Nbaxevanis

Europlan
KOSA
TECH & SCIENCE

Με έμπνευση τα ευαίσθητα αυτιά μιας μύγας

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
ZYGOS

Επιστήμονες δημιούργησαν ένα νέου τύπου μικρόφωνο με καλύτερη ακουστική απόδοση και από τα πλέον ακουστικά βαρηκοΐας.

NOVA

Η πηγή έμπνευσης των ερευνητών του αμερικανικού πανεπιστημίου Μπίνγκχαμπτον ήταν η μύγα Ormia ochracea. Το είδος που συναντάται στις νοτιοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες και την Κεντρική Αμερική, σε αντίθεση με τις κοινές μύγες, διαθέτει τύμπανα που αισθάνονται την ηχητική πίεση, όπως ακριβώς τα ανθρώπινα αυτιά.

Προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις των συντονισμών, ο επικεφαλής Ρόναλντ Μάιλς και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν ένα ηλεκτρονικό σύστημα ανάδρασης, το λεγόμενο «Q control».

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

«Στόχος της χρησιμοποίησης του Q control είναι να μην επιτρέψουμε στο μικρόφωνο να χτυπάει σαν καμπάνα. Το Q control αποτελεί ουσιαστικά ένα σύστημα ανάδρασης, το οποίο ελαχιστοποιεί τις παθητικές αποσβέσεις των αισθητήρων» εξηγεί ο Μάιλς. «Έτσι, το διάφραγμα συντονίζεται στη φυσική του συχνότητα» προσθέτει.

Πράγματι, ο θόρυβος από το νέο μικρόφωνο είναι περίπου 17 ντεσιμπέλ χαμηλότερος σε σύγκριση με τα χαμηλού θορύβου ακουστικά βαρηκοΐας.

Mechanical Solutions

Η νέα τεχνολογική ανακάλυψη θα μπορούσε να βρει εφαρμογή σε συσκευές κινητής τηλεφωνίας αλλά και συσκευές παρακολούθησης. Όσο για τις διαστάσεις του μικροφώνου, όπως τονίζει ο καθηγητής Μάιλς, «θα έχουν μέγεθος τόσο μικρό, όσο και το αυτί της μύγας».


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button