ΗΘΗ & ΕΘΙΜΑ

Είναι τα «ανάποδα» χριστουγεννιάτικα δέντρα νεωτερισμός;

Παρόλο που δεν έχει επικρατήσει ως μόδα, είναι συχνή η παρουσία των ανάποδων χριστουγεννιάτικων δέντρων κυρίως σε χώρους εστίασης και μπαρ. Όχι άδικα φυσικά, μια και εκτός από πρωτότυπο, αφήνει ελεύθερους τους χρήσιμους χώρους του δαπέδου.

Τα πλεονεκτήματα του είναι κυρίως η πρωτοτυπία, η εξοικονόμηση χώρου και η ασφάλεια, μια και δεν είναι εύκολα προσεγγίσιμο από μικρά παιδιά και ζώα που μπορεί να κυκλοφορούν στο σπίτι σας, ειδικά αν διαθέτετε ψιλοτάβανο χώρο.

caffeine adv2020b

Όμως τελικά μήπως το παραδοσιακό δεν είναι αυτό που ξέρουμε; Μήπως τα ανάποδα χριστουγεννιάτικα δέντρα ξεκίνησαν την πορεία τους πολλούς αιώνες πριν και μάλιστα πριν ακόμα αρχίσουν να γίνονται μόδα τα τοποθετημένα σε όρθια θέση χριστουγεννιάτικα δέντρα;

Σύμφωνα με κάποιον θρύλο που προτιμάμε να μη θυμόμαστε, τον 7ο αιώνα κάποιος μοναχός ταξίδεψε στην παγωμένη Γερμανία ώστε να διδάξει στον κόσμο το λόγου του Θεού. Για να μπορέσουν να κατανοήσουν το σχήμα της Αγίας Τριάδας τους έφερε ως παράδειγμα το σχήμα του έλατου.

neratzoulis neo

Από τότε οι πιστοί άρχισαν να σέβονται το έλατο και να κρεμάνε ανάποδα χριστουγεννιάτικα έλατα στα σπίτια τους κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Για περισσότερους από πέντε αιώνες λοιπόν, σύμφωνα με το θρύλο αυτό, τα χριστουγεννιάτικα δέντρα ήταν κρεμασμένα από το ταβάνι.

Οπότε, αν σας αρέσουν τα ανάποδα χριστουγεννιάτικα δέντρα, αλλά σας λείπουν τα επιχειρήματα για να πείσετε τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας σας ή τους συνάδελφους σας στο χώρο εργασίας σας, χρησιμοποιήστε το θρύλο του ανάποδου χριστουγεννιάτικου δέντρου, που προϋπήρχε ως έθιμο από το όρθια στημένο δέντρο.

CNA Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-
Back to top button