Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΔΙΕΘΝΗ

Φον ντερ Λάιεν: Ουκρανία, Πράσινη Συμφωνία, οικονομία, Κίνα και AI στο επίκεντρο

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB

Ερωτήματα στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έθεσαν ευρωβουλευτές στο Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με το έργο της Επιτροπής και τα σχέδιά της έως τις εκλογές του 2024 κατά την ετήσια συζήτηση για την κατάσταση της ΕΕ.

Ανοίγοντας τη συζήτηση, στο Ευρωκοινοβούλιο η πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα δήλωσε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σήμερα ισχυρότερη και πιο ενωμένη από ποτέ. Ο κόσμος αλλάζει και η Ευρώπη πρέπει να προσαρμοστεί και να αλλάξει μαζί του. Πρέπει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε να κάνουμε την Ευρώπη μας έναν τόπο ισότητας ευκαιριών, πρόσβασης, ευημερίας – όπου όλοι μπορούν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους. Πρέπει να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις. Πρέπει πάντα να κρατάμε τις ανησυχίες των ανθρώπων στο επίκεντρο όλων των πράξεών μας».

NOVA

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η ΕΕ έχει αλλάξει μορφή από τότε που παρουσίασε για πρώτη φορά το πρόγραμμά της το 2019, προσθέτοντας: «Έχουμε παραδώσει πάνω από το 90% των πολιτικών κατευθυντήριων γραμμών που παρουσίασα τότε».

Σχετικά με την Πράσινη Συμφωνία και τον στόχο της απαλλαγής της ευρωπαϊκής βιομηχανίας από τις ανθρακούχες εκπομπές, με την παράλληλη διατήρηση την ανταγωνιστικότητά της, ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει έρευνα κατά των επιδοτήσεων όσον αφορά τα ηλεκτρικά οχήματα από την Κίνα. «Πρέπει να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας από αθέμιτες πρακτικές», είπε.

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Παράλληλα, η Φον ντερ Λάιεν τόνισε τη σημασία μιας δίκαιης μετάβασης για τους γεωργούς, τις οικογένειες και τη βιομηχανία και ότι «η Ευρώπη θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να διατηρήσει το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα».

Όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ), η πρόεδρος δήλωσε ότι τεχνολογία αυτή θα βελτιώσει την υγειονομική περίθαλψη, θα ενισχύσει την παραγωγικότητα και θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Mechanical Solutions

«Η πρώτη προτεραιότητα της Επιτροπής είναι να διασφαλίσει ότι η τεχνητή νοημοσύνη αναπτύσσεται με ανθρωποκεντρικό, διαφανή και υπεύθυνο τρόπο» δήλωσε, απευθύνοντας κάλεσμα επίσης για τη σύσταση ενός διεθνούς πάνελ εμπειρογνωμόνων στα πρότυπα της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, για να κατευθύνει την ανάπτυξη της τεχνολογίας.

Σχετικά με την Ουκρανία, ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή θα προτείνει την επέκταση της προσωρινής προστασίας της ΕΕ για όσους εγκαταλείπουν τη χώρα και επιπλέον 50 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις. «Η στήριξή μας στην Ουκρανία θα αντέξει», δήλωσε.

Αναφέρθηκε επίσης στο κράτος δικαίου, τη διεύρυνση, τη μετανάστευση, τις σχέσεις ΕΕ-Αφρικής, την πρωτοβουλία «Global Gateway», την κλιματική αλλαγή, την επισιτιστική ασφάλεια και την επικείμενη σύνοδο κορυφής των κοινωνικών εταίρων.

Ευρωκοινοβούλιο: Οι παρεμβάσεις των επικεφαλής των πολιτικών ομάδων

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ (ΕΛΚ, Γερμανία), υπογράμμισε τρεις προτεραιότητες: Αρχικά αναφέρθηκε στην οικονομική ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, λέγοντας «χρειαζόμαστε ανάπτυξη, χρειαζόμαστε θέσεις εργασίας, χρειαζόμαστε αξιοπρεπή εισοδήματα, χρειαζόμαστε ευημερία, χρειαζόμαστε μια ισχυρή βιομηχανία» και χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες για τη μείωση της γραφειοκρατίας, την επένδυση στην καινοτομία και την καλλιέργεια εμπορικών σχέσεων.

Έπειτα αναφέρθηκε στη μετανάστευση, τονίζοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να αποφασίζει ποιος μπορεί να περνά τα σύνορά της και τονίζοντας το «ευρωπαϊκό DNA» της πρακτικής της προστασίας προσφύγων.

Τέλος, υποστήριξε την ανάγκη για μια Ευρωπαϊκή Αμυντική Ένωση και την ανάγκη για «αισιοδοξία, όραμα, αξίες και ετοιμότητα για το επόμενο βήμα για μια πραγματική Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η Ιράτξε Γκαρσία (Σοσιαλιστές, Ισπανία) δήλωσε ότι η κορυφαία προτεραιότητα της ΕΕ θα πρέπει να είναι η επανεκβιομηχάνιση για την επίτευξη στρατηγικής αυτονομίας, με παράλληλη προώθηση της πράσινης μετάβασης για την ανάσχεση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Παράλληλα, ευχαρίστησε τη Φον Ντερ Λάιεν για το σαφές μήνυμά της υπέρ της Πράσινης Συμφωνίας, αλλά εξέφρασε τη λύπη της για την έλλειψη έμφασης στην εδραίωση του κοινωνικού πυλώνα της Ένωσης.

Ζήτησε επίσης να συμπεριληφθεί η έμφυλη βία στον κατάλογο των εγκλημάτων της ΕΕ και να χρησιμοποιηθούν τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας.

Κάλεσε επίσης την ΕΕ να εξασφαλίσει μια συμφωνία για το σύμφωνο μετανάστευσης και τόνισε ότι «τα χρήματα των Ευρωπαίων δεν μπορούν να καταλήγουν στις τσέπες κυβερνήσεων που καταχρώνται τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα».

Ο Στεφάν Σεζουρνέ (Renew, Γαλλία) τόνισε ότι είναι σημαντικό να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι εναπομείναντες μήνες της νομοθετικής περιόδου. Τόνισε τα θετικά βήματα που έγιναν για την αντιμετώπιση της πανδημίας, για την αντιμετώπιση της επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Ζήτησε από την ΕΕ να επικεντρωθεί στην επανεκβιομηχάνιση της Ευρώπης και σημείωσε ότι η ΕΕ έχει πλέον ρυθμίσει νομοθετικά την ψηφιακή «άγρια Δύση».

Επίσης, τόνισε την ανάγκη για μια βιώσιμη λύση στα ζητήματα της μετανάστευσης, επικρίνοντας επίσης τον «δηλητηριώδη» κανόνα περί ομοφωνίας στο Συμβούλιο και καλώντας την Ευρώπη να λάβει υπόψη τις απεγνωσμένες εκκλήσεις των δικαστών στην Πολωνία και την Ουγγαρία.

Ο Φιλίπ Λαμπέρτς (Πράσινοι, Βέλγιο) επέκρινε «εκείνους που ζητούν να μπει φρένο» στην κλιματική και περιβαλλοντική νομοθεσία, λέγοντας, «δεν είμαστε πάνω από τη φύση (…) είτε μας αρέσει είτε όχι, υπάρχουν όρια στο τι μπορεί να αντέξει ο πλανήτης μας και σε αυτά που μπορεί να δώσει».

Ο Ριζάρντ Λεγκούτκο (Συντηρητικοί, Πολωνία) αναρωτήθηκε: «Είναι η ΕΕ σε καλύτερη κατάσταση σήμερα σε σχέση με πριν είκοσι χρόνια; Η απάντηση είναι όχι, καθώς υπάρχει περισσότερο από ποτέ αστάθεια, αβεβαιότητα και υψηλός πληθωρισμός».

«Το λαθρεμπόριο ανθρώπων ακμάζει, η Πράσινη Συμφωνία είναι μια δαπανηρή υπερβολή, το κόστος του κοινού χρέους της ΕΕ θα είναι δύο φορές μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο και ο προϋπολογισμός της ΕΕ είναι σε χάος, πρόσθεσε. Η Επιτροπή ολισθαίνει προς την ολιγαρχία, αναμειγνύεται στις εθνικές πολιτικές και προσπαθεί να ανατρέψει τις κυβερνήσεις που δεν της αρέσουν, έχοντας κάνει το κράτος δικαίου καρικατούρα».

Ο Μάρκο Ζάννι (ID, Ιταλία) δήλωσε ότι όσον αφορά την Πράσινη Συμφωνία, η ΕΕ έχει «μια ιστορική ευκαιρία να είναι λιγότερο ιδεολογική και πιο ρεαλιστική», προσθέτοντας ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή χωρίς να βλάπτουμε «τους αγρότες, τις επιχειρήσεις ή τους ιδιοκτήτες ακινήτων». Σχετικά με τις εξαγγελθείσες έρευνες για τις ξένες επιδοτήσεις, αμφισβήτησε τη χρησιμότητά τους, τονίζοντας ότι ήδη γνωρίζουμε ότι η Κίνα εμπλέκεται σε αθέμιτο ανταγωνισμό. Όσον αφορά τη μετανάστευση, είπε ότι όσο η ΕΕ δεν συμφωνεί ότι «όποιος δεν έχει δικαίωμα να είναι μέσα, πρέπει να μείνει έξω», δεν θα είναι δυνατόν να «επιλυθεί το ζήτημα».

Ο Μάρτιν Σίρντεβαν (Αριστερά, Γερμανία) δήλωσε: «Η πραγματική πολιτική επιτυχία μετράται από τις πραγματικές καταστάσεις των περισσοτέρων ανθρώπων, όχι από ευφραδείς ομιλίες».

Πρόσθεσε ότι, παρά τις μεγάλες υποσχέσεις, η πραγματικότητα για πολλούς Ευρωπαίους παραμένει ζοφερή, με αύξηση του κόστους διαβίωσης και μείωση των πραγματικών μισθών. Τόνισε τους αγώνες των εργαζομένων, των ανύπαντρων μητέρων και των συνταξιούχων, κατηγορώντας την Επιτροπή ότι προωθεί μια Ευρώπη που εξυπηρετεί όλο και περισσότερο τις επιχειρήσεις έναντι των πολιτών της. «95 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρωπαϊκή Ένωση απειλούνται από τη φτώχεια», είπε.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο