Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τι χρειάζεται να έχει ένα κατάλυμα για να λάβει pet friendly σήμα στην Ελλάδα

Παράβολο 300 ευρώ για ξενοδοχεία και 150 ευρώ για άλλα καταλύματα

BOX CAFE
DROP Palermo TECH HUB

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία του καθορισμού των κριτηρίων και των προϋποθέσεων για την απονομή Σήματος τουριστικού καταλύματος φιλικού προς ζώα συντροφιάς.

Ήδη έχει ετοιμαστεί μία κοινή υπουργική απόφαση από 4 υπουργεία η οποία οριοθετηθεί το πλαίσιο των κανόνων που οφείλουν να τηρούν οι πάροχοι των τουριστικών καταλυμάτων στα οποία επιτρέπεται η φιλοξενία ζώων συντροφιάς, προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία και η ασφάλεια των ζώων συντροφιάς καθώς και των πελατών και των εργαζομένων σε αυτά.

Mechanical Solutions

Σύμφωνα με το Σχέδιο ως ελάχιστες απαιτούμενες προϋποθέσεις για την απονομή του Σήματος ορίζονται οι ακόλουθες προδιαγραφές:

Το κατάλυμα οφείλει να διαθέτει ειδικά υπνοδωμάτια (pet-rooms), στα οποία μπορεί να παραμείνει το ζώο συντροφιάς με τον ιδιοκτήτη του και τα οποία πληρούν κατά το ελάχιστο τις ακόλουθες προδιαγραφές:

–Δάπεδο: το δάπεδο πρέπει να είναι πλενόμενο.

–Τάπητας: σε περίπτωση που υπάρχει τάπητας στο υπνοδωμάτιο, αυτός δεν καλύπτει όλη την επιφάνεια του υπνοδωματίου και μπορεί εύκολα να αποσπάται. Η χρήση μόνιμα τοποθετημένου τάπητα (λ.χ. μοκέτας) σε αυτού του είδους τα υπνοδωμάτια απαγορεύεται.

–Υφάσματα επιπλώσεων και στρώματα ύπνου: τα υφάσματα που επιλέγονται για την επίπλωση των υπνοδωματίων πρέπει να είναι αδιάβροχα (waterproof) ή/και υδατοανθεκτικά (waterresistant). Στα στρώματα ύπνου τοποθετείται αδιάβροχο κάλυμμα.

–Ηλεκτρολογική εγκατάσταση και φωτισμός: οι πρίζες ηλεκτρικού ρεύματος πρέπει να φέρουν ανοιγοκλειόμενο προστατευτικό κάλυμμα (καπάκι) ή ειδικό προστατευτικό κάλυμμα (τάπα). Τα φωτιστικά του κρεβατιού (πορτατίφ) πρέπει να είναι επίτοιχης τοποθέτησης.

–Φυτά εσωτερικού χώρου: απαγορεύεται η τοποθέτηση φυτών εσωτερικού χώρου.

–Παράθυρα και εξώστες: τοποθέτηση σταθερών ή αποσπώμενων, προστατευτικών πλεγμάτων σε παράθυρα και εξώστες (μπαλκόνια) με κιγκλιδώματα προς αποφυγή πτώσεων των ζώων, εφόσον το υπνοδωμάτιο δεν βρίσκεται σε ισόγειο. Συνιστάται τα υπνοδωμάτια αυτά να βρίσκονται σε ισόγειους χώρους για την ασφάλεια των κατοικιδίων.

–Ειδικά σκεύη για τη διαβίωση του κατοικιδίου εντός του υπνοδωματίου: απαιτείται κατά το ελάχιστο ταΐστρα, ποτίστρα, αμμοδόχος για γάτες (κατά προτίμηση κλειστού τύπου), επιδαπέδια πάνα σκύλου, κουβέρτα ύπνου και ειδικό στρώμα για ζώα συντροφιάς καθώς και ειδικά παιχνίδια για τη διασκέδαση του κατοικιδίου.

Δεν επιτρέπεται η φιλοξενία ζώου συντροφιάς σε υπνοδωμάτια καταλύματος που δεν διαθέτει Σήμα
Τα υπνοδωμάτια δύνανται να διατίθενται προς ενοικίαση και σε πελάτες που δεν διαθέτουν ζώα συντροφιάς, εφόσον ο πάροχος του καταλύματος ενημερώνει σχετικά τον πελάτη για την ειδική χρήση του διαθέσιμου δωματίου και εφόσον επέλθει σχετική συμφωνία, υπογράφεται σχετική γραπτή δήλωση συναίνεσης του πελάτη.

Κατά την άφιξη του στο κατάλυμα ο ιδιοκτήτης ή αναδόχος του ζώου συντροφιάς ή άλλο πρόσωπο εξουσιοδοτημένο γραπτώς από τον ιδιοκτήτη, επιδεικνύει τα σχετικά έγγραφα ταυτοποίησης του ζώου συντροφιάς, όπως το βιβλιάριο υγείας ή το διαβατήριο και σχετικό πιστοποιητικό εφόσον πρόκειται για σκύλους βοηθείας και ζώα θεραπείας. Ακολούθως συνάπτεται σύμβαση μεταξύ του παρόχου του τουριστικού καταλύματος και του ιδιοκτήτη (ή αναδόχου) του ζώου, και συμπληρώνεται το Έντυπο Καταγραφής Ζώου Συντροφιάς το οποίο περιλαμβάνει τα ακόλουθα πεδία:

α) στοιχεία ιδιοκτήτη του ζώου (ή αναδόχου): ονοματεπώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση (οδός, πόλη, ταχυδρομικός κώδικας, χώρα), αριθμός τηλεφώνου,

β) περιγραφή του ζώου: είδος, φυλή, φύλο, χρώμα, ημερομηνία γέννησης, αλφαριθμητικός κωδικός πομποδέκτη ή, σε περίπτωση που το ζώο δεν είναι σημασμένο, αλφαριθμητικός αριθμός τατουάζ,

γ) στοιχεία κτηνιάτρου: ονοματεπώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση (οδός, πόλη, ταχυδρομικός κώδικας, χώρα), αριθμός τηλεφώνου,

δ) αντιλυσσικός εμβολιασμός: ημερομηνία εμβολιασμού, λήξη ισχύος εμβολιασμού,

ε) θεραπείες, αγωγές, άλλα εμβόλια: ημερομηνία θεραπείας εχινόκοκκου (μόνο για σκύλους), αγωγές αποπαρασίτωσης, άλλα εμβόλια (ημερομηνία εμβολιασμού, λήξη ισχύος εμβολιασμού).

Επιτρέπεται ανά υπνοδωμάτιο η φιλοξενία ενός ζώου συντροφιάς. Δεν επιτρέπεται να παραμένουν τα ζώα συντροφιάς στο υπνοδωμάτιο χωρίς την παρουσία του ιδιοκτήτη τους. Δεν επιτρέπεται η φιλοξενία ζώου συντροφιάς σε υπνοδωμάτιά του τουριστικού καταλύματος που δεν διαθέτει το «Σήμα τουριστικού καταλύματος φιλικού προς ζώα συντροφιάς». Ορίζεται υπεύθυνος του καταλύματος για την παροχή οδηγιών και την ενημέρωση των ιδιοκτητών των ζώων συντροφιάς ως προς τις υποχρεώσεις τους κατά τη διάρκεια της διαμονής τους στο κατάλυμα.

Τι θα επιτρέπεται και τι θα απαγορεύεται στους άλλους χώρους των καταλυμάτων
Για άλλους χώρους των καταλυμάτων προβλέπονται τα εξής:

α) Χώροι εστίασης (αίθουσα πρωινού, αίθουσα εστιατορίου, αίθουσα απλών γευμάτων, καφετέρια): απαγορεύεται η προσέλευση των ζώων συντροφιάς στους χώρους εστίασης του καταλύματος

β) Χώροι υγιεινής (WC, ντους): απαγορεύεται η προσέλευση των ζώων συντροφιάς στους κοινόχρηστους χώρους υγιεινής του καταλύματος.

γ) Βοηθητικοί χώροι (χώροι καθαρισμού, αποθήκες, χώροι προσωπικού): απαγορεύεται η προσέλευση των ζώων συντροφιάς στους βοηθητικούς χώρους του καταλύματος.

δ) Λοιπές εγκαταστάσεις του καταλύματος (γυμναστήριο, σάουνα, κέντρο διασκέδασης, κέντρο αναζωογόνησης, κέντρο ομορφιάς): απαγορεύεται η προσέλευση των ζώων συντροφιάς στους προαναφερόμενους χώρους του καταλύματος. Ειδικότερα για τις πισίνες απαγορεύεται η χρήση τους.

ε) Περιβάλλων χώρος και λοιποί κοινόχρηστοι χώροι: επιτρέπεται η κυκλοφορία των ζώων συντροφιάς μόνο με ιμάντα/λουρί ή με ασφαλές κλουβί μεταφοράς υπό την εποπτεία και ευθύνη του ιδιοκτήτη του.

Παροχές και προσφερόμενες υπηρεσίες φιλοξενίας ζώων συντροφιάς
Η επιχείρηση τουριστικού καταλύματος δύναται να διαθέτει ειδική τροφή στο ζώο συντροφιάς σύμφωνα με τις διατροφικές του ανάγκες σε συνεννόηση με τον ιδιοκτήτη του. Προσφέρεται προαιρετικά πρόγραμμα καθημερινής απασχόλησης του ζώου συντροφιάς σε συνεννόηση με τον ιδιοκτήτη του. Παρέχεται προαιρετικά ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με συμβεβλημένο Κτηνίατρο. Διατίθεται λίστα καταστημάτων κατοικιδίων (pet shops) που λειτουργούν στην ευρύτερη περιοχή από την υποδοχή του καταλύματος.

Σκύλοι βοηθείας – Ζώα θεραπείας – Σκύλοι εργασίας

Οι σκύλοι βοήθειας και τα ζώα θεραπείας επιτρέπεται να συνοδεύουν τον ιδιοκτήτη τους σε όλους τους κοινόχρηστους ανοικτούς και κλειστούς χώρους του καταλύματος, με εξαίρεση τη χρήση της πισίνας (ανοικτής ή κλειστής) και της σάουνας. Για τους σκύλους εργασίας ισχύουν οι ίδιες προϋποθέσεις που περιγράφονται για τα ζώα συντροφιάς.

Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη (ή αναδόχου) ζώου συντροφιάς

Ο ιδιοκτήτης του ζώου συντροφιάς είναι υπεύθυνος για την περισυλλογή των περιττωμάτων του ζώου. Για το σκοπό αυτό παρέχονται από το τουριστικό κατάλυμα ειδικές σακούλες για την περισυλλογή και απόρριψη των περιττωμάτων σε ειδικό σημασμένο χώρο που υποδεικνύεται από το προσωπικό. Σε περίπτωση πρόκλησης κάποιας βλάβης ή ζημιάς σε κινητό ή ακίνητο εξοπλισμό του τουριστικού καταλύματος, ο ιδιοκτήτης του ζώου συντροφιάς φέρει την ευθύνη. Ο ιδιοκτήτης (ή ανάδοχος) ζώου συντροφιάς λαμβάνει κάθε πρόσφορο μέτρο, ώστε αυτό να μην διαταράσσει με οποιοδήποτε τρόπο την ησυχία των περιοίκων καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου.

Προαγωγή της φιλοζωίας και προώθηση της υπεύθυνης ιδιοκτησίας ζώου συντροφιάς

Με σκοπό την προαγωγή της φιλοζωίας και την προώθηση της υπεύθυνης ιδιοκτησίας ζώου συντροφιάς συνιστάται στους παρόχους τουριστικών καταλυμάτων σε συνεργασία με Φιλοζωικά Σωματεία ή Φιλοζωικές Οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που εδρεύουν στον οικείο δήμο και είναι εγγεγραμμένα στο Υπομητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, να λαμβάνουν πρωτοβουλίες με σκοπό την προώθηση της υιοθεσίας αδέσποτων ζώων Η διαδικασία για την υιοθεσία αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε ενήλικα άτομα με κατοικία στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό πραγματοποιείται σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία.

Διαδικασία Χορήγησης Σήματος

Το Σήμα τουριστικού καταλύματος φιλικού προς ζώα συντροφιάς εκδίδεται από την Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας βρίσκεται το τουριστικό κατάλυμα για το οποίο υποβάλλεται η αίτηση.

Για τη χορήγηση του Σήματος τουριστικού καταλύματος φιλικού προς ζώα συντροφιάς υποβάλλονται τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

α) αίτηση-δήλωση η οποία επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης σύμφωνα με το άρθρο 8 του ν.1599/1986, στην οποία αναγράφονται:

-τα στοιχεία του αιτούντος φυσικού ή νομικού προσώπου, ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου και η Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία στην οποία υπάγεται.

-Ο προσδιορισμός των ειδικών υπνοδωματίων (αριθμός δωματίου, όροφος) που διατίθενται αποκλειστικά για τη φιλοξενία ζώων συντροφιάς με τον ιδιοκτήτη τους.

-Ο ορισμός του υπευθύνου για την παροχή οδηγιών και την ενημέρωση των ιδιοκτητών των ζώων συντροφιάς ως προς τις υποχρεώσεις τους κατά τη διάρκεια της διαμονής τους στο τουριστικό κατάλυμα.

-Η τήρηση των ελάχιστων απαιτούμενων προδιαγραφών και παροχών της απόφασης. Όταν η επιχείρηση ασκείται από νομικό πρόσωπο, τα ανωτέρω δικαιολογητικά υποβάλλονται από τον νόμιμο εκπρόσωπο του τουριστικού καταλύματος. Επίσης, υποβάλλονται ως δικαιολογητικά και τα έγγραφα που αποδεικνύουν τη νόμιμη σύσταση και λειτουργία του νομικού προσώπου.

β) Υποβολή υποδείγματος εντύπου Κανονισμού Φιλοξενίας Ζώων Συντροφιάς του τουριστικού καταλύματος

γ) Απόδειξη κατάθεσης παραβόλου ύψους 300 ευρώ για τα κύρια ξενοδοχειακά τουριστικά καταλύματα και 150 ευρώ για τα μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα. Τα ως άνω παράβολα κατατίθενται υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ. Το παράβολο διατίθεται ηλεκτρονικά μέσω της υπηρεσίας του Ηλεκτρονικού Παραβόλου της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (e-Παράβολο).

Η αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού 28 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης και του συνόλου των προβλεπόμενων δικαιολογητικών/παραστατικών εκδίδει σχετική βεβαίωση, και χορηγεί το Σήμα Τουριστικού Καταλύματος φιλικού προς ζώα συντροφιάς. Αν παρέλθει άπρακτη η ανωτέρω προθεσμία τεκμαίρεται η χορήγηση του Σήματος και ο αιτών μπορεί να ζητήσει σχετική βεβαίωση από την Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού.

Ηλεκτρονικό Μητρώο Τουριστικών Καταλυμάτων Φιλικών προς Ζώα Συντροφιάς

Στην αρμόδια Διεύθυνση Ποιοτικών Προτύπων του Υπουργείου Τουρισμού τηρείται Ηλεκτρονικό Μητρώο Τουριστικών Καταλυμάτων Φιλικών προς Ζώα Συντροφιάς, όπου καταχωρούνται όλοι οι κάτοχοι Σήματος τουριστικών καταλυμάτων φιλικών προς ζώα συντροφιάς: επωνυμία της επιχείρησης, όνομα νόμιμου εκπροσώπου, Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, όνομα υπεύθυνου για ζώα συντροφιάς, ταχυδρομική διεύθυνση, τηλέφωνα επικοινωνίας, ιστοσελίδα, αριθμός ειδικών υπνοδωματίων που φιλοξενούν ζώα συντροφιάς. Το Υπουργείο Τουρισμού δύναται να αναρτά στην ιστοσελίδα του (website), σε ψηφιακές πύλες (portals), σε εφαρμογές (applications) και σε λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης (socialmedia), που διαχειρίζεται το ίδιο ή εποπτευόμενα από αυτό νομικά πρόσωπα ή εταιρείες, κατάλογο με την επωνυμία των επιχειρήσεων που κατέχουν Σήμα Τουριστικού Καταλύματος φιλικού προς ζώα συντροφιάς, την ακριβή τους διεύθυνση, στοιχεία επικοινωνίας (τηλέφωνο, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ιστοσελίδα) καθώς και του αριθμού των ειδικών υπνοδωματίων που φιλοξενούν ζώα συντροφιάς για την ενημέρωση των επισκεπτών.

Διάρκεια ισχύος του Σήματος και διαδικασία ανανέωσης

Το Σήμα Τουριστικού Καταλύματος φιλικού προς ζώα συντροφιάς και η σχετική βεβαίωση ισχύουν για έτη από την ημερομηνία έκδοσής τους. Οποιαδήποτε αλλαγή στο φυσικό ή νομικό πρόσωπο που διαχειρίζεται το τουριστικό κατάλυμα ή στον αριθμό των ειδικών υπνοδωματίων που φιλοξενούν ζώα συντροφιάς συνεπάγεται έκδοση νέου Σήματος με μόνη την υποβολή του δικαιολογητικού α’ και την απόδειξη κατάθεσης παραβόλου ίσου με το 20% του αρχικού ποσού. Κατά τη λήξη της τριετίας το τουριστικό κατάλυμα δύναται να υποβάλει στην αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού αίτηση-δήλωση, η οποία επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης, για την ανανέωση του Σήματος, συνοδευόμενη από τυχόν δικαιολογητικά που χρήζουν ανανέωσης, καθώς και απόδειξη κατάθεσης παραβόλου ύψους 300 ευρώ για τα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα και 150 ευρώ για τα μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα Σε περίπτωση παρέλευσης της τριετίας χωρίς την υποβολή σχετικού αιτήματος ανανέωσης από το τουριστικό κατάλυμα, το Σήμα τουριστικού καταλύματος φιλικού προς ζώα συντροφιάς θεωρείται ανακληθέν χωρίς άλλη διατύπωση και το κατάλυμα διαγράφεται από το Ηλεκτρονικό Μητρώο Τουριστικών Καταλυμάτων φιλικών προς ζώα συντροφιάς.

Σε περίπτωση διαπίστωσης τυχόν ελλείψεων ή μη συμμόρφωσης με τις διατάξεις της απόφασης, το Σήμα Τουριστικού Καταλύματος φιλικού προς ζώα συντροφιάς δύναται να ανακαλείται με πράξη του Προϊσταμένου της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού και τα στοιχεία του καταλύματος διαγράφονται από το Ηλεκτρονικό Μητρώο. Η Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού, που χορηγεί το «Σήμα καταλύματος φιλικού προς ζώα συντροφιάς», δύναται να πραγματοποιεί ελέγχους στο κατάλυμα για τη διαπίστωσης της τήρησης ή μη των προδιαγραφών που περιγράφονται στην απόφαση.

Το σχετικό Σχέδιο απόφασης των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών και Τουρισμού έχει τεθεί σε Διαβούλευση για πιθανές τροποποιήσεις έως τις 10 Φεβρουαρίου.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button