Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΔΙΕΘΝΗ

DW: Η Eυρώπη να ετοιμάζεται για «μπλακ άουτ» και επιθέσεις από χάκερ του Πούτιν

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
ZYGOS

Ορατός είναι ο κίνδυνος εκτεταμένων διακοπών ρεύματος σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Αυστρία, σε συνάρτηση με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενόσω βρισκόμαστε στα μέσα του χειμώνα.

Σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα Welt, η υπουργός Άμυνας της Αυστρίας Κλαούντια Τάνερ προκάλεσε αίσθηση με την εκτίμησή της που βασίζεται σε στοιχεία που προέρχονται από εμπειρογνώμονες των αυστριακών Ενόπλων Δυνάμεων.

NOVA

Σύμφωνα με την ίδια, το ορθό ερώτημα δεν είναι «εάν θα γίνουν μπλακάουτ, αλλά πότε θα γίνουν».

«Για τον Πούτιν οι κυβερνοεπιθέσεις από χάκερ στα δίκτυα τροφοδοσίας αποτελούν μέρος του υβριδικού πολέμου. Δεν πρέπει να προσποιούμαστε ότι αυτά είναι μόνο θεωρίες. Πρέπει να προετοιμαστούμε στην Αυστρία και την ΕΕ για μπλακάουτ» αναφέρει η Τάνερ.

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Η υπουργός, όπως σημειώνει η Deutsche Welle, περιγράφει αναλυτικά το σχέδιο της αυστριακής κυβέρνησης και του στρατού για την πιθανότητα διακοπών ρεύματος εξαιτίας κυβερνοεπιθέσεων, σημειώνοντας ότι η προετοιμασία έχει ξεκινήσει από το 2020.

«Η αστυνομία, η πυροσβεστική, οι μονάδες πολιτικής προστασίας και ο στρατός διεξάγουν τακτικά κοινές ασκήσεις, συχνά με τη συμμετοχή δήμων και σχολείων. Διανέμουμε επίσης σε δημόσιους χώρους φυλλάδια με τίτλο “Μπλακάουτ – και μετά;” παρέχοντας στους πολίτες συμβουλές για το πώς να συμπεριφερθούν σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, καθώς και πώς να προμηθευτούν και να αποθηκεύσουν εγκαίρως βασικά είδη» εξηγεί η Κλαούντια Τάνερ.

Mechanical Solutions

Μεταφέρει ακόμη η υπουργός την εντυπωσιακή πληροφορία ότι «την τέταρτη ημέρα ενός μπλακάουτ, το ένα τρίτο του πληθυσμού δεν θα μπορούσε πλέον να φροντίσει τον εαυτό του;»

Ενδιαφέρον έχει η προετοιμασία των αυστριακών ενόπλων δυνάμεων. Σύμφωνα με την Τάνερ, στόχος είναι να επενδυθούν έως το 2025 περίπου 180 εκατομμύρια ευρώ για την επέκταση των 100 «αυτοδύναμων στρατώνων», οι οποίοι θα έχουν ενεργειακή αυτάρκεια και θα μπορούν να λειτουργούν αυτόνομα για ένα διάστημα δύο εβδομάδων. Επιπλέον 12 αυστριακά στρατόπεδα προετοιμάζονται ήδη ως «νησίδες ασφαλείας», προκειμένου να είναι σε θέση να φιλοξενήσουν σε περίπτωση κρίσης εκπροσώπους των αρχών ασφαλείας καθώς και εθελοντές.

Σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η υπουργός Άμυνας της Αυστρίας τον χαρακτηρίζει «πόλεμο φθοράς, ο οποίος διεξάγεται με μεγάλη ένταση και μεγάλες απώλειες και από τις δύο πλευρές». Εκτιμά μάλιστα ότι πιθανώς οι πολεμικές επιχειρήσεις θα μειωθούν κατά τη διάρκεια του χειμώνα προκειμένου Ουκρανία και Ρωσία να προετοιμαστούν «για μια νέα επίθεση την άνοιξη».

Θεωρεί ότι «δίχως τη δυτική υποστήριξη η Ουκρανία θα χανόταν» ενώ σε άλλο σημείο παρατηρεί ότι, παρά τις νίκες που καταγράφει ο ουκρανικός στρατός, «δεν είναι σαφές αν θα υπάρξει ποτέ νικητής σε αυτόν τον πόλεμο.»

Ως προς τα σενάρια που ακούγονται το τελευταίο διάστημα αναφορικά με παρασκηνιακές διεργασίες για ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις που θα μπορούσαν να θέσουν τέρμα στον πόλεμο, η Κλαούντια Τάνερ αναφέρει στην Welt: «Είναι σημαντικό να διεξάγονται συνομιλίες στο παρασκήνιο και το βάρος να ξαναπέφτει ολοένα περισσότερο στη διπλωματία. Υπάρχει βέβαια και η άποψη ορισμένων κρατών στην ΕΕ ότι η Ουκρανία ως κυρίαρχο κράτος θα πρέπει να αποφασίσει μόνη πότε θα διαπραγματευτεί και με ποιον στόχο.

» Μπορεί βέβαια να το δει κανείς και αλλιώς, ότι η Δύση, η οποία στηρίζει την Ουκρανία εδώ και μήνες με όπλα και βοήθεια δισεκατομμυρίων, πρέπει να συνεργαστεί με το Κίεβο ώστε να προσδιορίσουν ποιο είναι το όριο αυτού του πολέμου και πότε θα έχει νόημα να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις σε μια κατάλληλη μορφή».


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button