ΔΙΕΘΝΗ

Η Σερβία έχει τη δεύτερη ταχύτερη διάθεση εμβολίων COVID-19 στην Ευρώπη χάρη στην Κίνα

Mε τη βύθιση του Τιτανικού συνέκρινε τη διανομή του εμβολίου COVID-19 στην Ευρώπη o πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούσιτς  λέγοντας ότι «οι πλούσιοι σώζονται ενώ οι φτωχοί των Βαλκανίων αφήνονται να πνιγούν».

Η Σερβία στράφηκε στην Κίνα για τα εμβόλια της – λέγοντας ότι δεν έχει πολλές ελπίδες να λάβει προμήθειες από την ΕΕ.

neratzoulis neo

Χάρη στην Κίνα και με την παράδοση ενός εκατομμυρίου δόσεων του εμβολίου Sinopharm, το πρόγραμμα εμβολιασμού της Σερβίας συνεχίζει να επιταχύνεται.

“Έχω λάβει τελικά ένα εμβόλιο. Νιώθω υπέροχα, γιατί θα μπορέσω να ζήσω ξανά κανονικά”, εξηγεί η κάτοικος του Βελιγραδίου Μπράνκα Κοσού. “Δεν υπέβαλα αίτηση για κανένα εμβόλιο, αποφάσισα να το κάνω. Είμαι πολύ χαρούμενος που το έκανα.”

Το Βελιγράδι εισάγει το εμβόλιο Sinopharm το οποίο έχει επίσης εγκριθεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το τρίτο στάδιο της δοκιμής αξιολογεί την αποτελεσματικότητά του μεταξύ 79-86% σύμφωνα με τα ενδιάμεσα αποτελέσματα.

Η Σερβία είναι  δεύτερη σε ταχύτερη διάθεσης του εμβολίου στην Ευρώπη με 4,6 δόσεις ανά εκατό άτομα – καταλαμβάνοντας την δεύτερη θέση στην Ευρώπη ακριβώς πίσω από το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά μπροστά από τα μεγαλύτερα έθνη της ΕΕ.

Η συμμαχία της Σερβίας με την Κίνα είναι βαθιά ριζωμένη – το Πεκίνο έχει επενδύσει μαζικά σε μια χώρα που ελπίζει ότι θα γίνει το κέντρο της εμπορικής οδού Belt and Road.

Και στους επικριτές της στρατηγικής εμβολιασμού του, ο Βούτσιτς απαντά ότι ανταγωνίζεται σε έναν παγκόσμιο πόλεμο για προμήθειες στον οποίο τα φτωχότερα έθνη μένουν πίσω.

«Ο κόσμος έχει χτυπήσει ένα παγόβουνο, όπως ο Τιτανικός, οι πλούσιοι και οι πλουσιότεροι σώζουν μόνο τους εαυτούς τους και τους αγαπημένους τους», είπε.

“Έχουν ετοιμάσει ακριβά σωσίβια λέμβους για αυτούς και για εμάς που δεν είμαστε πλούσιοι, οι οποίοι είναι μικροί, όπως οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, πνίγουμε μαζί με τον Τιτανικό. Μπορεί να μην είναι η πρόθεσή τους, αλλά δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικό για αυτούς. ”

Η Σερβία έλαβε τώρα 10.000 δόσεις pfizer, αλλά ο Βούτσιτς είπε ότι θα έπαιρνε το κινεζικό εμβόλιο.
Πηγή
Euronews

Σχετικά άρθρα

Back to top button