Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Tι είναι το κίνημα Cittaslow στον τουρισμό στο οποίο έχουν ενταχθεί 288 πόλεις σε όλο τον κόσμο

Στο κίνημα Cittaslow έχουν ενταχθεί 288 πόλεις, σε 33 χώρες και περιοχές του κόσμου

DROP 2
DROP Palermo TECH HUB
ΜΗΛΟ

Η καλή διαβίωση και η απόλαυση κάθε πτυχής της ζωής, αποτέλεσαν το έναυσμα για να δημιουργηθεί το παγκόσμιο κίνημα Slow Cities, δηλαδή Αργές Πόλεις, με την ονομασία Cittaslow.

Από τη γέννησή του στην Ιταλία το 1999 και έχοντας τη βάση του στη γαστρονομική τάση του Slow Food, το οποίο πάντα αναζητούσε την ποιότητα ζωής, το κίνημα ενώνει τις πόλεις που συναντούν τα ιδανικά του, δημιουργώντας έτσι το διεθνές δίκτυο Cittaslow.

NOVA

Σε ξέφρενες εποχές, γρήγορης παραγωγής και πιεστικής ταχύτητας, η επίτευξη ενός τέτοιου στόχου μοιάζει να είναι ουτοπία. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι μεγάλες εταιρείες που προέρχονται από διαφορετικές πόλεις και ενώθηκαν με σκοπό να προωθήσουν το Slow Food και κατ’ επέκταση να δημιουργήσουν το μεγάλο κοινό έργο του Cittaslow.

Εξάλλου, το να ζει κανείς με αργούς ρυθμούς, σημαίνει να είναι αργά βιαστικός, «festina lente» όπως έλεγαν οι Λατίνοι. Αναζητώντας καθημερινά το αντίστοιχο της σύγχρονης εποχής και το καλύτερο της γνώσης του παρελθόντος, λαμβάνονται τα εξαιρετικά στοιχεία και από τα δύο, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο ένα ισορροπημένο παρόν. Αυτό ακριβώς πρεσβεύει το Cittaslow: ένα πιο ανθρώπινο, περιβαλλοντικά σωστό και λογικό τοπίο για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές, που σέβεται τις μικρές ιδιαιτερότητες σε έναν όλο και πιο παγκόσμια συνδεδεμένο κόσμο.

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Αργοί ρυθμοί για μια καλύτερη ζωή

Ποιο είναι το ζητούμενο για να γίνει μία πόλη «αργή»; Τα υποψήφια μέλη, θα πρέπει να πληρούν 72 κριτήρια όσον αφορά τις θεματικές του περιβάλλοντος, των υποδομών και του Slow Food, καθώς και να ενστερνίζονται τη φιλοσοφία της αργής πόλης.

Ουσιαστικά, το κίνημα Cittaslow αναζητά πόλεις όπου οι άνθρωποι εξακολουθούν να ενδιαφέρονται για την παλιά εποχή, πόλεις πλούσιες σε θέατρα, πλατείες, καφετέριες, εργαστήρια, εστιατόρια και πνευματικούς χώρους, πόλεις με ανέγγιχτα τοπία και γοητευτικούς τεχνίτες, για τους οποίους ο χρόνος δεν είναι εχθρός, αλλά άπλετος σύμμαχος. Επίσης, το Cittaslow αναζητά γνήσια, αγνά προϊόντα με σεβασμό στις γεύσεις, την υγεία του ανθρώπου και τα έθιμα της εκάστοτε περιοχής.

Mechanical Solutions

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Slow Cities προωθούν τη χρήση τεχνολογίας, που όμως είναι προσανατολισμένη στη βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος και του αστικού ιστού και επιπλέον φροντίζουν για τη διασφάλιση της παραγωγής μοναδικών τροφίμων και κρασιού, που συμβάλλουν στον χαρακτήρα της κάθε περιοχής.

Επιπλέον, οι Slow Cities επιδιώκουν να προωθήσουν το διάλογο και την επικοινωνία μεταξύ τοπικών παραγωγών και καταναλωτών. Με τις γενικές ιδέες της διατήρησης του περιβάλλοντος, της προώθησης της βιώσιμης ανάπτυξης και της βελτίωσης της αστικής ζωής, οι Αργές Πόλεις παρέχουν κίνητρα για την παραγωγή τροφίμων, χρησιμοποιώντας φυσικές και φιλικές προς το περιβάλλον τεχνικές.

Η ονομασία «Αργή Πόλη», γίνεται το σήμα ποιότητας για μικρότερες κοινότητες με λιγότερους από 50.000 κατοίκους, καθώς οι Slow Cities δεν είναι πρωτεύουσες των κρατών ή έδρα περιφερειακών κυβερνήσεων, αλλά ισχυρές κοινότητες που έχουν κάνει την επιλογή να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων τους.

Ποιες χώρες συμμετέχουν στο Cittaslow

Επί του παρόντος, στο κίνημα Cittaslow έχουν ενταχθεί 288 πόλεις, σε 33 χώρες και περιοχές του κόσμου.

Eνδεικτικά, στην Ιταλία υπάρχουν 88 Slow Cities στο κίνημα Cittaslow, στην Πολωνία 36 πόλεις, στη Γερμανία 23 πόλεις, στην Τουρκία 22 πόλεις, στη Νότιο Κορέα 17 πόλεις, στην Κίνα 13 πόλεις, στη Γαλλία επίσης 13 πόλεις, στην Ισπανία 11 πόλεις, στην Ολλανδία 10 πόλεις, στο Βέλγιο 7 πόλεις, στα κατεχόμενα και στην Ταϊβάν από 5 πόλεις, στον Καναδά και στην Πορτογαλία από 4 πόλεις, στη Δανία και στη Νορβηγία από 2 πόλεις, στην Μεγάλη Βρετανία, στην Αυστρία και στην Αυστραλία από 3 πόλεις, στις ΗΠΑ και στην Ιαπωνία 2 πόλεις, στη Ρωσία, τη Νότιο Αφρική, την Ουγγαρία, την Κολομβία, τη Βραζιλία, τη Φινλανδία, την Κροατία, την Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, τη Σουηδία, τη Νέα Ζηλανδία και στην Ισλανδία από 1 πόλη. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα, η Ελλάδα δεν έχει εντάξει καμία πόλη της στο εν λόγω παγκόσμιο δίκτυο.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο