Nbaxevanis

Europlan
KOSA
TECH & SCIENCE

Apple: Ο ρόλος της θυγατρικής στην Ελλάδα

DROP 2 DROP 2
DROP Palermo TECH HUB
Europlan

Σε μία κίνηση, η οποία δεν είναι ευρύτερα γνωστή έχει προχωρήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα η Apple στη χώρα μας. Ο αμερικανικός κολοσσός τεχνολογίας έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα στην έναρξη λειτουργίας θυγατρικής επί ελληνικού εδάφους, η οποία είχε συσταθεί το 2021, ωστόσο μέχρι πρότινος παρέμενε ανενεργή.

Ο ρόλος της συγκεκριμένης εταιρείας, είναι σύμφωνα με πηγές της αγοράς να διαχειρίζεται εμπορικές σχέσεις με μεγάλους πελάτες και τον τομέα του μάρκετινγκ. Είναι μία δραστηριότητα που πραγματοποιείται παράλληλα με την εμπορική αντιπροσώπευση που έχει στη χώρα μας η εταιρεία μέσω του ομίλου Quest και της θυγατρικής του, iSquare, η οποία έχει την ευθύνη για την εμπορική διάθεση των προϊόντων της Apple αλλά και για την ανάπτυξη του δικτύου των καταστημάτων Apple.

NOVA

Η Apple ΕΠΕ όπως είναι το όνομα της εταιρείας αυτής και σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν στο Capital.gr πηγές της αγοράς, δεν υποκαθιστά το ρόλο που διαδραματίζει αυτή τη στιγμή ο όμιλος Quest, ο οποίος διατηρεί ουσιαστικά όλο το φάσμα της εμπορικής διακίνησης σε επίπεδο logistics και διανομής των προϊόντων Apple στην ελληνική και κυπριακή αγορά. Θυμίζουμε ότι η θυγατρική του ομίλου Quest, η Info-Quest, ήταν αυτή που είχε αποκτήσει την πλειοψηφία των μετοχών της Rainbow Computer το 2009, που έως τότε ήταν ο αντιπρόσωπος της Apple στην Ελλάδα.

Nα σημειωθεί ότι τα γραφεία της Apple ΕΠΕ βρίσκονται στο Μαρούσι, επί της οδού Αγίου Κωνσταντίνου, ενώ στελεχώνονται από μικρή ομάδα ανθρώπων, όπως πληροφορούμαστε.

Mechanical Solutions

Η μείωση του περιθωρίου κέρδους

Η συγκεκριμένη εξέλιξη έχει προκαλέσει τη μείωση του περιθωρίου στα εμπορικά προϊόντα της Apple – κάτι που αναφέρεται και στις πρόσφατα δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις του 2022 -, και ο όμιλος Quest σκοπεύει να την καλύψει από τις νέες τoυ δραστηριότητες. Θυμίζουμε μεταξύ άλλων ότι η Quest έχει αναπτύξει δραστηριότητα και στον τομέα του κλιματισμού τόσο με την Clima Quest που εμπορεύεται τα κλιματιστικά Gree, όσο και με την Γ.Ε. Δημητρίου που εξαγόρασε, η οποία διακινεί μάρκες όπως είναι η Toyotomi και η Singer. Πηγές πάντως κοντά στον όμιλο Quest αναφέρουν ότι η Apple έχει συμπιέσει τα περιθώρια των αντιπροσώπων που διακινούν τα προϊόντα της. Σε κάθε όπως τονίζουν, δεν θα διαφοροποιηθεί δραστικά η τρέχουσα δραστηριότητα του ομίλου Quest ως προς την εμπορική διάθεση των προϊόντων της Apple στην Ελλάδα, ενώ αποκλείουν αυτή τη στιγμή να αναλάβει η αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας και το δίκτυο λιανικής στη χώρα μας αλλά και την ευρύτερη εμπορική διάθεση και διακίνηση των προϊόντων αντί του ομίλου Quest.

Οι αντισταθμιστικές ενέργειες και η θυγατρική της Xiaomi στη Ρουμανία

Μεταξύ των μέτρων αντιστάθμισης των συνεπειών που φέρνει η κίνηση της Apple για τον όμιλο Quest και για τη θυγατρική του, iSquare, υφίσταται συγκεκριμένο πλάνο κινήσεων. Μεταξύ αυτών είναι η ενίσχυση του δικτύου καταστημάτων λιανικής της Apple, όπου το αργότερο έως τις αρχές του 2024, από 14 που είναι σήμερα τα καταστήματα που διαχειρίζεται η iSquare, θα ανέλθουν σε 20. Ταυτόχρονα, ο όμιλος θα επιδιώξει να αντισταθμίσει το γεγονός και με την δραστηριότητά του στον τομέα της ανάπτυξης της δραστηριότητας στη Ρουμανία όπου έχει ήδη δημιουργήσει νεοσύστατη θυγατρική εταιρεία με αντικείμενο την εμπορική δραστηριότητα των προϊόντων της Xiaomi στην τοπική αγορά. Η έναρξη της δραστηριότητάς της τοποθετείται από τον όμιλο Quest στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Σημειώνεται τέλος ότι ο όμιλος Quest έχει εκτιμήσει ότι για το 2023, η iSquare θα έχει μια θετική χρονιά με περαιτέρω μεγέθυνση των πωλήσεων αλλά και ισχυροποίηση έναντι του ανταγωνισμού, μεγέθυνσης μεριδίων αγοράς, ωστόσο με συμπίεση των περιθωρίων κέρδους. Aναφέρουμε πάντως ότι το 2022, η iSquare έκλεισε με αύξηση πωλήσεων 37% ξεπερνώντας τα 342 εκατ. ευρώ, κερδίζοντας σημαντικό μερίδιο σε όλες τις προϊοντικές κατηγορίες που δραστηριοποιείται με ηγέτη της ανάπτυξης το iPhone το οποίο και κατέγραψε αύξηση >42% yoy.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Stream+

Αλλάζουμε την ενημέρωση σας...

Σχετικά άρθρα

Back to top button