ΚΟΣΜΟΣ

6 Mαρτίου: Παγκόσμια ημέρα κατά του σχολικού bullyingΤελευταία ενημέρωση:

Η σημερινή ημέρα, 6 Μαρτίου έχει οριστεί πανελλαδικώς ως η ημέρα κατά του σχολικού bullying και γενικότερα της ενδοσχολικής βίας. Σήμερα, εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς καλούνται να ανταλλάξουν σκέψεις, ιδέες και εμπειρίες, να ενημερωθούν ή και να προτείνουν τρόπους για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του εκφοβισμού.

Με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας καλούνται οι σχολικοί σύμβουλοι, οι διευθυντές εκπαίδευσης και οι διευθυντές των σχολείων να συμβάλουν ενεργά στην αποτελεσματική προετοιμασία και υλοποίηση δραστηριοτήτων με στόχο την πρόληψη και την αντιμετώπιση φαινομένων σχολικής βίας και εκφοβισμού. Συγκεκριμένα καλούνται όλες οι σχολικές μονάδες να αφιερώσουν χρόνο (δύο ή περισσότερες διδακτικές ώρες με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων) σε σχετικές δράσεις, συζητήσεις, εκδηλώσεις (π.χ. βιβλιοπαρουσιάσεις, προβολές ταινιών, εικαστικά εργαστήρια, διαδραστικές ομιλίες, βιωματικά σεμινάρια κ.ά.).

Ο εκφοβισμός (bullying) μαθητών από συμμαθητές τους αποτελεί μορφή βίας και επιθετικής συμπεριφοράς που εμφανίζεται κυρίως στο σχολείο με σοβαρές επιπτώσεις για τη ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού και τη διαδικασία της μάθησης. που εκφράζεται με διάφορους τρόπους: άγχος, ψυχοσωματικά συμπτώματα, μαθησιακές δυσκολίες, κατάθλιψη, αυτοκτονικό ιδεασμό.

Πρόκειται, λοιπόν, για ένα σοβαρότατο κοινωνικό φαινόμενο, που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει ανησυχητική αύξηση. Γονείς και εκπαιδευτικοί φαίνεται ότι δεν γνωρίζουν πολλά για το πρόβλημα ή το υποτιμούν θεωρώντας το «φυσιολογικό».

Γενικότερα, πολλές φορές παρατηρείται ότι οι μαθητές, οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και η κοινωνία κινητοποιούνται και αναζητούν λύσεις μόνο αφού το φαινόμενο του εκφοβισμού έχει πλέον εκδηλωθεί και μόνο αφού έχει ήδη πάρει ανησυχητικές διαστάσεις.

Μία οργάνωση κατά του bullying ενάντια στα παιδιά και τους νέους (Singapore’s Coalition Against Bullying for Children and Youth) λάνσαρε ένα πρωτότυπο φιλμάκι που μικραίνει κάθε φορά που το μοιράζεσαι.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close
Close