ΔΙΕΘΝΗ

«Φρικτή χρονιά» για τα ανθρώπινα δικαιώματαΗ ετήσια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας καταγράφει αυξανόμενη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το 2014 παγκοσμίως. Υπογραμμίζεται η βία ενόπλων ομάδων και τονίζονται οι ευθύνες των κυβερνήσεων. Καταστροφικός είναι ο απολογισμός της Διεθνούς Αμνηστίας για το 2014, όπως καταγράφηκε στην ετήσια έκθεσή της για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σε συνέντευξή του στην DW, o Στιβ Κρόσο, στέλεχος της Διεθνούς Αμνηστίας, τόνισε ότι «ήταν μία ιδιαίτερα φρικτή χρονιά. Συνέβησαν τόσο πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Στη Νιγηρία, τη Συρία, τη Γάζα αλλά και στην Ουκρανία είδαμε τρομακτική βία, η οποία προερχόταν τόσο από κυβερνήσεις όσο και από μη κρατικές ένοπλες ομάδες. Αυτό είναι άκρως ανησυχητικό. Η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δείχνει να αυξάνεται παρά να μειώνεται».

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Η φετινή έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας εστιάζει ιδιαίτερα στην ανεξέλεγκτη δολοφονική δράση ένοπλων παρακρατικών ομάδων διεθνώς. Όπως υπογράμμισε ο Στιβ Κρόσο, «καταγράφουμε εδώ και χρόνια τεράστια προβλήματα που προκαλούν ένοπλες ομάδες, αλλά τώρα υπάρχει μία ανησυχητική εξάπλωση –όχι μόνο σε μία περιοχή του κόσμου. Για παράδειγμα, στη Μέση Ανατολή: στη Συρία, στο Βόρειο Ιράκ με το Ισλαμικό Κράτος, οι επιθέσεις που είδαμε στην Ευρώπη, αλλά και στη Νιγηρία με την τρομοκρατική οργάνωση Μπόκο Χαράμ».

Παρακρατική αλλά και κυβερνητική βία

swell adv 2021

Ωστόσο, η Διεθνής Αμνηστία δεν εντοπίζει το πρόβλημα της βίας και της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποκλειστικά στη δράση παρακρατικών ενόπλων ομάδων: «Παράλληλα με αυτήν βλέπουμε μία εξόχως λανθασμένη συμπεριφορά από πλευράς των κυβερνήσεων. Για παράδειγμα στη Νιγηρία, πολλή λιγότερη προσοχή δόθηκε στα εγκλήματα που διέπραξε ο νιγηριανός στρατός, που επίσης έκανε αποκεφαλισμούς ανθρώπων καταγράφοντάς τους σε βίντεο», επισήμανε ο κ. Κρόσο.

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Η Διεθνής Αμνηστία δίνει φέτος έμφαση στο τι μπορούν να κάνουν οι κυβερνήσεις, οι οποίες, όπως λέει έχουν ευθύνες αλλά και δυνατότητες να προστατεύσουν τους πολίτες και «να κάνουν τον κόσμο ασφαλέστερο», είπε χαρακτηριστικά ο Στιβ Κρόσο, παρατηρώντας ότι οι κυβερνήσεις έχουν την τάση να ασκούν επιλεκτική κριτική απέναντι σε περιπτώσεις καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανάλογα με τα εκάστοτε οικονομικά και γεωπολιτικά τους συμφέροντα. Απευθυνόμενος στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Στιβ Κρόσο είπε ότι δεν μπορούν να εξακολουθήσουν να «αποστρέφουν το βλέμμα τους» μπροστά σε πράξεις φρίκης.

Απαιτείται γενναιοδωρία προς τους πρόσφυγες

Η Διεθνής Αμνηστία ασκεί μεταξύ άλλων σκληρή κριτική στην ΕΕ για τη στάση της απέναντι στους πρόσφυγες. Όπως υπογράμμισε ο Στιβ Κρόσο, έκλεισε τα σύνορά της, αρνούμενη να σώσει ανθρώπους που πνίγονταν στη θάλασσα, για παράδειγμα στη Μεσόγειο. Οι κυβερνήσεις αποτυγχάνουν να προβούν σε βασικές πράξεις ανθρωπισμού, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι απαιτείται μεγαλύτερη γενναιοδωρία προς τους πρόσφυγες.

Ο κ. Κρόσο έκανε λόγο για θετική συνεισφορά της Γερμανίας στο ζήτημα της διαχείρισης των αυξημένων μεταναστευτικών ροών. Παράλληλα, όμως, ανέφερε ότι υπήρξαν επιθέσεις εναντίον αιτούντων άσυλο και μειονοτήτων, οι oποίες ναι μεν καταδικάζονται από τους υπευθύνους, ωστόσο δεν εξιχνιάζονται και δεν διώκονται στο βαθμό που θα έπρεπε. Ειδική αναφορά έκανε ο Στιβ Κρόσο στη στάση της Γερμανίας στο ζήτημα των αιματηρών συγκρούσεων στην Ουκρανία, εξαίροντας την ειρηνευτική πρωτοβουλία της γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ.

Τέλος, όσον αφορά τις εκτιμήσεις της Διεθνούς Αμνηστίας για το 2015, ο κ. Κόρσο επισήμανε: «Είναι προφανής ο κίνδυνος να επιδεινωθεί η κατάσταση. Βλέπουμε ότι οι ένοπλες ομάδες γίνονται ολοένα ισχυρότερες, η ελευθερία της έκφρασης και θεμελιώδη δικαιώματα απειλούνται και βλέπουμε συνεχή επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης για τους πρόσφυγες. Υπάρχει η τάση να αγνοούμε τα προβλήματα, επειδή είναι τόσο μεγάλα, αλλά η ιδέα ότι τα προβλήματα λύνονται αγνοώντας τα έχει αποδειχθεί πάμπολες φορές λανθασμένη».

Άρης Καλτιριμτζής


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button