Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Σημαδεύουν σπίτια Εβραίων στο Βερολίνο με το Αστέρι του Δαβίδ

BOX CAFE
DROP Cafe Palermo TECH HUB

Προβληματισμό και ανησυχία προκαλούν οι αναφορές από Εβραίους που ζουν στη Γερμανία και συγκεκριμένα, στο Βερολίνο ότι άγνωστοι σημάδευσαν τα σπίτια τους με το Αστέρι του Δαβίδ.

Η εκπρόσωπος εβραϊκών οργανώσεων Γερμανίας Anna Staroselski μάλιστα, δημοσίευσε στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) φωτογραφίες «από χθες, από ιδιωτικές κατοικίες στις οποίες ζουν Εβραίοι που σημαδεύτηκαν με τα αστέρια του Δαβίδ», όπως χαρακτηριστικά έγραψε.

Mechanical Solutions

Η εφημερίδα Tagesspiegel αναφέρει πως η αστυνομία του Βερολίνου γνωρίζει για δύο περιστατικά στην περιοχή Friedrichshain και για ένα περιστατικό στην περιοχή Prenzlauer Berg.

Οι Γερμανοί απαγόρευσαν την παλαιστινιακή καφίγια στα σχολεία

Οι καταγγελίες αυτές ενισχύουν το τεταμένο κλίμα που υπάρχει στη Γερμανία όπου η Γερουσία του Βερολίνου απαγόρευσε χθες τη χρήση του παραδοσιακού παλαιστινιακού μαντιλιού (καφίγια) στα σχολεία, εφόσον διαταράσσεται η ηρεμία του σχολείου.

Σύμφωνα με εγκύκλιο της υπεύθυνης για την εκπαίδευση, Καταρίνα Γκούντερ-Βουνς προς όλα τα σχολεία του Βερολίνου, «οι τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ έχουν δυστυχώς αντίκτυπο και στην ειρηνική συνύπαρξη στα σχολεία του Βερολίνου. Η τρομοκρατική βία και η βία υποστηρίχθηκαν προπαγανδιστικά σε πολλά σχολεία. Οποιαδήποτε συναίνεση σε επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ αποτελεί απειλή για τη σχολική ειρήνη και απαγορεύεται». Για αυτό, συνεχίζει η κυρία Γκούντερ-Βουνς, «απαγορεύονται τα σύμβολα και οι εκφράσεις απόψεων που δεν έχουν φτάσει ακόμη στο όριο της ποινικής ευθύνης – εφόσον διαταράσσεται η σχολική ειρήνη» και κάνει λόγο για αυτοκόλλητα με επιγραφές όπως «Ελεύθερη Παλαιστίνη». Επιπλέον, σημειώνει ότι μπορεί να απαγορευτεί προσωρινά σε όλο το σχολείο η χρήση κινητών τηλεφώνων, εάν χρησιμοποιούνται για τη «διάδοση προπαγανδιστικής υποστήριξης για τις τρομοκρατικές επιθέσεις». Τα τηλέφωνα μπορούν να κατασχεθούν και να παραδοθούν κατόπιν μόνο στον νόμιμο κηδεμόνα.

Η Γερουσιαστής για την εκπαίδευση ζητά ακόμη από τους εκπαιδευτικούς να εξηγήσουν στους μαθητές γιατί δεν πρέπει να επιδεικνύουν τα συγκεκριμένα σύμβολα και να τους μιλήσουν για τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις πηγές της πληροφόρησής τους.

«Είναι το σωστό μήνυμα! Το μίσος για τους Εβραίους το οποίο έχει αναπτυχθεί σε κοινότητες μεταναστών για γενιές δεν πρέπει να βιώνεται στα σχολεία μας και να συνεχίσει να εξομαλύνεται», δήλωσε επικροτώντας την απόφαση, ο Κρίστοφερ Φέρστερ, βουλευτής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) από την περιοχή του Νοϊκέλν στο Βερολίνο, όπου ζουν πολλοί μουσουλμάνοι και τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις υποστηρικτών της Χαμάς.

Απαγορεύθηκαν και οι διαδηλώσεις

Μετά την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών απαγόρευσε νωρίτερα απόψε τις τοπικές διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης στη Γερμανία.

Πολλές προγραμματισμένες διαδηλώσεις έχουν ήδη απαγορευτεί σε πολλές γερμανικές πόλεις, λόγω ανησυχιών για θέματα ασφάλειας, πιθανών αντισημιτικών συνθημάτων ή εξύμνησης της βίας. Σε κάποιες περιπτώσεις χρειάστηκε η παρέμβαση της αστυνομίας, επειδή εκλάπησαν ή πυρπολήθηκαν ισραηλινές σημαίες.

Στο Βερολίνο απαγορεύθηκε χθες διαδήλωση η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί απόψε στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, ενώ οι αρχές ενήργησαν σε πολλές περιπτώσεις για να διαλύσουν μικρότερες συγκεντρώσεις. Στην περιοχή Νοϊκέλν, όπου ζουν πολλοί μουσουλμάνοι και τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις υποστηρικτών της Χαμάς, συνελήφθησαν τρία άτομα σε συγκέντρωση περίπου 150 ανθρώπων.

Η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ διευκρίνισε πάντως ότι η απόφασή της δεν συνεπάγεται καθολική απαγόρευση των φιλοπαλαιστινιακών διαδηλώσεων. «Στη Γερμανία ο καθένας επιτρέπεται να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του και να διαδηλώνει ειρηνικά. Αλλά όπου ξεπερνιούνται τα όρια, λαμβάνονται αυστηρά μέτρα. Τότε δεν μπορεί να υπάρξει καμία ανοχή για την υποκίνηση αντισημιτικών και αντι-ισραηλινών εκδηλώσεων και καμία ανοχή – αυτό είναι αυτονόητο – για τη βία. Πρέπει να αξιοποιηθούν όλες οι επιλογές της αστυνομίας, σε περίπτωση που δοξάζεται η τρομοκρατία της Χαμάς».

Σε αυτό το πλαίσιο, φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις ακυρώθηκαν χθες στο Μόναχο, στην Κολωνία, στο Μανχάιμ και στο Φράιμπουργκ.

Τι είναι το Αστέρι του Δαβίδ

Το Αστέρι του Δαβίδ είναι εβραϊκό σύμβολο το οποίο αποτελείται από δυο ισόπλευρα τρίγωνα, το ένα προς τα επάνω και το άλλο προς τα κάτω, που σχηματίζουν έξι κορυφές. Σύμφωνα με την παράδοση των Εβραίων είναι σύμβολο του Γιαχβέ. Το τρίγωνο με τη μια γωνία προς τα πάνω συμβολίζει τον πνευματικό κόσμο του και τον Ουρανό, ενώ το κάτω τρίγωνο τη σαρκική φύση του και τη Γη. Επίσης αντιπροσωπεύει την ένωση αρσενικού και θηλυκού.

Το σύμβολο αυτό υπάρχει και στη σημαία του κράτους του Ισραήλ, η οποία καθιερώθηκε στις 28 Οκτωβρίου του 1948.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button