ΔΙΕΘΝΗ

70 χρόνια από την απελευθέρωση του ΆουσβιτςΕβδομήντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που τα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς. Επιζώντες θυμούνται τη θηριωδία που έζησαν.

Τα θύματα και όχι οι πολιτικοί θα πρέπει να βρίσκονται στο προσκήνιο, σκέφθηκαν οι άνθρωποι που διαχειρίζονται το στρατόπεδο σήμερα σαν μουσείο και έτσι δεν έστειλαν προσκλήσεις σε πολιτικούς. Όποιος ήθελε πάντως να παρευρεθεί στην σημερινή τελετή μνήμης στο Άουσβιτς θα ήταν καλοδεχούμενος. Ωστόσο, οι καλές προθέσεις των διοργανωτών έφεραν μάλλον τα αντίθετα αποτελέσματα. Όλοι μιλούν σήμερα για την απουσία του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν από την εκδήλωση και λιγότερο για τα θύματα. Ο εκπρόσωπός του δήλωσε ότι η απουσία του Βλαντιμίρ Πούτιν οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έλαβε καμία προσωπική πρόσκληση.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Στο Άουσβιτς εξοντώθηκαν πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι ενώ λιγοστοί είναι αυτοί που επέζησαν και μπορούν να μιλήσουν για τη θηριωδία που έζησαν. Η Εύα Φάιντι, μία εκ των επιζώντων του στρατοπέδου συγκέντρωσης είπε ότι «στο όνομα όλων σχεδόν των επιζώντων θα ήθελα να σας πω ότι σήμερα δεν μισούμε πια κανέναν. Ξέρουμε πως το μίσος καταστρέφει την ανθρώπινη ψυχή. Δεν θέλουμε πια να μισούμε. Δεν πτοούμαστε. Το ξεπεράσαμε».

Η γερμανική ταυτότητα δεν υπάρχει χωρίς το Άουσβιτς

swell adv 2021

Μια άλλη διάσταση έδωσε ο Πολωνός ιστορικός και επιζών Μάριαν Τούρσκι: «Όταν κάποιος σήμερα ταπεινώνει έναν Ρομά, έναν Εβραίο, έναν Βόσνιο, έναν Τούρκο, έναν Ισραηλινό, έναν Παλαιστίνιο, έναν Χριστιανό, έναν Μουσουλμάνο ή έναν άθεο, τότε το Άουσβιτς ξαναρχίζει από την αρχή».

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Πάντως, η φετινή τελετή μνήμης στο Άουσβιτς προκάλεσε πολιτικές παρεξηγήσεις, διαταράσσοντας το πνεύμα συναίνεσης. Στη τελετή συμμετέχει ο Ουκρανός Πρόεδρος Ποροσένκο, ενώ δηλώσεις του Πολωνού υπουργού Εξωτερικών Γκρέγκορ Σκετίνα, ότι το Άουσβιτς απελευθερώθηκε από Ουκρανούς στρατιώτες, εξόργισαν τη Μόσχα.

Τη μνήμη των θυμάτων του Άουσβιτς τίμησε πάντως και η γερμανική βουλή. Ο Γερμανός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιόαχιμ Γκάουκ τόνισε την ιδιαίτερη ηθική ευθύνη που φέρει η Γερμανία και δήλωσε χαρακτηριστικά πως «δεν υπάρχει γερμανική ταυτότητα χωρίς το Άουσβιτς».

Μαρία Ρηγούτσου


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button