ΚΟΣΜΟΣ

Το μακρύτερο τούνελ του κόσμου είναι μήκους 25 χιλιομέτρωνΣτη Νορβηγία είναι απόλυτα συνηθισμένο για να μετακινηθείς από μία πόλη σε άλλη να πρέπει να διασχίσεις τουλάχιστον μία σήραγγα. Η χώρα αυτή άλλωστε έχει πάνω από 900 τούνελ, μεταξύ αυτών και το μακρύτερο σε μήκος, καλύπτοντας μια απόσταση 24,5 χιλιομέτρων, αλλά και 33 υποθαλάσσιες σήραγγες. Η σήραγγα Laerdal είναι ένας μακρύς δρόμος που συνδέει το Όσλο με το Μπέργκεν.

Η απόσταση καλύπτεται περίπου σε 20 λεπτά και για να σπάσει αυτή η οδηγητική μονοτονία οι κατασκευαστές δεν έκαναν τον δρόμο ευθεία σε όλο του το μήκος αλλά δημιούργησαν στροφές και ένα μεγάλο σπήλαιο.

Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στο φωτισμό. Το μπλε και το κίτρινο φως δίνουν την ψευδαίσθηση της οδήγησης σε φως ημέρας ενώ το χρυσό φως δημιουργεί την ψευδαίσθηση της ανατολής του ήλιου. Όσο για τον εξαερισμό;

Η σήραγγα Laerdal είναι η πρώτη στον κόσμο που είναι εξοπλισμένη με μια μονάδα επεξεργασίας αέρα, απομακρύνοντας τη σκόνη και το διοξείδιο του αζώτου μέσα από τη σήραγγα.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close
Close