Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΔΙΕΘΝΗ

CNN: Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Βόρεια Κορέα ότι εξοπλίζει τη Ρωσία

DROP 2 DROP 2
DROP Palermo TECH HUB
Europlan

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορούν τη Βόρεια Κορέα ότι προμήθευσε μυστικά τη Ρωσία με σημαντικό αριθμό βλημάτων για χρήση στον πόλεμο της Ουκρανίας, και πως προσπαθεί να κρύψει τις αποστολές αυτές, αναφέροντας επισήμως πως τα πυρομαχικά στέλνονται σε χώρες της Μέσης Ανατολής ή της βορείου Αφρικής, σύμφωνα με πρόσφατα αποχαρακτηρισμένες πληροφορίες του Πενταγώνου.

Οι πληροφορίες μεταδίδονται από το CNN που είχε επικοινωνία με τον John Kirby. Σύμφωνα με το CNN, Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν πως οι αποστολές αυτές της Βορείου Κορέας, μαζί με τα drones που έχει αγοράσει η Ρωσία από το Ιράν, αποδεικνύουν πως η παραγωγή οπλισμού από τη Μόσχα έχει μειωθεί αισθητά κατά τη διάρκεια των οκτών μηνών που συνεχίζονται οι μάχες στην Ουκρανία.

Mechanical Solutions

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι αποστολές οπλισμού από τη Βόρεια Κορέα προς τη Ρωσία, συνεχίζονται. Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ αναφέρουν πως η Μόσχα έχει χρησιμοποιήσει πολλαπλά βλήματα πυροβολικού και ρουκέτες κορεατικής προέλευσης στο πεδίο των μαχών.

“Τον Σεπτέμβριο, η (Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας) αρνήθηκε δημοσίως ότι σκόπευε να παράσχει πυρομαχικά στη Ρωσία” δήλωσε ο συντονιστής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, John Kirby, σε δηλώσεις του στο αμερικανικό δίκτυο. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ωστόσο δεν παρείχαν στοιχεία για να υποστηρίξουν τους νέους ισχυρισμούς τους. Οι αποχαρακτηρισμένες πληροφορίες των ΗΠΑ δεν καταγράφουν επίσης τον ακριβή αριθμό ή εκτίμηση αυτού, σχετικά με το πόσα βορειοκορεατικά όπλα έχει αγοράσει η Ρωσία. Παρόλα αυτά, από πλευράς ΗΠΑ μεταδίδεται η πληροφορία ως “ασφαλής” και ως απόδειξη του ότι η Ρωσία δεν σκοπεύει να τελειώσει τον πόλεμο σύντομα. Παράλληλα, οι εξοπλισμοί από Βόρεια Κορέα και Ιράν δείχνουν τις γεωστρατηγικές συμμαχίες της Μόσχας και το πώς αυτές διαμορφώνονται.

“Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις” δήλωσε ο Kirby στο CNN.

Η Ρωσία “αντισταθμίζει το έλλειμμα ανθρώπινου δυναμικού με περισσότερο οπλισμό” αναφέρει ακόμη στο CNN ο Michael Kofman, διευθυντής του Russia Studies Program στο ερευνητικό κέντρο CNA των ΗΠΑ. “Στόχος τους είναι να βρουν συμβατά όπλα για να διατηρήσουν τον πόλεμο για μήνες, παρά το κόστος”, εκτιμά ο ίδιος.

Τις προηγούμενες εβδομάδες αξιωματούχοι των ΗΠΑ έλεγαν πως η Βόρεια Κορέα μάλλον θα κάνει “πίσω” στη συμφωνία με τη Ρωσία, διαφημίζοντας αυτή την εξέλιξη ως “νίκη” της πολιτικής Μπάιντεν, κάτι που τελικά διαψεύδεται με ηχηρό τρόπο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν δημοσίως ότι η Ρωσία αναγκάστηκε να στραφεί στη Βόρεια Κορέα και το Ιράν για όπλα, αφενός γιατί “ξεμένει” από οπλισμό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα, αφετέρου γιατί οι έλεγχοι των εξαγωγών από τις ΗΠΑ και τη Δύση έχουν δυσκολέψει την απόκτηση τεχνολογικών υλικών από πλευράς Ρωσίας για να ανακτήσει μόνη της, τα αποθέματά της.

Η απόκτηση όπλων από τη Βόρεια Κορέα σηματοδοτεί ακόμη πως η Ρωσία θέλει να εξοπλιστεί με “έξυπνα όπλα” υψηλής ακρίβειας, κάτι στο οποίο υστερεί, βάσει των εκτιμήσεων του Πενταγώνου. Η ακριβής κατάσταση των αποθεμάτων συμβατικών πυρομαχικών της Ρωσίας δεν είναι δημοσίως γνωστή. Από την άλλη, η Ουκρανία έχει ανακτήσει περιοχές που είχε κατακτήσει η Μόσχα στα ανατολικά, λίγω του οπλισμού που έχει λάβει από τη Δύση.

Κιμ – Πούτιν, συμμαχία;

Σημειώνεται πως η Βόρεια Κορέα επιδίωξε να συσφίξει τις σχέσεις με τη Ρωσία καθώς μεγάλο μέρος της Ευρώπης και της Δύσης έχουν απομακρυνθεί από τη Μόσχα λόγω του πολέμου της στην Ουκρανία. Το καθεστώς της Βόρειας Κορέας έχει κατηγορήσει τις ΗΠΑ για την κρίση στην Ουκρανία και ισχυρίστηκε ότι η “ηγεμονική πολιτική” της Δύσης δικαιολογεί τη στρατιωτική δράση της Ρωσίας στην Ουκρανία, για “να προστατευθεί”.

Μάλιστα, οι βορειοκορεάτες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να στείλουν εργατικό δυναμικό για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση των κατεχόμενων από τη Ρωσία εδαφών στα ανατολικά της χώρας. Ακόμη, ο πρεσβευτής της Βορείου Κορέας στη Μόσχα, είχε συνάντηση με απεσταλμένους από τις διοικήσεις των περιοχών που προσαρτήθηκαν μετά τα πρόσφατα δημοψηφίσματα που έγιναν υπό καθεστώς απειλών.

Τον Ιούλιο, η Βόρεια Κορέα έγινε το μόνο έθνος εκτός από τη Ρωσία και τη Συρία που αναγνώρισε τις αυτοαποκαλούμενες δημοκρατίες στο Λουγκάνσκ και το Ντονέτσκ.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button