Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΔΙΕΘΝΗΔΙΕΘΝΗ - ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Η αποστολή των Τούρκων στο Κοσσυφοπέδιο και το σχέδιο των Σέρβων | του Μηνά Ρασούλη

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB

Οι τουρκικές ενισχύσεις του ΝΑΤΟ άρχισαν να αναπτύσσονται στο Κοσσυφοπέδιο , από την περασμένη εβδομάδα, εν μέσω Σερβικών  διαδηλώσεων κατά της εκλογής Αλβανών δημάρχων με συμμετοχή μόνο του 4% του πληθυσμού στους βόρειους δήμους –που έχουν μεγάλο σερβικό πληθυσμό– όπου οι εθνοτικές εντάσεις έχουν επηρεάσει και την Σερβία.

Σημειώνεται ότι οι Σέρβοι δήμαρχοι και δημοτικά συμβούλια εκλεγμένα εδώ και 2 χρόνια, έχουν παραιτηθεί από τον προηγούμενο Νοέμβριο σε διαμάχη με την διοίκηση του Κοσσυφοπεδίου μένοντας ακέφαλη η τοπική αυτοδιοίκηση μέχρι τώρα. Τις δύο προηγούμενες μέρες μεγάλη ένταση υπήρχε στον σερβικό τομέα της Κοσσόφσκα Μιτρόβιτσα, όπου εισήλθαν αλβανικές δυνάμεις και τρομοκρατούσαν τους Σέρβους.

NOVA

Περίπου 500 Τούρκοι στρατιώτες έχουν φτάσει και σταθμεύουν στο στρατόπεδο Sultan Murat, κοντά στην πρωτεύουσα Πρίστινα.

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Τουρκική μονάδα έχει αναπτυχθεί και  στο Zubin Potok, έναν σερβικό δήμο στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, από το πρωί της Πέμπτης για να διατηρήσει την ειρήνη, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Δύναμης του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο (KFOR) Andrea Galieni.

Τούρκοι στρατιώτες και τεθωρακισμένα οχήματα της πολυεθνικής δύναμης της KFOR έχουν αναπτυχθεί γύρω από τον δήμο.

Mechanical Solutions

Την ίδια ώρα, οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου συνεχίζουν να σχεδιάζουν για την επόμενη κίνηση των εντός του Κοσσυφοπεδίου.

Σέρβοι στο Κοσσυφοπέδιο σχεδιάζουν να ξεκινήσουν να σχηματίζουν μόνοι τους την Ένωση Σερβικών Δήμων (ZSO), σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Σχεδιάζεται να διεξαχθεί μια μεγάλη Συνέλευση του σερβικού λαού από το Κοσσυφοπέδιο το επόμενο διάστημα, στην οποία θα ανακηρυχθεί ο σύνδεσμος των σερβικών δήμων -ZSO και να  καθιερωθούν οι αρχές συγκροτήσεως, αποκαλύπτει συνομιλητής της εφημερίδας «Blic» που γνωρίζει τα σχέδια των Σέρβων από το Βορρά. .

«Το σχέδιο είναι να ξεκινήσει σύντομα η συγκρότηση της Ένωσης Σερβικών Δήμων και των οργάνων της και ο Dragiša Milović, διακεκριμένος γιατρός και πρώην δήμαρχος του δήμου Zvečan, θα προταθεί ως πρώτος πρόεδρος του ZSO».

Η υποτιθέμενη έδρα των δήμων ZSO θα είναι, στην Kosovska Mitrovica.

Η πηγή της σερβικής εφημερίδας εξηγεί ότι τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων επηρέασαν αυτή την απόφαση, κυρίως η αύξηση της βίας, οι συλλήψεις Σέρβων και η εισβολή των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου στο βορρά.

“Η Συμφωνία των Βρυξελλών για την οργάνωση της τοπικής αυτοδιοίκησης υπογράφηκε πριν από περισσότερα από 10 χρόνια και από  τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου στις Βρυξέλλες, αλλά εδώ και 10 χρόνια αρνούνται να οργανώσουν.Η Ένωση Σερβικών Δήμων δεν έχει δημιουργηθεί για περισσότερες από 3.700 ημέρες και μετά από όλα όσα έχουμε υποστεί τις τελευταίες ημέρες, είναι σαφές ότι κανείς δεν το θέλει πραγματικά: ούτε οι αρχές στην Πρίστινα, ούτε στη διεθνή κοινότητα. Γι’ αυτό θα πάρουμε την κατάσταση στα χέρια σας», λέει η πηγή.

Η ZSO θα έχει επίσης τα δικά της διοικητικά όργανα, δηλαδή τη συνέλευση, τον πρόεδρο, το συμβούλιο, το διοικητικό συμβούλιο, τη διοίκηση και το γραφείο προσφυγών.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Μηνάς Ρασούλης

Μηνάς Ρασούλης Ταξίαρχος Τεθωρακισμένων ε.α. Τελείωσε το 1ο Πρακτικό Γυμνάσιο Αρρένων της Ιεράπετρας το 1976 και την Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1980, ως Ανθυπολοχαγός του Ιππικού και Τεθωρακισμένων. Εκπαιδεύτηκε στην Ανάλυση Πληροφοριών στο Ευρωπαϊκό Στρατιωτικό Στρατηγείο του Στρασβούργου στην Γαλλία και στην Στρατιωτικοπολιτική Συνεργασία και Διαχείριση Κρίσεων σε Νατοϊκά Σχολεία της Γερμανίας. Έχει τελειώσει το Σχολείο Βαλκανικών Σπουδών της Θεσσαλονίκης. Υπηρέτησε σε μονάδες του όπλου του σε Έβρο και νησιά του Αιγαίου καθώς και στις Ειδικές Δυνάμεις. Υπηρέτησε στο Αναπτυσσόμενο Νατοϊκό Στρατηγείο της Θεσσαλονίκης ως Διευθυντής Πληροφοριών και ως Διευθυντής στην Στρατιωτικοπολιτική Συνεργασία καθώς και στην 1η Στρατιά στην Λάρισα. Έλαβε μέρος σε Νατοϊκές Αποστολές και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, στην επιχείρηση ALBA στην Αλβανία το 1997, καθώς και στις παρακάτω χώρες, Ρουμανία, Γεωργία, Αρμενία και Τουρκία. Μιλάει Αγγλικά, Σερβικά και Κροατικά.

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο