθρωπότητα ένα βήμα πιο κοντά στην επισιτιστική κρίση.

Η αποκλιμάκωση ήρθε έπειτα από παρέμβαση όμως του ΟΗΕ. Η Τουρκία απλώς εγγυήθηκε ότι δεν θα… ξανασυμβεί κάτι αντίστοιχο. Παρόλα αυτά ο Γιασάρ Γκιουλέρ είπε τα πράγματα όπως τον συνέφεραν, προσπαθώντας να κοροϊδέψει τους εταίρους του.

Ο τούρκος υπουργός Άμυνας εκβίασε με το «καλημέρα» το ΝΑΤΟ και παράλληλα προσπάθησε να περάσει το προφίλ της «υπολογίσιμης» και φιλάνθρωπης δύναμης που όμως απειλείται από το «φάντασμα» της τρομοκρατίας.

Η επόμενη κυβέρνηση της Ελλάδας θα πρέπει να έχει τα μάτια της ορθάνοικτα αφού ο Γκιουλέρ ήταν ο στρατηγός που υποσχέθηκε να υλοποιήσει το εθνικιστικό σχέδιο της «Γαλάζιας Πατρίδας». Προσωπικά θεωρώ αδύνατον να σημειωθεί πρόοδος στα ελληνοτουρκικά και όσοι μιλούν για σωστές κατευθύνσεις και ευκαιρία για νέα κεφάλαια είναι εθνικά επικίνδυνοι.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Μηνάς Ρασούλης

Μηνάς Ρασούλης Ταξίαρχος Τεθωρακισμένων ε.α. Τελείωσε το 1ο Πρακτικό Γυμνάσιο Αρρένων της Ιεράπετρας το 1976 και την Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1980, ως Ανθυπολοχαγός του Ιππικού και Τεθωρακισμένων. Εκπαιδεύτηκε στην Ανάλυση Πληροφοριών στο Ευρωπαϊκό Στρατιωτικό Στρατηγείο του Στρασβούργου στην Γαλλία και στην Στρατιωτικοπολιτική Συνεργασία και Διαχείριση Κρίσεων σε Νατοϊκά Σχολεία της Γερμανίας. Έχει τελειώσει το Σχολείο Βαλκανικών Σπουδών της Θεσσαλονίκης. Υπηρέτησε σε μονάδες του όπλου του σε Έβρο και νησιά του Αιγαίου καθώς και στις Ειδικές Δυνάμεις. Υπηρέτησε στο Αναπτυσσόμενο Νατοϊκό Στρατηγείο της Θεσσαλονίκης ως Διευθυντής Πληροφοριών και ως Διευθυντής στην Στρατιωτικοπολιτική Συνεργασία καθώς και στην 1η Στρατιά στην Λάρισα. Έλαβε μέρος σε Νατοϊκές Αποστολές και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, στην επιχείρηση ALBA στην Αλβανία το 1997, καθώς και στις παρακάτω χώρες, Ρουμανία, Γεωργία, Αρμενία και Τουρκία. Μιλάει Αγγλικά, Σερβικά και Κροατικά.

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο