ΔΙΕΘΝΗ

Η χώρα όπου ένας στους δέκα είναι συγγραφέαςΣτην Ισλανδία λένε πως «ο καθένας έχει μέσα του ένα βιβλίο» και μάλιστα καθόλου τυχαία, αφού ένας στους δέκα Ισλανδούς θα εκδώσει κάποια στιγμή στη ζωή του ένα βιβλίο.

Η χώρα όπου ένας στους δέκα είναι συγγραφέας 1

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, η Ισλανδία των 300.000 κατοίκων έχει περισσότερους συγγραφείς, περισσότερα εκδοθέντα βιβλία και περισσότερα αναγνωσμένα βιβλία ανά κάτοικο από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον πλανήτη.

Η χώρα όπου ένας στους δέκα είναι συγγραφέας 2

Χαρακτηριστικό της αγάπης των Ισλανδών για τη λογοτεχνία είναι ότι τα παγκάκια έχουν πάνω τους barcodes, τα οποία μπορεί κανείς να σκανάρει με το τηλέφωνό του καθώς κάθεται και να ακούσει μία ιστορία.

Σημαντικό ρόλο στην αγάπη αυτή των Ισλανδών φαίνεται πως διαδραμάτισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας που κέρδισε το 1955 ο Χάλντορ Λάξνες, ο οποίος σήμερα είναι κάτι σαν λαϊκός ήρωας για τους Ισλανδούς, που ονομάζουν τις γάτες τους με το όνομά του και τα βιβλία του πωλούνται παντού.

Όμως και η οικονομική κρίση του 2008 έδρασε επίσης ευεργετικά για τη λογοτεχνία, όπως αναφέρει ο κωμικός, ζωγράφος και συγγραφέας Χάλγκριμουρ Χέλγκασον στο BBC. «Μας έκανε λιγότερο βολεμένους και έδωσε στους καλλιτέχνες ένα δημιουργικό «χτύπημα στο χέρι», όπως έκανε η Θάτσερ στη Βρετανία», παρατηρεί.Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close
Close