VIDEOS

Κρήτη, Καλάμι: Το άλλοτε ζωντανό χωριό που πλέον το αποκαλούν χωριό-φάντασμα (video)

Αποτελούσε ένα χωριό που έσφυζε από ζωή και κάποτε μετρούσε μέχρι και 600 κατοίκους. Σήμερα η εικόνα της εγκατάλειψης είναι εμφανής σε σημείο που το αποκαλούν ακόμη και χωριό-φάντασμα.

Ο λόγος για ένα ελληνικό χωριό, το χωριό Καλάμι στην Κρήτη που γνώρισε μεγάλη ζωντάνια αλλά σταδιακά εγκαταλείφθηκε (όπως πολλά χωριά της Ελλάδας) από τους κατοίκους του και ερήμωσε. Όταν κοιτάς τις εικόνες από ψηλά νομίζεις ότι θα δεις κάποια νοικοκυρά να βγαίνει από ένα παράθυρο ή ότι ξαφνικά ο δρόμος θα ζωντανέψει και παιδιά θα αρχίζουν να παίζουν εκεί. Αυτό που κάνει ιδιαίτερο την εγκατάλειψη σε αυτό το χωριό είναι το μέγεθός του μιας και κάποτε ζούσαν εκεί δεκάδες οικογένειες. Σήμερα οι κάτοικοί του μετριούνται στα δάχτυλα…

caffeine adv2020b

Καλάμι: Το άλλοτε ζωντανό ελληνικό χωριό που πλέον το αποκαλούν και χωριό-φάντασμα
Το Καλάμι βρίσκεται στο νομό Ηρακλείου και συγκεκριμένα στο νοτιοανατολικό τμήμα του Δήμου Βιάννου. Θα το συναντήσεις κάνοντας μια διαδρομή 31 χιλιομέτρων από την Ιεράπετρα. Πρόκειται για ένα πραγματικά γραφικό και όμορφο χωριό χτισμένο σε υψόμετρο σχεδόν 500 μέτρων στην άκρη ενός μικρού λεκανοπεδίου. Περιβόλια, λόφοι και ποτάμια το περιτριγυρίζουν με τα πέτρινα σπίτια να δημιουργούν ένα σκηνικό σαν βγαλμένο από ταινία. Ωστόσο αυτή η ερημιά το κάνει συχνά να το αποκαλούν ως το χωριό – φάντασμα.

Καθώς κοιτά κανείς τις εικόνες της εγκατάλειψης και της ερήμωσης τού δημιουργείται ένα μελαγχολικό και κάποιες φορές ανατριχιαστικό συναίσθημα. Ο θεατής νομίζει ότι πίσω από τις πόρτες κρύβονται οικογένειες που ξαφνικά θα εμφανιστούν και θα δώσουν πάλι ζωντάνια στο χωριό Καλάμι.

neratzoulis neo

Η δημιουργία αυτού του οικισμού μοιάζει λίγο πολύ με την ιστορία πολλών χωριών στην Ελλάδα μιας και δεν είναι λίγα τα χωριά που χτίστηκαν γιατί οι κάτοικοι έψαχναν τρόπο να προστατευθούν. Έτσι και το ελληνικό αυτό χωριό,το Καλάμι θεωρείται ότι χτίστηκε ανάμεσα στα τέλη της ενετοκρατίας και τις αρχές της τουρκοκρατίας. Ο πιο βασικός λόγος για την κατασκευή του και μάλιστα σε τέτοιο σημείο ήταν η προστασία των ανθρώπων από εχθρικές επιδρομές. Γι’ αυτό και επιλέχθηκε να χτιστεί σε μια τέτοια ημιορεινή περιοχή.

Τα χρόνια όμως πέρασαν, οι ανάγκες των ανθρώπων άλλαξαν και κατά τη δεκαετία του ’70 οι οικογένειες άρχισαν να το εγκταλείπουν σταδιακά. Το αποτέλεσμα είναι πλέον να βλέπουμε ακόμη και μισάνοιχτες πόρτες λες και οι άνθρωποι έφυγαν βιαστικά και τα άφησαν όλα πίσω τους.

Πηγή
exploringgreece.tv

CNA Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-
Back to top button