Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΔΙΕΘΝΗ

Μελέτη: Δεν υπάρχει ισότητα για τις εργαζόμενες γυναίκες σε καμία χώρα του κόσμου

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι γυναίκες κέρδιζαν μόλις 77 σεντς από κάθε δολάριο που κέρδιζε ένας άνδρας.

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
ZYGOS

Καμία χώρα στον κόσμο δεν παρέχει στις γυναίκες τις ίδιες ευκαιρίες με τους άνδρες στο εργασιακό περιβάλλον, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, διαπιστώνοντας παράλληλα ότι το παγκόσμιο χάσμα μεταξύ των δύο φύλων είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως.

Η ίδια έκθεση αναφέρει ότι η άμβλυνση του χάσματος μεταξύ ανδρών και γυναικών στα εργασιακά περιβάλλοντα θα μπορούσε να αυξήσει το παγκόσμιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν κατά περισσότερο από 20%.

NOVA

Για πρώτη φορά, η τράπεζα διερεύνησε τον αντίκτυπο των πολιτικών παιδικής μέριμνας και ασφάλειας στη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας σε 190 χώρες. Διαπιστώθηκε ότι όταν ελήφθησαν υπόψη οι δύο αυτοί παράγοντες, οι γυναίκες απολάμβαναν κατά μέσο όρο μόλις το 64% της νομικής προστασίας που απολαμβάνουν οι άνδρες, από 77% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.

Η συντάκτρια της έκθεσης Tea Trumbic δήλωσε ότι τα ζητήματα φροντίδας των παιδιών και ασφάλειας επηρεάζουν ιδιαίτερα το δικαίωμα των γυναικών να εργάζονται. Αφενός, η βία θα μπορούσε να τις εμποδίσει σωματικά να πάνε στη δουλειά, αφετέρου το κόστος της παιδικής μέριμνας θα μπορούσε να το καταστήσει απαγορευτικό.

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Η 10η έκδοση της έκθεσης “Γυναίκες, επιχειρήσεις και νόμος”, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, αξιολόγησε επίσης για πρώτη φορά το χάσμα μεταξύ των νόμων και των πολιτικών που εφαρμόζονται για την εφαρμογή τους. Διαπίστωσε ότι οι χώρες είχαν, κατά μέσο όρο, δημιουργήσει λιγότερο από το 40% των συστημάτων που απαιτούνται για την πλήρη εφαρμογή τους.

Επίσης, αν και 95 χώρες θέσπισαν νόμους για την ισότητα των αμοιβών, μόνο 35 χώρες είχαν λάβει μέτρα για να διασφαλίσουν την αντιμετώπιση του μισθολογικού χάσματος.Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι γυναίκες κέρδιζαν μόλις 77 σεντς από κάθε δολάριο που κέρδιζε ένας άνδρας.

Mechanical Solutions

Πολλές χώρες της υποσαχάριας Αφρικής είχαν σημειώσει ταχεία πρόοδο στη μεταρρύθμιση των νόμων τα τελευταία χρόνια, αναφέρει η μελέτη, αλλά είχαν το μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ νομοθεσίας και εφαρμογής.

Το Τόγκο είχε τον μεγαλύτερο αριθμό νόμων στην υποσαχάρια Αφρική, δίνοντας στις γυναίκες το 77% των νομικών δικαιωμάτων των ανδρών, αλλά είχε δομές για την εφαρμογή μόλις του ενός τετάρτου αυτών.

«Είδαμε μια συνεπή μεταρρυθμιστική προσπάθεια από αρκετές αφρικανικές χώρες … φέτος η έκθεση αναδεικνύει πραγματικά το Τόγκο και τη Σιέρα Λεόνε που είχαν πραγματικά μεγάλες αλλαγές τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια», δήλωσε η Trumbic. «Αλλά τα υποστηρικτικά πλαίσια λείπουν σε μεγάλο βαθμό. Γι’ αυτό λοιπόν το χάσμα εφαρμογής είναι ακόμη μεγαλύτερο στις χώρες που μεταρρυθμίστηκαν πρόσφατα, επειδή έχουν αυξήσει τα πρότυπα στους νόμους τους, αλλά δεν έχουν τους υποστηρικτικούς μηχανισμούς για την εφαρμογή τους».

Λιγότερες από τις μισές χώρες διαθέτουν οικονομική στήριξη ή φορολογικές ελαφρύνσεις για τους γονείς μικρών παιδιών

Η άμβλυνση του χάσματος στη φροντίδα των παιδιών θα οδηγούσε άμεσα σε αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στο εργατικό δυναμικό κατά 1%.Η έκθεση αναφέρει ότι λιγότερες από τις μισές χώρες διαθέτουν οικονομική στήριξη ή φορολογικές ελαφρύνσεις για τους γονείς μικρών παιδιών και λιγότερο από το ένα τρίτο διαθέτουν ποιοτικά πρότυπα για την παιδική φροντίδα που θα μπορούσαν να διασφαλίσουν στους γονείς την ασφάλεια των παιδιών τους.

Σε 81 χώρες, οι συνταξιοδοτικές παροχές μιας γυναίκας δεν λαμβάνουν υπόψη τις περιόδους απουσίας από την εργασία που σχετίζονται με τη φροντίδα των παιδιών.

Η έκθεση αναφέρει ότι ενώ 151 χώρες διέθεταν νόμους κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας, μόνο 40 χώρες διέθεταν νόμους που κάλυπταν την κακοποίηση σε δημόσιους χώρους ή στα μέσα μαζικής μεταφοράς, πράγμα που σημαίνει ότι οι γυναίκες δεν προστατεύονταν καθ’ οδόν προς τη δουλειά τους.

«Σε όλο τον κόσμο, οι νόμοι και οι πρακτικές που εισάγουν διακρίσεις εμποδίζουν τις γυναίκες να εργαστούν ή να ξεκινήσουν επιχειρήσεις επί ίσοις όροις με τους άνδρες», δήλωσε ο Indermit Gill, επικεφαλής οικονομολόγος του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας. «Το κλείσιμο αυτού του χάσματος θα μπορούσε να αυξήσει το παγκόσμιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν κατά περισσότερο από 20% – ουσιαστικά διπλασιάζοντας τον παγκόσμιο ρυθμό ανάπτυξης κατά την επόμενη δεκαετία – αλλά οι μεταρρυθμίσεις έχουν επιβραδυνθεί με αργούς ρυθμούς».


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button