TECH

Crete3D: Ερευνητικό πρόγραμμα από το Πολυτεχνείο Κρήτης

Μία καινοτόμος εφαρμογή, η Crete3D, που ανέπτυξε το Πολυτεχνείο Κρήτης, προσφέρει την τρισδιάστατη, διαδραστική απεικόνιση της εξέλιξης των μνημείων της Κρήτης.

Το Crete3D www.crete3d.gr η τρισδιάστατη απεικόνιση των πιο σημαντικών μνημείων της Κρήτης, ανοιχτή στο ευρύ κοινό για πρώτη φορά μέσω του διαδικτύου, εγκαινιάστηκε στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά.

caffeine adv2020b

Πρόκειται για το αποτέλεσμα τριετούς έρευνας του Εργαστηρίου Ψηφιακών Μέσων Σχεδιασμού του Πολυτεχνείου Κρήτης το οποίο χρηματοδοτήθηκε από τη Cyta Ελλάδος και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης.

Με μοναδικά «οχήματα» έναν υπολογιστή και πρόσβαση στο διαδίκτυο, ο χρήστης-επισκέπτης του www.crete3d.gr έχει τη δυνατότητα να ταξιδέψει στο χρόνο, να ξεναγηθεί στην ιστορία και να παρατηρήσει την Κνωσσό, το Γιαλί Τζαμί, τη Φαιστό και άλλα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα να ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια του και να μεταλλάσσονται σε διάστημα 5.000 ετών και επτά ιστορικών περιόδων, από τη Μινωική περίοδο μέχρι και σήμερα.

neratzoulis neo

Ιστορικές πληροφορίες, φωτογραφίες και άλλο χρήσιμο υλικό πλαισιώνουν τις γνώσεις που αποσπά ο επισκέπτης του www.crete3d.gr ενώ σημειώνεται ότι για το τελικό αποτέλεσμα και με στόχο την επιστημονική εγκυρότητα, το Πολυτεχνείο Κρήτης συνεργάστηκε με κορυφαίους ιστορικούς και αρχαιολόγους.

«Το Crete3D είναι μέρος των ενεργειών κοινωνικής ευθύνης της εταιρείας και συνδυάζει τρία βασικά στοιχεία της φιλοσοφία μας: την καινοτομία, τη στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας και την ανάδειξη του τοπικού πολιτισμού. Η Κρήτη ήταν άλλωστε ένα από τα σημεία εκκίνησης της Cyta στην Ελλάδα και οι δεσμοί είναι πολύ στενοί. Δεν θα μπορούσαμε, λοιπόν, παρά να στηρίξουμε με τα μέσα που διαθέτουμε αυτό το μοναδικό εγχείρημα που αποτελεί παρακαταθήκη, ένα καθημερινό και εύχρηστο εκπαιδευτικό εργαλείο για τους ντόπιους αλλά και τους επισκέπτες του νησιού, από όλο τον κόσμο», δήλωσε ο κ. Χρίστος Λιμνατίτης, Γενικός Διευθυντής της Cyta Ελλάδος.

«Στην αρχή μας είπαν ότι δεν μπορεί να γίνει», δήλωσε με αφοπλιστική ειλικρίνεια, στο πλαίσιο της παρουσίασης, ο επικεφαλής του έργου και Επίκουρος Καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, κ. Παναγιώτης Παρθένιος, προσθέτοντας ότι: «εμείς όμως συνεχίσαμε και ήμασταν σίγουροι ότι ο συνδυασμός καινοτομίας και ιστορίας δεν θα μπορούσε παρά να φέρει ένα μοναδικό, εντυπωσιακό αποτέλεσμα, ανοιχτό σε όλους. Ευχαριστούμε τη Cyta Ελλάδος και την Περιφέρεια Κρήτης που πίστεψαν σε εμάς και στις δυνατότητες του έργου, από την πρώτη στιγμή».

Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button