Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η πρώτη μεγάλη σύμπραξη στον ελληνικό τουρισμό

Το Greek Meetings Alliance είναι ο νέος φορέας που θα εκπροσωπεί τη χώρα μας στον κόσμο, στον τομέα του συνεδριακού και επαγγελματικού τουρισμού.

DROP 2 DROP 2
DROP Palermo TECH HUB
Europlan

Το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο των οργανωτών συνεδρίων στη χώρας μας, η εξωστρέφεια του κλάδου, η δυναμική της χώρας μας, αλλά και η θέληση του δημόσιου τομέα να βοηθήσει την περαιτέρω ανάπτυξη του, δημιούργησαν την πρώτη ουσιαστικά μεγάλη συνέργεια στον τουρισμό στην Ελλάδα.

Το «Greek Meetings Alliance» (GMA) είναι η σύμπραξη του Συνδέσμου Ελλήνων Επαγγελματιών Εκδηλώσεων & Οργανωτών Συνεδρίων (HAPCO & DES), της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων μέσω του This is Athens Convention & Visitors Bureau και του Γραφείου Προσέλκυσης Συνεδρίων και Επισκεπτών Μητροπολιτικής Περιοχής Θεσσαλονίκης – Thessaloniki Convention Bureau.

Mechanical Solutions

Οι τρεις εταίροι υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας, που έχει στόχο να θέσει το πλαίσιο προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης του συνεδριακού τουρισμού και να δρομολογήσει δράσεις για τη διεθνή προώθηση της χώρας μας, ως κορυφαίο προορισμό Meetings, Incentives, Congresses, Events – MICE.

Στην ειδική εκδήλωση για την υπογραφή του μνημονίου παρευρέθηκαν δύο σημαντικές διεθνείς προσωπικότητες του χώρου, που συνεχάρησαν και δήλωσαν τη στήριξη τους στην νέα προσπάθεια, ο κ. Ray Bloom, πρόεδρος της IMEX Group και ο Senthil Gopinath, διευθύνων σύμβουλος της Διεθνούς Ένωσης Συνεδρίων και Εκδηλώσεων (ICCA).

Η απουσία εθνικού φορέα στην Ελλάδα, για την εκπροσώπηση του κλάδου του συνεδριακού τουρισμού και τη χάραξη στρατηγικής κάνουν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη των συνεργασιών και η σύμπραξη αυτή αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση σε εθνικό, αλλά και διεθνές επίπεδο.

Οι κοινές δράσεις του GMA θα αναπτυχθούν σε τέσσερις άξονες, που είναι η αναγνώριση και η καθιέρωση της σύμπραξης, η εκπαίδευση στελεχών και η συνεχής επιμόρφωση τους, η εξωστρέφεια μέσα από συνεργασίες με άλλους διεθνείς οργανισμούς και η ανάπτυξη και η βιωσιμότητα μέσα από σύγχρονες πρακτικές.

Ο τουρισμός των συνεδρίων και των εκδηλώσεων, δεν χαρακτηρίζεται από εποχικότητα, ενώ οι συμμετέχοντες είναι άνθρωποι υψηλών εισοδημάτων και επιπέδου.

Ο κλάδος του συνεδριακού και επαγγελματικού τουρισμού πέρασε μια πρωτοφανή κρίση μέσα στην πανδημία, γεγονός που αποτέλεσε την αφετηρία για τη συνεργασία των τριών φορέων. Η σύμπραξη ανέλαβε πρωτοβουλίες όπως την πρώτη πανελλήνια έρευνα για τον συνεδριακό τουρισμό, στην οποία καταγράφηκε ο αντίκτυπος της πανδημίας στην ελληνική βιομηχανία συνεδρίων, εκθέσεων, εταιρικών εκδηλώσεων και ταξιδιών κινήτρων.

Η έρευνα είχε δείξει ότι ο τζίρος των οργανωτών συνεδρίων της χώρας μας και των χώρων που φιλοξενούν συνέδρια και εκδηλώσεις, μειώθηκε το 2020 πάνω από 75%. Την ίδια χρονιά χάθηκαν περισσότερες από 1.800 διοργανώσεις, που μεταφράζονται σε πτώση κατά 90% των ξένων συμμετεχόντων. Επιπλέον χάθηκαν άνω από 67 εκατ. ευρώ, από τις 43 μόνο επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα.

Ο κλάδος των MICE ανακτά συνεχώς την δυναμική του και οι προοπτικές είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες.

Κάλεσμα για σύμπραξη και με άλλους φορείς

Η πρόεδρος του HAPCO-DES κα. Σίσσυ Λυγνού απεύθυνε κάλεσμα και σε άλλους φορείς να συμμετέχουν στην πρωτοβουλία – δημόσιους και ιδιωτικούς – ενώ όπως είπε υπάρχουν ήδη επαφές με τα Ιωάννινα και την Αλεξανδρούπολη. Η ίδια στην ομιλία της τόνισε: «Η Greek Meetings Alliance στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα για τη δύναμη της συνεργασίας, αλλά και την ικανότητα της Ελλάδας να αποτελέσει κορυφαίο συνεδριακό προορισμό.

Ξεκινώντας από ένα όραμα, που γεννήθηκε εν μέσω μιας πολύ δύσκολης συγκυρίας για τη χώρα και τον Ελληνικό Τουρισμό, οι τρεις κορυφαίοι Οργανισμοί που εκπροσωπούμε και προωθούμε τη βιομηχανία συνεδρίων και εκδηλώσεων στη χώρα, προχωρήσαμε σε μία σειρά επιτυχημένων κοινών δράσεων, σε πείσμα των καιρών, που επισημοποιείται μέσω ενός μνημονίου συνεργασίας.

Η σύμπραξη αυτή αποτελεί σταθμό στην ιστορία του HAPCO & DES, που θέτει πάντα υψηλούς στόχους στην προάσπιση και προβολή του ελληνικού Επαγγελματικού και Συνεδριακού Τουρισμού. Ο Σύνδεσμός μας θα συμβάλλει δυναμικά και με πάθος στην κοινή αυτή πορεία».

Ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης, τόνισε τη σημασία αυτής της σύμπραξης για τη στήριξη του τουρισμού, αλλά και την προσπάθεια που καταβάλλεται μέσα από τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, ώστε να παραμείνει ψηλά η Αθήνα στην κατάταξη των συνεδρίων τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Η Αθήνα σήμερα κατέχει την 6η θέση στην Ευρώπη και 8η στον κόσμο.

«Μέσα από αυτή τη δυναμική συνεργασία θα μπορέσουμε να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την προβολή της Αθήνας στη διεθνή συνεδριακή αγορά και να τονώσουμε την οικονομία της πόλης. Για τον Δήμο Αθηναίων, η τουριστική ανάπτυξη αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα που συνδέεται με την αστική ανάπτυξη, την αναβάθμιση των υποδομών της πόλης και την ποιότητα ζωής των κατοίκων», τόνισε ο κ. Μπακογιάννης.

Ο Γιάννης Ασλάνης, πρόεδρος του δ.σ. του Γραφείου Προσέλκυσης Συνεδρίων και Επισκεπτών Θεσσαλονίκης τόνισε ότι ο συνεδριακός τουρισμός στην πόλη συνεχώς ανεβαίνει. «Για εμάς τους επαγγελματίες του MICE, η μεγάλη αξία της συνεισφοράς του ειδικού αυτού τουριστικού προϊόντος στην εθνική οικονομία είναι δεδομένη. Ελπίζουμε αυτό να γίνει σαφές και αντιστοίχως να εξασφαλίσει σε εθνικό επίπεδο τη στήριξη που χρειάζεται για να είναι ανταγωνιστικό διεθνώς. Η κοινή πρωτοβουλία μας για τη σύμπραξη προορισμών και επαγγελματιών που αντιπροσωπεύει σχεδόν το σύνολο της ελληνικής συνεδριακής αγοράς, επιβεβαιώνει τη σημασία σχεδιασμού και δράσεων σε εθνικό επίπεδο».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Αλ. Θάνος, στην αποκάλεσε την νέα σύμπραξη «Εθνική Ελλάδος για τον συνεδριακό τουρισμό και τόνισε ότι «Σκοπός μας είναι να ενισχυθεί η αναγνωρισιμότητα του προορισμού και να προβληθούν οι υποδομές και οι δυνατότητες που προσφέρει ο συνδυασμός της Θεσσαλονίκης με τη γύρω περιοχή. Η αγορά της Θεσσαλονίκης περνάει πλέον σε φάση ωριμότητας με δυναμικές κινήσεις εξωστρέφειας, αξιοποιώντας την εμπειρία των προηγούμενων χρόνων και ενισχύοντας τη συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, που αποτελεί τον πλέον πρόσφορο τρόπο για μέγιστη αποτελεσματικότητα».


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Μέσω
Βίκη Βαμιεδάκη

Σχετικά άρθρα

Back to top button