Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τουρισμός: Παγκόσμιο σαφάρι για προσλήψεις εργαζομένων στα ξενοδοχεία

DROP 2 DROP 2
DROP Palermo TECH HUB
Europlan

Εξειδικευμένους εργαζόμενους στη φιλοξενία για να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους ενόψει το καλοκαιριού που αναμένεται ότι θα είναι «καυτό» τουριστικά και φέτος ψάχνουν ξενοδοχεία και άλλες επιχειρήσεις του κλάδου. Το φαινόμενο αυτό δεν καταγράφεται μόνο στη νότια και ανατολική Ευρώπη, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας και της Κύπρου όπου ο τουρισμός είναι ιδιαίτερα αυξημένος από πέρσι, αλλά έχει «ταξιδέψει» ακόμη και από τις ΗΠΑ μέχρι της Ιαπωνία.

Ξενοδοχειακές και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις πλέον στρέφονται στην παροχή μεγαλύτερων κινήτρων, όπως είναι οι υψηλότεροι μισθοί και πρόσθετες άλλες παροχές, καθώς η καλοκαιρινή περίοδος πλησιάζει και ο ανταγωνισμός αυξάνεται.

Mechanical Solutions

Παράδειγμα των ΗΠΑ

Το παράδειγμα των ΗΠΑ, ως η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου όπου δημιουργούνται και χάνονται θέσεις εργασίας πολύ γρήγορα, είναι ενδεικτικό. Στη χώρα ακόμη και μετά τις προσλήψεις εκατοντάδων χιλιάδων στον ξενοδοχειακό κλάδο τα τελευταία δύο χρόνια εξακολουθούν να υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού, σύμφωνα με νέα στοιχεία που παρουσίασε η Wall Street Journal. Για να προσελκύσουν περισσότερο κόσμο να εργαστεί οι επιχειρήσεις του κλάδου προσφέρουν πιο αυξημένες αποδοχές. Έτσι, τα αμερικανικά ξενοδοχεία θα καταβάλλουν συλλογικά 123 δισεκατομμύρια δολάρια σε αποδοχές εργαζομένων φέτος, ποσοστό αυξημένο κατά 20% σε σχέση με το 2019 σύμφωνα με την κλαδική ένωση American Hotel & Lodging Association, αναφέρει η ίδια πηγή.

Σήμερα η απασχόληση στον τομέα των καταλυμάτων στη χώρα αυτή εμφανίζεται μειωμένη κατά 9% από τις αρχές του 2020, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από τις αρχές των ΗΠΑ. Αυτό συμβαίνει εν μέρει επειδή οι εργαζόμενοι συχνά διστάζουν να επιστρέψουν στον ξενοδοχειακό κλάδο μετά τις μαζικές απολύσεις που σημειώθηκαν εκεί και στον υπόλοιπο κόσμο το 2020. Στο ενδιάμεσο πολλοί από αυτούς μεταπήδησαν σε άλλους κλάδους, ζητώντας και παίρνοντας με μεγάλες αυξήσεις στους μισθούς –ιδιαίτερα αμέσως μετά το «άνοιγμα» της οικονομίας από την πανδημία.

Η Ευρώπη

Το ίδιο ισχύει σε μεγάλο βαθμό και στην Ευρώπη, όπου η πανδημία άλλαξε σημαντικά την αγορά με αποτέλεσμα να μην επιστρέψουν στον κλάδο πολλοί εργαζόμενοι, αφού έχουν βρει αλλού απασχόληση.

Στη νότια και ανατολική Ευρώπη το φαινόμενο είναι πιο έντονο λόγω του αυξημένου τουρισμού. Ένα από τα παραδείγματα είναι η Κύπρος όπου οι ελλείψεις προσωπικού πλήττουν τον κλάδο ενόψει της τουριστικής περιόδου. Στελέχη του κλάδου του τουρισμού της χώρας καλούν τώρα την κυβέρνηση να αναλάβει δράση, ειδικά όσον αφορά τις δυνατότητες απασχόλησης και ξένων σε ξενοδοχειακές και άλλες επιχειρήσεις όπως λένε.

Ο τουρισμός στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα που ο τουρισμός παραμένει σε σταθερά υψηλά επίπεδα υπάρχουν αντίστοιχες προκλήσεις, με τον αριθμό των εργαζομένων που εκτιμάται ότι έχει άμεση ανάγκη ο κλάδος να εκτιμάται ότι διαμορφώνεται στις 30.000 άτομα περίπου. Πρόκειται για θέσεις τόσο σε μεγάλες πόλεις όσο και σε άλλους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Στην Ιαπωνία η προσφορά σε θέσεις μερικής απασχόλησης σε ξενοδοχεία έχει φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών λόγω ελλείψεων εργαζομένων πλήρους και μερικής απασχόλησης, δείχνουν στοιχεία από τον εξειδικευμένο στον κλάδο ιστότοπο της χώρας, Travelvoice.jp

Η συνεχής αύξηση όλο και περισσότερων επισκεπτών στη χώρα έχει αυξήσει τη ζήτηση για εργαζομένους στον ξενοδοχειακό κλάδο, ειδικά καθώς πολλά από αυτά ετοιμάζονται σταδιακά να ανοίξουν ενόψει της νέας σεζόν. Η ζήτηση για πιο έμπειρους εργαζομένους αφορά όσους έχουν εμπειρία στην τακτοποίηση και καθαρισμό δωματίων, στη διοργάνωση εκδηλώσεων, στα εστιατόρια, οδηγούς και μεταφραστές.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button