Nbaxevanis

Europlan
KOSA
TECH & SCIENCE

Ανακαλύφθηκε αστεροειδής δυνητικά επικίνδυνος για τη Γη

BOX CAFE
DROP Palermo TECH HUB

Διεθνής ομάδα αστρονόμων του Αστεροσκοπείου Cerro Tololo Inter-American στη Χιλή εντόπισε για πρώτη φορά τρεις μεγάλους κοντινούς αστεροειδείς, που κρύβονταν έως τώρα από τη λάμψη του Ήλιου.

Ένας εξ αυτών είναι ο μεγαλύτερος δυνητικά επικίνδυνος για τη Γη αστεροειδής που έχει ανακαλυφθεί κατά τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Mechanical Solutions

Οι τρεις διαστημικοί βράχοι ανήκουν σε έναν πληθυσμό αστεροειδών που κινείται στο εσώτερο ηλιακό σύστημα, ανάμεσα στον Ήλιο και στις τροχιές της Γης και της Αφροδίτης. Πρόκειται για μια περιοχή πολύ δύσκολη για αστρονομικές παρατηρήσεις, καθώς τα επίγεια τηλεσκόπια «τυφλώνονται» από τη λάμψη του άστρου μας, ενώ τα διαστημικά αδυνατούν να παρατηρήσουν, πλήρως, καθώς τα ηλεκτρονικά τους θα καίγονταν από την ηλιακή ακτινοβολία. Έτσι, μέχρι σήμερα έχουν παρατηρηθεί μόνο 25 αστεροειδείς με τροχιές τελείως ανάμεσα στη Γη και στον Ήλιο.

Ο πιο επικίνδυνος από τους τρεις είναι ο “2022 ΑΡ7”, διαμέτρου ενάμισι χιλιομέτρου, του οποίου η τροχιά μπορεί κάποια στιγμή να διασταυρωθεί με εκείνη του πλανήτη μας. Οι άλλοι δύο, διαμέτρου περίπου ενός χιλιομέτρου, είναι οι “2021 LJ4” και “2021 ΡΗ27”, των οποίων οι τροχιές εκτιμάται ότι παραμένουν μακριά από το «μονοπάτι» της Γης στον ουρανό.

Ο “2021 ΡΗ27” είναι ο κοντινότερος στον Ήλιο αστεροειδής που έχει βρεθεί έως τώρα και θεωρείται πιθανό ότι στη διάρκεια της τροχιάς του, όταν πλησιάζει πολύ το άστρο μας, η επιφάνεια του γίνεται τόσο καυτή που μπορεί να λιώσει μόλυβδο.

Ο «αστεροειδής του Halloween»

Εξάλλου ένας πρόσφατα ανακαλυφθείς αστεροειδής, ο “2022 RM4”, που έχει μέγεθος ουρανοξύστη και ανήκει επίσης στην κατηγορία των δυνητικά επικίνδυνων για το μέλλον, θα κάνει μια κοντινή διέλευση από τη Γη την 1η Νοεμβρίου.

Ο λεγόμενος «αστεροειδής του Halloween» (που γιορτάζεται τη νύχτα της 31ης Οκτωβρίου κυρίως στις αγγλοσαξονικές χώρες) έχει εκτιμώμενη διάμετρο 330 έως 740 μέτρων και θα περάσει με ταχύτητα 84.500 χιλιομέτρων την ώρα σε απόσταση 2,3 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον πλανήτη μας ή περίπου έξι φορές μεγαλύτερη από τη μέση απόσταση Γης-Σελήνης, σύμφωνα με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA).

Η τελευταία χαρακτηρίζει «κοντινό στη Γη αντικείμενο» όποιο ουράνιο σώμα πλησιάζει σε απόσταση μικρότερη των 193 εκατ. χλμ. και ως «δυνητικά επικίνδυνο» οποιοδήποτε μεγάλο σώμα φτάνει σε απόσταση κάτω των 7,5 εκατ. χλμ. Ο,τιδήποτε πάρει αυτό τον χαρακτηρισμό, στη συνέχεια παρακολουθείται από τους αστρονόμους για πιθανή αλλαγή στην τροχιά του, που θα μπορούσε να το φέρει σε καταστροφική σύγκρουση με τον πλανήτη μας.

Η NASA έχει υπολογίσει τις τροχιές σχεδόν όλων των κοντινών στη Γη αντικειμένων πέρα από το τέλος του 21ου αιώνα. Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να προκύπτει κανένας εξ ουρανού κίνδυνος για τα επόμενα τουλάχιστον 100 χρόνια. Αν, ο μη γένοιτο, προκύψει τέτοια προοπτική πτώσης αστεροειδούς στη Γη, ήδη δοκιμάζονται διαστημικές τεχνολογίες αποτροπής στο πλαίσιο της πλανητικής άμυνας.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button