Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Elounda Hills: Στην εκκίνηση η νέα πολυτελής μαρίνα

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
ZYGOS

Λίγο πριν από την εκκίνηση βρίσκεται πλέον το πρώτο μεγάλο έργο για τη στρατηγική επένδυση του Elounda Hills στο δήμο Αγίου Νικολάου Λασιθίου με τη μαρίνα να προχωρά τώρα με τις εγκρίσεις, λαμβάνοντας το «πράσινο φως» από τις αρμόδιες αρχές του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Ειδικότερα, μόλις προ ημερών εγκρίθηκε η τεχνική, περιβαλλοντική μελέτη για την εγκατάσταση και λειτουργία των προσωρινών εργοταξιακών εγκαταστάσεων του έργου «Μαρίνα Elounda Hills», στη θέση «Πλευρά» του Δήμου Αγίου Νικολάου, που περιλαμβάνουν τα γραφεία μαζί με τους χώρους στάθμευσης, τη μονάδα παραγωγής σκυροδέματος, τις αποθήκες εξοπλισμού κ.α.. Οι εν λόγω εργοταξιακοί χώροι, συνολικής έκτασης 12.500 τ.μ. είναι προσωρινού χαρακτήρα και θα χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη και ολοκλήρωση των κατασκευαστικών εργασιών της μαρίνας, δεδομένου ότι όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες, οι χώροι θα αποκατασταθούν και εκεί θα αναπτυχθούν τα έργα για το πολυτελές τουριστικό συγκρότημα με κατοικίες σύμφωνα με το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) ‘’ELOUNDA HILLS’’, εφόσον ολοκληρωθεί το δεύτερο στάδιο αδειοδότησης της επένδυσης (έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης χωροθέτησης και έγκρισης περιβαλλοντικών όρων ).

NOVA

Αντίστοιχα, για την πρόσβαση του έργου από το χώρο του εργοταξίου δεν απαιτείται η διάνοιξη νέων οδών, διότι θα χρησιμοποιηθούν προσωρινές προσβάσεις οι οποίες θα μετατραπούν σε εσωτερικό δίκτυο εφόσον ολοκληρωθεί η περιβαλλοντική και πολεοδομική αδειοδότηση του τουριστικού παραθεριστικού χωριού του ΕΣΧΑΣΕ.

Σε σχέση με τους περιβαλλοντικούς όρους, όπως αναφέρεται σχετικά, ο φορέας του έργου οφείλει να διαθέτει για το εργοτάξιο «Μονάδα Περιβάλλοντος» (είτε να συστήσει οργανωτική μονάδα ή να ορίσει στέλεχος είτε να συμβληθεί με ειδικό και κατάλληλο εξωτερικό φορέα) με την απαραίτητη επιστημονική στελέχωση και υλικοτεχνική υποδομή, καθώς και τις αναγκαίες αρμοδιότητες και πόρους ώστε να πληρούνται οι περιβαλλοντικές υποχρεώσεις. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι «απαγορεύεται η ρύπανση του εδάφους ή των επιφανειακών και υπογείων νερών από κάθε είδους απορροές (π.χ. αιωρήματα ή λάσπες) και μη-βιοδιασπώμενες ουσίες (π.χ. λιπαντικά) κατά τη λειτουργία του εργοταξίου.

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Για τον σκοπό αυτό θα πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα πάγια μέτρα (στεγανά δάπεδα εργασίας, προσωρινές αποθηκεύσεις πιθανά ρυπογόνων ουσιών κ.α.) και να εφαρμόζονται, κατόπιν κατάλληλης ενημέρωσης και εκπαίδευσης του προσωπικού, όλες οι απαραίτητες πρακτικές εργασίας (πλύσεις μόνο σε ειδικούς χώρους που διαθέτουν σύστημα συλλογής των εκπλύσεων, λήψη προσωρινών μέτρων στεγάνωσης εδάφους, π.χ. με γεωμεμβάνες, πριν από τη χρήση ή τη μετάγγιση πιθανά ρυπογόνων ουσιών κ.ά.). Τα υγρά απόβλητα από το προσωπικό θα συλλέγονται σε στεγανή δεξαμενή συλλογής λυμάτων και να διατίθενται σε ειδικά αδειοδοτημένο συλλέκτη».

H χαρακτηρισμένη ως στρατηγική επένδυση της Mirum Hellas, υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ και σε αυτή τη φάση έχουν ξεκινήσει οι εργασίες των πρώτων υποδομών με τις διανοίξεις δρόμων στην έκταση για να ακολουθήσουν στη συνέχεια οι εργασίες για τις βασικές βοηθητικές εγκαταστάσεις. Το project θα γίνει σταδιακά και περιλαμβάνει στο σύνολό του 4 ξενοδοχεία- μεγαλύτερης και μικρότερης κλίμακας-, τη μαρίνα των 64 θέσεων αλλά και συνολικά 275 κατοικίες προς πώληση ή μίσθωση, με τη μαρίνα ειδικά να μπαίνει σε πιλοτική λειτουργία, νωρίτερα, από το καλοκαίρι του 2025. Στο ‘’Elounda Hills’’ θα λειτουργήσει και το πρώτο εγχείρημα στην Ελλάδα της αλυσίδας 1 Hotels, ένα lifestyle brand πολυτελείας που εντάσσεται στο χαρτοφυλάκιο της SH Hotels & Resorts (μαζί με τα ξενοδοχειακά brands 1 Hotels, Baccarat Hotels, Treehouse Hotels και SH Collection Properties) και πρωτοξεκίνησε το 2015 από το Μαϊάμι και το Μανχάταν για να επεκταθεί στη συνέχεια κι εκτός ΗΠΑ.

Mechanical Solutions

Το project για το πρώτο στην Ελλάδα ‘’1 Hotels & Homes’’ εντός του ‘’Elounda Hills’’ θα περιλαμβάνει 135 δωμάτια και 178 «επώνυμες» (branded) κατοικίες και βίλλες που θα αναπτυχθούν σε φάσεις. Oσον αφορά τη μαρίνα, αυτή θα είναι υπό τη διαχείριση της Camper & Nicholsons για πιο πολυτελή και μεγάλα σκάφη, ενώ θα αναπτυχθεί εμπορική αγορά, αλλά και χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας καθώς και ένα μικρό boutique ξενοδοχείο. Οι κυρίως εργασίες για την κατασκευή ειδικά της μαρίνας υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσουν αμέσως μετά τη λήξη της φετινής τουριστικής σεζόν.

Σε επίπεδο χρηματοδότησης για την επένδυση που έχει στρατηγικό χαρακτήρα, πραγματοποιούνται επαφές με την Παγκρήτια Τράπεζα για συνεργασία, ενώ με βάση το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα, έως το καλοκαίρι του 2026 -καλώς εχόντων των πραγμάτων- εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί ένα πρώτο, σημαντικό κομμάτι του έργου. Ως προς το οικιστικό κομμάτι του project ‘’Elounda Hills’’, η πρώτη φάση περιλαμβάνει αρχικά 25 κατοικίες, ξεκινώντας από επιφάνειες 90 τ.μ. και πάνω με ορίζοντα το 2026. Σημειωτέον ότι ήδη, κατά τις πληροφορίες, έχουν προ-συμφωνηθεί οι πωλήσεις για τις πρώτες τρεις κατοικίες με Αμερικανούς αγοραστές, την ίδια στιγμή που σε διεθνή εξειδικευμένα sites ήδη φιγουράρουν αγγελίες για


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Πηγή
newmoney.gr

Σχετικά άρθρα

Back to top button