Nbaxevanis

Europlan
KOSA
TECH & SCIENCE

Μυστηριώδεις ριπές ακτινοβολίας άφησαν «σημάδια» στους κορμούς των δέντρων

DROP 2
DROP Palermo TECH HUB
ΜΗΛΟ

Η πιο έντονη ηλιακή καταιγίδα στην Iστορία, γνωστή ως συμβάν Carrington, προκάλεσε ζημιές στα νεοσύστατα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και επικοινωνίας της βικτοριανής εποχής.

Αλλά, η Γη έχει πληγεί από επίπεδα ακτινοβολίας που ήταν έως και 100 φορές μεγαλύτερα από αυτό, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που μελέτησε τους δακτυλίους που άφησε στους κορμούς δέντρων.

NOVA

Τα συμβάντα αυτά, γνωστά και ως γεγονότα Miyake – πήραν τ΄όνομα του Ιάπωνα επιστήμονα που τις ανακάλυψε πρώτος – προκλήθηκαν από ηλιακές καταιγίδες.

«Υπάρχουν έξι γνωστά γεγονότα Miyake, σε σχεδόν 10.000 χρόνια» επεσήμανε ο αστροφυσικός Benjamin Pope, του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ.

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Τα πιο πρόσφατα σημειώθηκαν το 774 μ.Χ. και το 993 μ.Χ. κατά την πρώιμη μεσαιωνική περίοδο, αλλά η έρευνα του Δρ. Pope και των συνεργατών του, αποκαλύπτει πως ότι η προέλευση αυτών των ακραίων εκρήξεων ακτινοβολίας φαίνεται να είναι πιο πολύπλοκη.

Ενώ ένα συμβάν ακτινοβολίας αυτής της κλίμακας δεν θα μας έβλαπτε άμεσα, θα μπορούσε, όμως, να θέσει εκτός λειτουργίας όλα όσα χρησιμοποιούμε στον σύγχρονο κόσμο μας – ακόμα και για μήνες.

Mechanical Solutions

Πολλά είδη δέντρων, ιδίως εκείνα που βρίσκονται σε εύκρατα κλίματα, δημιουργούν κάθε χρόνο ένα νέο δακτύλιο. Αυτοί οι χρονικοί δείκτες βοηθούν τους επιστήμονες να προσδιορίσουν πότε το δέντρο απορρόφησε ραδιενεργό άνθρακα, από την ακτιβολία.

Η ακτινοβολία του Ηλίου μπορεί να ποικίλλει καθ’ όλη τη διάρκεια του ηλιακού κύκλου, αλλά οι ισχυρές καταιγίδες είναι τέσσερις φορές πιο πιθανό να συμβαίνουν κάθε 11 χρόνια, όταν η δραστηριότητα των ηλιακών κηλίδων κορυφώνεται. Ο Δρ. Pope θέλησε να αναλύσει όλες τις μελέτες των δακτυλίων των δέντρων για να διαπιστώσει πόσο ισχυρά ήταν τα γεγονότα Miyake και πότε συνέβησαν στον ηλιακό κύκλο.

Ζήτησε από τους προπτυχιακούς φοιτητές του, με επικεφαλής τον Qingyuan Zhang, να αναπτύξουν ένα πρόγραμμα για να επεξεργαστούν όλα τα δεδομένα που έχουν δημοσιευτεί σχετικά με τα γεγονότα και να μοντελοποιήσουν τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρακας είχε «κλειδωθεί» στους δακτυλίους των δέντρων, καθώς κυκλοφορούσε στη βιόσφαιρα της Γης τα τελευταία 10.000 χρόνια.

«Σκεφτήκαμε ότι θα ήταν πολύ ενδιαφέρον αν μπορούσαμε να επιβεβαιώσουμε κάποια από τις υπάρχουσες υποθέσεις [σ.σ. σχετικά με την προέλευση των γεγονότων Miyake], ή απλώς να αμφισβητήσουμε κάποιες από αυτές» δήλωσε ο Zhang.

Όπως προέκυψε από τα στοιχεία, οι μυστηριώδεις καταιγίδες ακτινοβολίας λάμβαναν χώρα περίπου μία φορά στα 1.000 χρόνια και καθ’ όλη τη διάρκεια του ηλιακού κύκλου, όχι μόνο όταν έφτανε στο πικ του.

Ωστόσο, παρά τη διάρκεια και την ένταση ορισμένων εξ αυτών των γεγονότων, υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις για οτιδήποτε ασυνήθιστο στα ιστορικά κείμενα γύρω από την εποχή των γεγονότων Miyake, εκτός από μία δύο αναφορές.

Ανά τα χρόνια, οι επιστήμονες έχουν επιχειρήσει να προσδιορίσουν την πηγή αυτών των μυστηριωδών περιστατικών.

Μαζί με τις ηλιακές καταιγίδες, άλλα γαλαξιακά φαινόμενα, όπως εκρήξεις ακτίνων γάμμα, εκρήξεις σουπερνόβα και εκρήξεις από κοντινούς αστέρες νετρονίων, έχουν αναφερθεί ως πιθανές λύσεις.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο