Διεθνή

Η Βελγική βουλή νομιμοποίησε την “ευθανασία και σε ανηλίκους”

Η βελγική βουλή ενέκρινε σήμερα την τροποποίηση του νόμου περί ευθανασίας και τη διεύρυνσή του σε ετοιμοθάνατους ανηλίκους υπό προϋποθέσεις, παρά την σθεναρή αντίσταση θρησκευτικών θεσμών και ειδικών.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Ένα ακόμα βήμα στο ζήτημα της ενεργητικής ευθανασίας έκανε το Βέλγιο, το οποίο μαζί με την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο διαθέτουν ήδη μια από τις πλέον φιλελεύθερες σχετικές νομοθεσίες στην ΕΕ. Το κοινοβούλιο της χώρας ενέκρινε σήμερα τη διεύρυνση του νόμου περί ευθανασίας σε ετοιμοθάνατους ανηλίκους.

Ο καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών Γιαν Μπέρνχαϊμ διερωτάται για ποιο λόγο ετοιμοθάνατα παιδιά που υποφέρουν καθημερινά από ισχυρούς πόνους να μην έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους ενήλικες. Απαντώντας στο ερώτημα της DW, εάν ανήλικοι είναι σε θέση να λάβουν τόσο καθοριστικές αποφάσεις, τονίζει: «Δεν έχουν την ηλικία που δείχνει το ημερολόγιο. Ψυχολογικά είναι μεγαλύτερα και πολύ πιο ώριμα από την πραγματική τους ηλικία. Για το λόγο αυτό η πλειονότητα των βέλγων παιδιάτρων επιθυμεί να ανταποκριθεί στο αίτημα εκείνων των ανηλίκων που ζητούν ευθανασία».


Το 75% των Βέλγων υπέρ των φιλελεύθερων ρυθμίσεων

kingeight 2021a
detorakis adv jul2021
bakaliko lagos

16 κορυφαίοι παιδίατροι της χώρας τάχθηκαν πρόσφατα υπέρ της ευθανασίας σε παιδιά και εφήβους μέσω ανοιχτής αποστολής σε δύο βελγικές εφημερίδες. Απαντώντας με κοινή ανακοίνωση, εκπρόσωποι της Καθολικής, Ευαγγελικής και Ορθόδοξης εκκλησίας, καθώς επίσης των Εβραίων και των Μουσουλμάνων τόνισαν ότι για λόγους ηθικής θα πρέπει να απορριφθεί η ευθανασία σε ανηλίκους. Με τη θέση αυτή συμφωνεί και η Καρίν Μπροσίρ από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Βιοηθικής στις Βρυξέλλες: «Στο Βέλγιο ένα παιδί δεν μπορεί να αγοράσει ένα σπίτι, ούτε καν οινοπνευματώδη. Με την ψήφιση της τροποποίησης επιτρέπεται, στην ουσία, σε ένα παιδί να ζητήσει την θανάτωσή του. Και αυτό συνιστά πρόβλημα»!

Η Καρίν Μπροσίρ υποθέτει ότι ο αριθμός των μη καταγεγραμμένων ευθανασιών στο Βέλγιο είναι μεγαλύτερος από ότι αναφέρει η στατιστική αλλά και ότι ο νόμος για την ευθανασία, όσο κι αν ακούγεται μακάβριο, συμφέρει πολλά νοσοκομεία περισσότερο από μια μακροχρόνια νοσηλεία. Σύμφωνα πάντως με δημοσκοπήσεις το 75% των Βέλγων συμφωνεί με τις φιλελεύθερες ρυθμίσεις για την ευθανασία που ισχύουν στη χώρα.

Στέφανος Γεωργακόπουλος


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button