Nbaxevanis

Χαλκιαδάκης

Europlan
KOSA
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράκ: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ταβέρνα 5.000 ετών με φούρνο και ψυγείο

Αμερικανοί επιστήμονες βρήκαν την ταβέρνα που χρονολογείται από το 2.700 π. Χ. κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην αρχαία πόλη Λαγκάς.

DROP 2 DROP 2
DROP Palermo TECH HUB
ΜΗΛΟ

Tαβέρνα με τα όλα της, ηλικίας πέντε χιλιάδων ετών, ανακάλυψαν Αμερικανοί αρχαιολόγοι σε πόλη του Ιράκ, όπως αναφέρει το CNN.

Με τη χρήση της προηγμένης τεχνολογίας, οι ερευνητές βρήκαν φούρνο, ψυγείο ακόμα και υπολείμματα φαγητού που χρονολογούνται – όσο κι αν ακούγεται απίστευτο- από το 2.700 π.Χ. Οι αρχαιολόγοι, που είχαν επικεντρώσει την έρευνά τους στην αρχαία πόλη Λαγκάς, ισχυρίζονται ότι εντόπισαν την ταβέρνα μόλις 48 εκατοστά κάτω από την επιφάνεια της γης.

NOVA

«Το αρχαίο εστιατόριο ήταν χωρισμένο σε μια υπαίθρια τραπεζαρία και ένα δωμάτιο που περιείχε παγκάκια, φούρνο, υπολείμματα φαγητού κι ένα ψυγείο ηλικίας 5.000 ετών», όπως σχολιάζει το αμερικάνικο δίκτυο και προσθέτει:

«Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, Αμερικανοί επιστήμονες βρήκαν την ταβέρνα που χρονολογείται από το 2.700 π. Χ. κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην αρχαία πόλη Λαγκάς».

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Όπως επισημαίνει ο Ριντ Γκούντμαν, αρχαιολόγος από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, το πρώτο πράγμα που αντίκρυσε η ομάδα του ήταν το αίθριο ύστερα από μεγάλη δυσκολία στις ανασκαφές.

Λίγους μήνες αργότερα, το φθινόπωρο του 2022, η ερευνητική ομάδα του επέστρεψε στη μυστηριώδη αυλή και η διευθύντρια των ανασκαφών, Σάρα Πιτσιμέντι, από το Πανεπιστήμιο της Πίζας, κατάφερε να κάνει διάνοιξη στην τάφρο.

Mechanical Solutions

Τότε οι επιστήμονες ανακάλυψαν τον φούρνο, το αρχαίο ψυγείο που αντλούσε την υγρασία για να διατηρεί τα τρόφιμα σε καλή κατάσταση και δεκάδες λεκάνες, σε πολλές από τις οποίες υπήρχαν υπολείμματα ψαριών.

«Νομίζω ότι το πρώτο χαρακτηριστικό που αναδείχθηκε ήταν αυτός ο τεράστιος φούρνος και είναι πραγματικά όμορφος», δήλωσε ο αχραιολόγος Ριντ Γκούντμαν.

Η Λαγκάς στο Ιράκ, όπου ανακαλύφθηκε η αρχαία ταβέρνα, είναι η σημερινή πόλη αλ-Χίμπα, μια από τις παλαιότερες και μεγαλύτερες πόλεις της νότιας Μεσοποταμίας.

Η αρχαία πόλη κάλυπτε μια έκταση λίγο μεγαλύτερη των πέντε χιλιομέτρων.

Όπως εξηγεί η Χόλι Πίτμαν, διευθύντρια του Αρχαιολογικού Προγράμματος στη Λαγκάς και επιμελήτρια του τμήματος Εγγύς Ανατολής του Μουσείου Πεν, η έρευνά της επικεντρώθηκε και σε άλλες περιοχές προκειμένου να προσφέρει μια ευρύτερη κατανόηση της δομής των αρχαίων πόλεων.

Η νέα ανακάλυψη ενισχύει την άποψη της ομάδας της, σύμφωνα με την οποία, τα κοινωνικά στρώματα δεν χωρίζονταν απλά σε δύο τάξεις- την ελίτ και τους σκλάβους- αλλά υπήρχε και μία αρχαία μεσαία τάξη.

«Το γεγονός ότι έχεις έναν δημόσιο χώρο συγκέντρωσης όπου οι άνθρωποι μπορούν να καθίσουν και να απολαύσουν μια μπύρα και το ψάρι τους, δείχνει ότι δεν εργάζονταν κάτω από την τυραννία των βασιλιάδων», εξηγεί ο Αμερικανός αρχαιολόγος.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο