Nbaxevanis

Χαλκιαδάκης

Europlan
KOSA
ΔΙΕΘΝΗ

NYT: Τα 4 συμπεράσματα έρευνας για τις παρενέργειες των εμβολίων κατά του κορωνοϊού

«Η κατανόηση του πλήρους φάσματος των παρενεργειών μπορεί να διαρκέσει χρόνια» - Τι αναφέρει δημοσίευμα των New York Times για τα εμβόλια κατά του COVID-19.

DROP 2 DROP 2
DROP Palermo TECH HUB
ΜΗΛΟ

Αμέσως μετά την άφιξή τους στα τέλη Δεκεμβρίου 2020, τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού άνοιξαν τον δρόμο για την επιστροφή στην κανονικότητα. Πρόλαβαν περίπου 14,4 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως, αναφέρουν οι New York Times, σύμφωνα με μελέτες.

Παρόλα αυτά, σε ένα μικρό ποσοστό ατόμων, φέρεται να προκάλεσαν και παρενέργειες. Κατά τη διάρκεια ενός και πλέον έτους, οι New York Times μίλησαν με 30 άτομα που δήλωσαν ότι υπέστησαν βλάβη από τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού. Τα συμπτώματά τους μπορεί να αποδειχθεί ότι δεν σχετίζονται με τα εμβόλια. Όμως οι ίδιοι -μαζί με περισσότερους από δώδεκα εμπειρογνώμονες- θεώρησαν ότι οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι δεν κάνουν αρκετά για να διερευνήσουν τις καταγγελίες τους.

NOVA

Σημειώνεται, ότι όλα τα εμβόλια – όπως και τα φάρμακα –  ενέχουν κάποιο κίνδυνο παρενεργειών. Περισσότεροι από 270 εκατομμύρια Αμερικανοί έλαβαν περίπου 677 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά του κορωνοϊού και ακόμη και σπάνιες παρενέργειες που εμφανίζονται – ας πούμε, σε μόλις 0,001% των ασθενών – μπορεί να υπάρξει η εικασία ότι επηρεάστηκαν χιλιάδες παραλήπτες.

Πράγματι, περισσότεροι από 13.000 έχουν υποβάλει αιτήσεις σε ένα κυβερνητικό ταμείο που αποζημιώνει άτομα για προβλήματα από το εμβόλιο.  Μέχρι στιγμής, ωστόσο, μόνο δώδεκα άτομα έχουν αποζημιωθεί, σχεδόν όλοι τους για ένα καρδιακό πρόβλημα που προκλήθηκε από τα εμβόλια. Επομένως, ακολουθούν τέσσερα συμπεράσματα από την έρευνα των New York Times.

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Τα οφέλη των εμβολίων για τον Covid υπερτερούν των όποιων κινδύνων

Ακόμη και τα καλύτερα εμβόλια και φάρμακα έχουν κάποιες παρενέργειες. Αυτό δεν αναιρεί τα οφέλη τους, ούτε υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι πρέπει να σταματήσουν να εμβολιάζονται

Mechanical Solutions

Το εμβόλιο κατά του ροταϊού, για παράδειγμα, είναι μια απόλυτη επιτυχία, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε ενσφήνωση – μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση κατά την οποία το έντερο διπλώνει στον εαυτό του – σε περίπου 0,02% των παιδιών που εμβολιάζονται.

Ορισμένες παρενέργειες που προκαλούνται από τα εμβόλια Covid μπορεί να είναι εξίσου σπάνιες. Ερευνητές στο Χονγκ Κονγκ ανέλυσαν τα αρχεία της χώρας και διαπίστωσαν ότι περίπου επτά από κάθε 1 εκατ/ δόσεις του εμβολίου Pfizer-BioNTech προκάλεσαν μια κρίση έρπητα ζωστήρα, αρκετά σοβαρή ώστε να απαιτηθεί νοσηλεία.

Άλλες παρενέργειες παρατηρούνται λίγο πιο συχνά. Τα εμβόλια Covid μπορεί να οδηγήσουν σε μυοκαρδίτιδα, ή φλεγμονή της καρδιάς, σε έναν από κάθε 10.000 έφηβους άνδρες. (Η μυοκαρδίτιδα είναι μία από τις τέσσερις σοβαρές παρενέργειες που αναγνωρίζονται από τους ομοσπονδιακούς αξιωματούχους υγείας).

Σημειώνεται, ότι οι θάνατοι από τα εμβόλια είναι εξαιρετικά σπάνιοι, παρά τους ισχυρισμούς ορισμένων θεωρητικών συνωμοσίας ότι τα εμβόλια οδήγησαν σε έξαρση των ποσοστών θνησιμότητας.

Η ομοσπονδιακή επιτήρηση διαπίστωσε ορισμένες παρενέργειες, αλλά μπορεί να παραλείψει κάποιες άλλες
Για τον εντοπισμό προβλημάτων που προκαλούν τα εμβόλια, οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες βασίζονται σε πολλαπλές βάσεις δεδομένων. Η μεγαλύτερη, το Σύστημα Αναφοράς Ανεπιθύμητων Ενεργειών Εμβολίων, χρησιμεύει στη δημιουργία υποθέσεων, ενώ περιέχει ανεπιβεβαίωτες αναφορές βλαβών. Άλλες βάσεις δεδομένων συνδυάζουν ηλεκτρονικά αρχεία υγείας και ασφαλιστικές απαιτήσεις.

Τα συστήματα αυτά εντόπισαν προβλήματα στην πήξη του αίματος που σχετίζονται με το εμβόλιο της Johnson & Johnson και έναν πιθανό κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου μετά από εμβολιασμούς mRNA, ο οποίος βρίσκεται ακόμη υπό διερεύνηση. Ωστόσο, οι ομοσπονδιακοί ερευνητές δεν κατάφεραν να εντοπίσουν τη μυοκαρδίτιδα ως πρόβλημα μεταξύ των νεαρών ανδρών, κάτι που έκαναν οι Ισταηλινοί επιστήμονες.

Το αμερικανικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης είναι κατακερματισμένο, με τα ιατρικά αρχεία να αποθηκεύονται από πολλές εταιρείες που δεν συνεργάζονται μεταξύ τους. Τα ηλεκτρονικά αρχεία υγείας δεν περιγράφουν όλα τα συμπτώματα με τον ίδιο τρόπο, γεγονός που καθιστά τις συγκρίσεις δύσκολες. Οι βάσεις δεδομένων ασφαλιστικών απαιτήσεων μπορεί να μην έχουν καμία καταγραφή των εμβολίων που χορηγήθηκαν σε χώρους μαζικού εμβολιασμού.

Τα ομοσπονδιακά συστήματα μπορεί επίσης να μην εντοπίζουν συμπτώματα που αψηφούν την εύκολη περιγραφή ή διάγνωση.

Είναι δύσκολο να αποδειχτεί ότι ο εμβολιασμός προκάλεσε την εκάστοτε ασθένεια

Μετά τον εμβολιασμό εκατοντάδων εκατομμυρίων Αμερικανών που εμβολιάστηκαν κατά του Covid, ορισμένοι εξ αυτών πέθαναν, υπέστησαν καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια, αποβολές και αυτοάνοσες ασθένειες. Πώς να διακρίνει κανείς τις ασθένειες που προκλήθηκαν από το εμβόλιο από εκείνες που θα συνέβαιναν ούτως ή άλλως;

Όσο πιο σπάνια είναι η πάθηση, τόσο πιο δύσκολο είναι να απαντηθεί αυτό το ερώτημα. Η εμφάνιση ενός προβλήματος μετά τον εμβολιασμό δημιουργεί πλάνη.  Το πιο ακλόνητο  παράδειγμα είναι ότι τα παιδικά εμβόλια συνδέθηκαν λανθασμένα με τον αυτισμό, επειδή τα πρώτα αξιοσημείωτα περιστατικά συχνά συνέπιπταν με το πρόγραμμα εμβολιασμού.

Σοβαρές παρενέργειες μπορεί να εμφανιστούν για πρώτη φορά σε μελέτες εμβολίων σε ζώα. Αλλά λίγες τέτοιες μελέτες ήταν δυνατές, δεδομένης της άμεσης ανάγκης για εμβόλιο το 2020. Οι κλινικές δοκιμές των εμβολίων προορίζονταν για να ελέγξουν την αποτελεσματικότητά τους, αλλά δεν ήταν καθόλου αρκετά μεγάλες για να ανιχνεύσουν παρενέργειες που μπορεί να εμφανιστούν μόνο σε λίγα άτομα ανά εκατομμύριο δόσεις.

Οι περισσότερες ανεξάρτητες μελέτες παρενεργειών δεν ήταν αρκετά ευρείες,  ώστε να ανιχνεύσουν σπάνια περιστατικά, ούτε να αποκλείσουν την πιθανότητά τους. Άλλες έψαχναν μόνο για έναν προκαθορισμένο κατάλογο συμπτωμάτων και μπορεί να μην έβλεπαν τις σπάνιες ακραίες περιπτώσεις.

Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων κατέληξε τον Απρίλιο στο συμπέρασμα ότι για τις περισσότερες παρενέργειες δεν υπήρχαν αρκετά δεδομένα για να αποδεχτεί ή να απορρίψει μια σύνδεση με τον εμβολιασμό Covid.

Η κατανόηση του πλήρους φάσματος των παρενεργειών μπορεί να διαρκέσει χρόνια

Οι ομοσπονδιακοί υγειονομικοί αξιωματούχοι αναγνωρίζουν τέσσερις σημαντικές παρενέργειες των εμβολίων Covid – χωρίς να συμπεριλαμβάνονται ο προσωρινός πόνος στο σημείο της ένεσης, ο πυρετός και η κακουχία που μπορεί να συνοδεύουν τις ενέσεις.

Ωστόσο, στις ομοσπονδιακές βάσεις δεδομένων, χιλιάδες Αμερικανοί έχουν αναφέρει ότι τα εμβόλια Covid προκάλεσαν βουητό στα αυτιά, ζάλη, εγκεφαλική ομίχλη, απότομες διακυμάνσεις της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού, νέες ή υποτροπιάζουσες αυτοάνοσες παθήσεις, κνίδωση, προβλήματα όρασης, νεφρικές διαταραχές, μυρμήγκιασμα, μούδιασμα και απώλεια κινητικών δεξιοτήτων.

Ορισμένες μελέτες εξέτασαν τις αναφορές παρενεργειών και κατέληξαν σε μεγάλο βαθμό στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει καμία σχέση. Μία πιο προσεκτική εξέταση μπορεί να αποκαλύψει ότι πολλές, ίσως οι περισσότερες, από τις άλλες αναφερόμενες παρενέργειες δεν σχετίζονται με την ανοσοποίηση. Οι περισσότερες από αυτές σχετίζονται επίσης με τον Covid και μπορεί να είναι αποτέλεσμα μη διαγνωσμένων λοιμώξεων. Αλλά χωρίς εμπεριστατωμένες μελέτες, είναι αδύνατο να είμαστε σίγουροι, δήλωσαν οι ειδικοί.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Πηγή
Με πληροφορίες από New York Times

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο