Nbaxevanis

Europlan
KOSA
TECH & SCIENCEΥΓΕΙΑ

Επηρεάζουν τα κινητά την ανδρική γονιμότητα;

Σύμφωνα με νέα έρευνα η συχνή χρήση του κινητού τηλεφώνου μειώνει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων στους άνδρες. Πόσο ανησυχητικά είναι τα πορίσματα;

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
ZYGOS

Εδώ και δεκαετίες παρατηρείται μείωση στον αριθμό των σπερματοζωαρίων στους άνδρες παγκοσμίως, όμως οι ερευνητές εξακολουθούν να μη γνωρίζουν με σιγουριά το γιατί. Μια νέα μελέτη από την Ελβετία που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Fertility and Sterility προσθέτει τώρα έναν ακόμη πιθανό λόγο: τα κινητά τηλέφωνα.

Αναλύοντας τα δείγματα σπέρματος 2.800 νεαρών ανδρών, οι Ελβετοί ερευνητές διαπίστωσαν πως υπάρχει μία συσχέτιση μεταξύ της περισσότερο συχνής χρήσης του κινητού τηλεφώνου και της χαμηλότερης συγκέντρωσης σπέρματος.

NOVA

Πάντως, η κινητικότητα και η μορφολογία του σπέρματος ήταν παρόμοια, ενώ δεν αποδείχθηκε με κάποιον τρόπο ότι το να έχει κανείς το κινητό του στην τσέπη αντί, για παράδειγμα, σε κάποια τσάντα, επηρεάζει τη συγκέντρωση σπέρματος.

Επιπλέον, στη μελέτη, που διεξήχθη μεταξύ 2005 και 2018, διαπιστώθηκε και ότι η συσχέτιση αυτή μεταξύ της χρήσης του τηλεφώνου και του χαμηλού αριθμού σπερματοζωαρίων ήταν πιο έντονη κατά τα πρώτα έτη της μελέτης. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό οφείλεται και «στη μετάβαση σε νέες τεχνολογίες, κυρίως από 2G σε 3G και 4G, και την αντίστοιχη μείωση της ισχύος εξόδου των τηλεφώνων».

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Πώς επηρεάζεται η γονιμότητα;

Ο κατάλογος των παραγόντων που επηρεάζουν τη γονιμότητα είναι μακρύς, περιλαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, το κάπνισμα, την παχυσαρκία, το αλκοόλ, το ψυχολογικό στρες, ακόμη και τις πλαστικές συσκευασίες λαχανικών.

Τώρα η έρευνα συνέλεξε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η ανθρώπινη αναπαραγωγική υγεία επηρεάζεται αρνητικά και από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία ραδιοσυχνοτήτων (RF-EMF) που εκπέμπονται από τα κινητά τηλέφωνα. Ενώ μέχρι πρότινος τέτοιου είδους μελέτες διεξάγονταν σε ποντίκια ή με σπέρμα in vitro, η συγκεκριμένη μελέτη αποτελεί την πρώτη που γίνεται στον «πραγματικό κόσμο».

Mechanical Solutions

«Η μελέτη δεν είναι τέλεια και αυτό είναι κάτι που αναγνωρίζουν και οι συντάκτες της, δεδομένου ότι όσοι συμμετείχαν σε αυτή, ήταν οι ίδιοι που ανέφεραν πόσο συχνά χρησιμοποιούσαν το κινητό τους τηλέφωνο, αλλά είναι πολύ θετικό πως είναι μία μελέτη που διεξάγεται στον πραγματικό κόσμο», δήλωσε ο καθηγητής ανδρολογίας Άλαν Πέισι του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, ο οποίος δεν είχε κάποιου είδους συμμετοχή στην έρευνα.

Υπάρχει «σίγουρη» εξήγηση;

Η Άλισον Κάμπελ, που επίσης δεν συμμετείχε στην έρευνα και είναι επικεφαλής της επιστημονικής διεύθυνσης της Care Fertility, εκτιμά πως πρόκειται για μία «συναρπαστική και καινοτόμα» μελέτη, προσθέτοντας όμως πως θα μπορούσαν να υπάρχουν και άλλες εξηγήσεις για το γεγονός ότι όσοι χρησιμοποιούν περισσότερο τα κινητά τους τηλέφωνα έχουν μειωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων.

Την ίδια σκέψη εξέφρασε και ο Πέισι, τονίζοντας πως ίσως «η πραγματική αιτία πίσω από τις αλλαγές στην ποιότητα του σπέρματος αυτών των ανδρών να είναι κάποια άλλη πτυχή της ζωής ή του επαγγέλματός τους».

Εξάλλου, όπως επισημαίνει η Κάμπελ, «μέχρι σήμερα δεν υπάρχει επιβεβαιωμένη εξήγηση της βιολογίας ή των μηχανισμών» πίσω από αυτή τη διαπίστωση.

Πρέπει οι άνδρες να ανησυχούν;

Εάν είστε άνδρας και σκοπεύετε να κάνετε παιδιά κάποια στιγμή στο μέλλον, όλα αυτά μπορεί να σας φαίνονται ανησυχητικά. Όμως σύμφωνα με τους ερευνητές δεν υπάρχει ακόμη λόγος για ανησυχία ή μεγάλες αλλαγές στον τρόπο ζωής.

«Για έναν άνδρα που ανησυχεί είναι σχετικά εύκολο να έχει το κινητό του σε κάποια τσάντα ή να περιορίσει τη χρήση του», λέει ο Πέισι. «Όμως δεν αποδεικνύεται μέχρι τώρα πως τέτοιες αλλαγές θα βελτίωναν την ποιότητα του σπέρματός τους. Όσον αφορά εμένα, θα συνεχίσω να έχω το κινητό μου στην τσέπη του παντελονιού μου».


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Πηγή
DW

Σχετικά άρθρα

Back to top button