Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινά στρατεύματα κατέλαβαν το κοινοβούλιο της Χαμάς

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
ZYGOS

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ δήλωσε ότι η Χαμάς «έχασε τον έλεγχο στη Γάζα», με τους στρατιώτες του IDF – σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ – να καταλαμβάνουν το λεγόμενο «κοινοβούλιο της Χαμάς» στην πόλη της Γάζας.

Μια φωτογραφία δείχνει στρατιώτες να ποζάρουν με όπλα και ισραηλινές σημαίες μέσα σε μια αίθουσα στο κτίριο του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου στην πόλη της Γάζας.

NOVA

O Ισραηλινός Στρατός λέγεται ότι οριστικοποιεί τα σχέδια για εισβολή σε δίκτυα σηράγγων στη Γάζα για να απελευθερώσει τους 239 ομήρους που κρατούνταν εκεί, καθώς οι ελπίδες για μια συμφωνία με τη Χαμάς εξασθενούν.

Ισραηλινός υπουργός Άμυνας: Η Χαμάς έχασε τον έλεγχο στη Γάζα

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

H Χαμάς «απώλεσε τον έλεγχο στη Γάζα» και οι ένοπλοι «φεύγουν προς τα νότια» υποστήριξε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ, καθώς ο πόλεμος με την οργάνωση βρίσκεται στην πέμπτη εβδομάδα του.

Άμαχοι «λεηλατούν τις βάσεις της Χαμάς» και «δεν πιστεύουν πια την κυβέρνηση (σ.σ. της Χαμάς)» που ελέγχει τον παλαιστινιακό θύλακα ο οποίος σφυροκοπείται αδιάκοπα από το Ισραήλ, διαβεβαίωσε ο υπουργός σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που μεταδόθηκε από πολλά τηλεοπτικά κανάλια.

Mechanical Solutions

H Χαμάς «απώλεσε τον έλεγχο στη Γάζα» και οι μαχητές της «φεύγουν προς τα νότια» υποστήριξε απόψε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ, καθώς ο πόλεμος με την οργάνωση βρίσκεται στην πέμπτη εβδομάδα του.

Κομάντος της μονάδας Shayetet 13 και μέλη της 401ης τεθωρακισμένης ταξιαρχίας των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF), που πραγματοποίησαν έφοδο στο παιδιατρικό νοσοκομείο Αλ Ραντίσι της Γάζας, ανακάλυψαν γιάφκα της Χαμάς στο υπόγειο του συγκροτήματος.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στην αγγλική γλώσσα, ο εκπρόσωπος των IDF υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι ανέφερε ότι «κάτω από το νοσοκομείο, στο υπόγειο, βρήκαμε ένα κέντρο επιχειρήσεων της Χαμάς, γιλέκα με εκρηκτικά, χειροβομβίδες, επιθετικά τυφέκια ΑΚ-47, εκρηκτικούς μηχανισμούς, RPG (σ.σ. ρουκετοβόλα) και άλλο οπλισμό».

«Βρήκαμε επίσης ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι η Χαμάς κρατούσε ομήρους εδώ», ανέφερε ο Χαγκάρι και συμπλήρωσε ότι «μετά τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου, τρομοκράτες της Χαμάς επέστρεψαν σε αυτό το νοσοκομείο, μεταξύ άλλων, αφότου έσφαξαν Ισραηλινούς μέσα στα σπίτια τους».

«Η Χαμάς κρύβεται μέσα σε νοσοκομεία. Σήμερα, το αποκαλύπτουμε σε όλον τον κόσμο», υποστήριξε ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

Ο υποναύαρχος Χαγκάρι είπε ότι οι IDF καταβάλλουν εδώ και μέρες προσπάθεια για την ασφαλή απομάκρυνση ασθενών από το Αλ Ραντίσι και από άλλα νοσοκομεία στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Εκτός λειτουργίας τα δύο μεγάλα νοσοκομεία της Γάζας

Η κατάσταση μέσα στα δύο μεγαλύτερα νοσοκομεία της Γάζας επιδεινώνεται καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν την επίθεσή τους στον θύλακα. Τόσο το νοσοκομείο Αλ Σίφα όσο και το Αλ Κουντς δεν λειτουργούν πλέον λόγω έλλειψης καυσίμων και ηλεκτρισμού, δήλωσαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι.

Οι γιατροί στο νοσοκομείο Αλ Σίφα αρνούνται την υποχρεωτική εντολή εκκένωσης από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF), προειδοποιώντας ότι περίπου 700 ασθενείς θα πεθάνουν εάν μείνουν πίσω , δήλωσε ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας της Χαμάς στη Γάζα.

Το Ισραήλ έχει επιμείνει ότι είναι δικαιολογημένη η ανάληψη στρατιωτικής δράσης γύρω από το νοσοκομείο, παρά την κριτική από τον ΟΗΕ και άλλους. Ένας Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Χαμάς έχει έναν κόμβο διοίκησης κάτω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα και χρησιμοποιεί καύσιμα που προορίζονται για το νοσοκομείο, ενώ οι μαχητές του συγκεντρώνονται τακτικά μέσα και γύρω από αυτό.

Η Χαμάς και οι αξιωματούχοι του νοσοκομείου έχουν αρνηθεί την κατηγορία του κέντρου διοίκησης.

Νετανιάχου στους στρατιώτες: Αυτός είναι ένας πόλεμος μέχρι τέλους

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σε τάγμα δυνάμεων του ισραηλινού στρατού ότι ο σημερινός πόλεμος στη Γάζα θα είναι ένας «πόλεμος μέχρι τέλους» και όχι άλλος ένας γύρος μαχών.

Ο Νετανιάχου συναντήθηκε με στρατιώτες που ανήκουν στο τάγμα πεζικού Caracal της Ισραηλινής Αμυντικής Δύναμης κοντά στα σύνορα με τη Γάζα και τους είπε ότι «αν δεν τους τελειώσουμε [τη Χαμάς], θα επιστρέψουν».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εξήρε τις ενέργειες των στρατιωτών στη σφαγή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, λέγοντας: «Αυτό που κάνατε εδώ -αποφασίσατε την κατεύθυνση της μάχης- ήταν ένα ασυνήθιστο επίτευγμα, πραγματικά τεράστιο. Το να αντιστρέψεις τη μάχη από τη χειρότερη δυνατή κατάσταση σημαίνει πολλά».

Η προειδοποίηση στη Χεζμπολάχ

Νέα αυστηρή προειδοποίηση στη Χεζμπολάχ, η οποία επιχειρεί κατά του Ισραήλ στα βόρεια σύνορά του, έστειλε νωρίτερα ο Νετανιάχου. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, αναφερόμενος στα περιστατικά ασφαλείας στα σύνορα με τον Λίβανο, κατά την επίσκεψή του σε στρατιωτική μονάδα, είπε: «Υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν ότι μπορούν να επεκτείνουν τις επιθέσεις εναντίον των δυνάμεών μας και εναντίον αμάχων. Αυτοί παίζουν με τη φωτιά».

«Τα πυρά τους θα απαντηθούν με πολύ ισχυρότερα πυρά. Ας μη μας δοκιμάσουν επειδή δείξαμε μόνο λίγη από τη δύναμή μας», προειδοποίησε και πρόσθεσε: «Θα αποκαταστήσουμε την ασφάλεια στο βορρά και θα αποκαταστήσουμε την ασφάλεια και στο νότο».

Ο Νετανιάχου επισκέφτηκε ακόμα και το τάγμα Karakal κοντά στον φράχτη της Γάζας, και σε ομιλία του στους άντρες και τις γυναίκες στρατιώτες είπε πως η τρέχουσα εκστρατεία στη Λωρίδα της Γάζας θα είναι ένας «πόλεμος μέχρι τέλους» και όχι ένας ακόμη γύρος μαχών, προσθέτοντας πως «αν δεν τους τελειώσουμε (τη Χαμάς), θα επιστρέψουν»

Χαμάς: Η Χεζμπολάχ θα εισέλθει πλήρως στη μάχη εάν καταστραφούμε στη Λωρίδα της Γάζας

Παραμένουν οι φόβοι για την πιθανή ενορχήστρωση μίας μεγάλης επίθεσης από τη Χεζμπολάχ στο Ισραήλ. Η ισλαμιστική ομάδα με έδρα τον Λίβανο «θα εισέλθει πλήρως στον πόλεμο με το Ισραήλ εάν η Χαμάς καταστραφεί πλήρως στη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της παλαιστινιακής οργάνωσης, όπως μετέδωσε το NBC.

«Δεν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή», δήλωσε ο Ahmed Abdul Hadi, εκπρόσωπος της Χαμάς στη Βηρυτό, σχετικά με την πλήρη εμπλοκή της Χεζμπολάχ στις μάχες στα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ. «Η κόκκινη γραμμή για τη Χεζμπολάχ θα ήταν η πλήρης καταστροφή της αντίστασης στη Γάζα».

Οι δηλώσεις, γράφει το NBC, είναι η πρώτη σαφής ένδειξη από αξιωματούχο της Χαμάς για τις προσδοκίες της σχετικά με τον ρόλο των Λιβανέζων εταίρων της στις μάχες.

Η Χαμάς δηλώνει έτοιμη να απελευθερώσει 70 ομήρους με αντάλλαγμα πενθήμερη εκεχειρία στη Γάζα

Η Χαμάς δήλωσε στην ομάδα των μεσολαβητών είναι έτοιμη να απελευθερώσει έως και 70 γυναίκες και παιδιά που κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, εφόσον κηρυχθεί πενθήμερη εκεχειρία, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της οργάνωσης, των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ.

Η εκεχειρία θα πρέπει να περιλαμβάνει την κατάπαυση του πυρός και να επιτραπεί η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας παντού στη Λωρίδα της Γάζας, πρόσθεσε.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button