Nbaxevanis

Europlan
KOSA
TECH & SCIENCE

Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία: Δωρεάν εφαρμογή για τον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο

DROP 2
DROP Palermo TECH HUB
ΜΗΛΟ

Μια νέα εφαρμογή για τον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο δημιούργησε η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία σε συνεργασία με το ΕΚΕΤΑ (Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης).

Λεπτομέρειες για την νέα αυτή εφαρμογή αποκάλυψε στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» η καρδιολόγος Χριστίνα Χρυσοχόου, διευθύντρια ΕΣΥ στην Α’ Καρδιολογική Κλινική, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και υπεύθυνη ιατρείου Καρδιακής Ανεπάρκειας.

NOVA

«Την εφαρμογή που θα είναι διαθέσιμη δωρεάν, μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες και σε πρώτη φάση ονομάσαμε ΚΑΡΔΙΑ-ΚΑΡΠΑ, μπορεί κάποιος να την κατεβάσει στο κινητό του, είτε στο google, είτε στο app store, να εντοπίσει τον εαυτό του στο χάρτη της πόλης που βρίσκεται και να εντοπίσει που βρίσκονται εξωτερικοί απινιδωτές, οι οποίοι να είναι διαθέσιμοι και λειτουργούντες. Επειδή έχουμε αρκετά συμβάντα με κόσμο να μη γνωρίζει πώς να χρησιμοποιεί εξωτερικούς απινιδωτές, που υπάρχουν σε γήπεδα και μουσεία, υπάρχει και σχετικό βίντεο με οδηγίες χρήσης. Αλλά και αν υπάρχει βλάβη στον συγκεκριμένο απινιδωτή, να το περάσει στο σύστημα και έτσι να γνωστοποιηθεί, προκειμένου να υπάρχει μία διαρκής αυτοδιόρθωσης όλων αυτών των συσκευών.

Θα έχει μετάφραση και στα αγγλικά για τους τουρίστες

Σύμφωνα με την κ. Χρυσοχόου, αν βρεθεί ο ίδιος ο πολίτης να παρίσταται ως θεατής σε μία καρδιακή ανακοπή σε έναν συνάνθρωπό μας που χρειάζεται βοήθεια όπως πχ καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, θα μπορεί να δει κάποια έξυπνα βίντεο με τις βασικές αρχές της ΚΑΡΠΑ, εφόσον όμως ο ίδιος έχει ξαναεκπαιδευτεί στο παρελθόν.

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

«Επίσης μέσα από αυτή την εφαρμογή θα μπορεί κάποιος να καλεί σε βοήθεια. Οπότε με αυτό τον τρόπο χρήστες οι οποίοι είναι εγκεκριμένοι και γνωρίζουν πώς να κάνουν ΚΑΡΠΑ, θα μπορούν να προσέλθουν αν είναι κοντά στο σημείο και να βοηθήσουν, έτσι ώστε να κρατήσουν στη ζωή τον άνθρωπο που κινδυνεύει. Η διαδικασία είναι στη λογική των ραδιοταξί. Θα υπάρξει μία επίσημη παρουσίαση από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρία. Υπάρχουν τρεις ομάδες εργασίας που άπτονται του αντικειμένου: της καρδιακής ανεπάρκειας, της ΚΑΡΠΑ, και της ψηφιακής καρδιολογίας, που θα το υιοθετήσουμε και θα το προβάλλουμε περισσότερο στο ευρύ κοινό. Η εφαρμογή θα έχει και μετάφραση στα αγγλικά, γιατί ο στόχος μας είναι να μπορεί και ο τουρίστας που θα έρχεται στην Ελλάδα, να τη χρησιμοποιήσει».

Στο ερώτημα πόσους εξωτερικούς απινιδωτές έχει η Ελλάδα αυτή τη στιγμή, η καθηγήτρια απάντησε:  «Τους καταγράφουμε αυτή τη στιγμή. Έχουμε αρκετούς, γιατί έχει ήδη υπάρξει και μεγάλη προσπάθεια από την ιδιωτική πρωτοβουλία. Έχουμε στους περισσότερους αθλητικούς χώρους, σε μουσεία, σε κάποια σχολεία, και αλλού». Ο κόσμος όμως δεν γνωρίζει αν και πού υπάρχουν απινιδωτές, και κυρίως πώς χρησιμοποιούνται. Οφείλει να γνωρίζει απαντά η γνωστή καρδιολόγος, επισημαίνοντας ότι η συγκεκριμένη εφαρμογή θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Mechanical Solutions

Αιφνίδιος καρδιακός θάνατος: Πού οφείλεται ανάλογα με την ηλικία

Η κα Χρυσοχόου ερωτήθηκε επίσης τι λογίζεται αιφνίδιος καρδιακός θάνατος, και πού οφείλεται.

«Αιφνίδιος καρδιακός θάνατος είναι αυτός που επέρχεται μέσα σε μία ώρα από την έναρξη κάποιων συμπτωμάτων, τα οποία μπορεί να είναι και άτυπα. Μία κακοδιαθεσία, ένα αίσθημα ζάλης, ένα αίσθημα παλμών, αρρυθμίας, ή πόνο στο στήθος. Η αιτία εξαρτάται πάντοτε από την ηλικιακή ομάδα. Στις ηλικίες άνω των 50 η πιο συχνή αιτία είναι η στεφανιαία νόσος. Άρα το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, και πιο σπάνια ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, ή μία ρήξη ενός ανευρύσματος.

Σε νεαρότερες όμως ηλικίες αυτό που συναντάμε, και τελευταία που έχει συμβεί σε γήπεδα και έχουν ακουστεί αρκετά περιστατικά, οφείλονται συνήθως σε κληρονομούμενες παθήσεις, εκεί δηλαδή που μπορεί να υπάρχει μία δομική πάθηση της καρδιάς, η οποία προκαλεί ένα αρρυθμιολογικό φαινόμενο, που να οδηγεί εκείνη την ώρα σε μία κοιλιακή αρρυθμία και αυτή με τη σειρά της σε καρδιακή παύση. Και μπορεί βεβαίως να οδηγήσει και στο θάνατο αν εκείνη την ώρα δεν υπάρξει η ανάλογη ιατρική ή παραϊατρική υποστήριξη».


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Πηγή
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο