ΔΙΕΘΝΗ

Η χώρα όπου ένας στους δέκα είναι συγγραφέας

Στην Ισλανδία λένε πως «ο καθένας έχει μέσα του ένα βιβλίο» και μάλιστα καθόλου τυχαία, αφού ένας στους δέκα Ισλανδούς θα εκδώσει κάποια στιγμή στη ζωή του ένα βιβλίο.

caffeine adv2020b

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, η Ισλανδία των 300.000 κατοίκων έχει περισσότερους συγγραφείς, περισσότερα εκδοθέντα βιβλία και περισσότερα αναγνωσμένα βιβλία ανά κάτοικο από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον πλανήτη.

Χαρακτηριστικό της αγάπης των Ισλανδών για τη λογοτεχνία είναι ότι τα παγκάκια έχουν πάνω τους barcodes, τα οποία μπορεί κανείς να σκανάρει με το τηλέφωνό του καθώς κάθεται και να ακούσει μία ιστορία.

neratzoulis neo

Σημαντικό ρόλο στην αγάπη αυτή των Ισλανδών φαίνεται πως διαδραμάτισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας που κέρδισε το 1955 ο Χάλντορ Λάξνες, ο οποίος σήμερα είναι κάτι σαν λαϊκός ήρωας για τους Ισλανδούς, που ονομάζουν τις γάτες τους με το όνομά του και τα βιβλία του πωλούνται παντού.

Όμως και η οικονομική κρίση του 2008 έδρασε επίσης ευεργετικά για τη λογοτεχνία, όπως αναφέρει ο κωμικός, ζωγράφος και συγγραφέας Χάλγκριμουρ Χέλγκασον στο BBC. «Μας έκανε λιγότερο βολεμένους και έδωσε στους καλλιτέχνες ένα δημιουργικό «χτύπημα στο χέρι», όπως έκανε η Θάτσερ στη Βρετανία», παρατηρεί.

CNA Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button