Nbaxevanis

Europlan
KOSA
STORIESΠΡΟΣΩΠΑ

Ιωάννης Βιγλάκης: Η ιστορία του Εσκομπάρ από την Κρήτη

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB

Αν παρατηρήσει κανείς τη μοναδική φωτογραφία του 54χρονου το σχετικά μακρινό 2012 Ιωάννη Βιγλάκη, αντιλαμβάνεται εύκολα γιατί του χάρισαν το προσωνύμιο «Πάμπλο», που παραπέμπει στον πιο διαβόητο ναρκέμπορο του κόσμου. Το μουστάκι, τα χαρακτηριστικά του προσώπου του και το αγέρωχο βλέμμα με φόντο το σήμα της Interpol λίγες ώρες μετά την πρώτη σύλληψή του στην Κόστα Ρίκα δείχνουν έναν σκληρό άνθρωπο.

Πριν από λίγες ημέρες αυτός ο άνθρωπος, στα 66 πλέον χρόνια του, συνελήφθη ξανά μετά από συντονισμένη επιχείρηση της Δίωξης Ναρκωτικών, της DEA, του Γ’ Τελωνείου Πειραιά και του ΣΔΟΕ, κατά την οποία κατασχέθηκαν 210 κιλά κοκαΐνης. Παρότι είχε ήδη μια καταδίκη 10 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες για εμπόριο όπλων και ναρκωτικών, όταν επέστρεψε ελεύθερος στην Ελλάδα ο Βιγλάκης επέλεξε ξανά τα μονοπάτια της παρανομίας.

NOVA

Ετσι κι αλλιώς, μάλλον δεν ήξερε ή δεν ήθελε να κάνει κάτι άλλο στη ζωή του, η οποία παραπέμπει σε κινηματογραφικό σενάριο. Τα έγγραφα που δημοσιεύει το «ΘΕΜΑ» αποκαλύπτουν τη δράση του ως εμπόρου ναρκωτικών και όπλων, αφού, άγνωστο πώς, είχε στην κατοχή του 200 κλεμμένες χειροβομβίδες του Ελληνικού Στρατού τις οποίες παζάρευε με αντάλλαγμα ναρκωτικά και χρήματα.

Κολομβία – Παναμάς

Σε έγγραφα ξετυλίγεται η δράση του Ιωάννη Βιγλάκη, ο οποίος έμενε στην Ελλάδα, αλλά ταξίδευε συνέχεια στο εξωτερικό, κυρίως σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως η Κολομβία και ο Παναμάς. Σε αυτά ο «Πάμπλο των Βαλκανίων» χαρακτηρίζεται διακινητής όπλων και ναρκωτικών με διασυνδέσεις με εμπόρους όπλων κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη αλλά και αλλού.

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Οι πληροφορίες που φτάνουν στην DEA στις αρχές του 2011 είναι τέτοιες που η αμερικανική υπηρεσία λοκάρει τον Βιγλάκη, θέτοντάς τον αρχικά υπό στενή παρακολούθηση για μήνες. Ακολούθως η αμερικανική υπηρεσία στήνει μια επιχείρηση με σκοπό να ξεσκεπάσει τη δράση του και ένας μυστικός πράκτορας υποδύεται τον μεσάζοντα που δήθεν αναζητά όπλα για τους FARC και προσεγγίζει τον Κρητικό.

Στα πρώτα ραντεβού ο «μεσάζων» λέει στον Βιγλάκη ότι έψαχνε να αγοράσει όπλα για τους Κολομβιανούς αντάρτες FARC και ο Ελληνας απαντά ότι μπορεί να του προμηθεύσει διάφορους τύπους οπλισμού. Το δίχτυ που έχουν απλώσει οι Αμερικανοί αρχίζει σταδιακά να σφίγγει γύρω από τον «Πάμπλο», αφού ο μυστικός πράκτορας της DEA ηχογραφεί τις τηλεφωνικές συζητήσεις και τα ραντεβού τους.

Mechanical Solutions

Την 1η Νοεμβρίου του 2011 ο Βιγλάκης ταξιδεύει στη Μαδρίτη και συναντιέται με τον «μεσάζοντα», το όνομα του οποίου δεν αποκαλύφθηκε αφού στα δικόγραφα αναφέρεται ως CS-1 (εμπιστευτική πηγή Νο 1). Ο Ελληνας του παραδίδει μια χειρόγραφη λίστα με τύπους όπλων που μπορεί να βρει για τους Κολομβιανούς αντάρτες, όπως Καλάσνικοφ, τουφέκια ελεύθερων σκοπευτών, ημιαυτόματα, χειροβομβίδες, εκτοξευτές RPG και ρωσικούς πυραύλους SAM. Οση ώρα ο συνομιλητής του μελετάει τη λίστα, ο Ελληνας άρχοντας του πολέμου και της κόκας τού εξηγεί ότι θα ήθελε να πληρωθεί την αξία τους με ναρκωτικά και λεφτά.

Οταν χωρίζουν, ο Βιγλάκης αρχίζει να ψάχνει τα όπλα από διάφορους εμπόρους, κυρίως στην Ευρώπη, ενώ η επόμενη συνάντηση των δύο ανδρών γίνεται στην Αθήνα. Είναι 14 Φεβρουαρίου του 2012, η ημέρα των ερωτευμένων, όταν ο «Πάμπλο» λέει στον υποψήφιο «αγοραστή» ότι οι SAM θα κοστίσουν ακριβά στους FARC, «αλλά κάνουν πραγματικά τη δουλειά. Στοχεύουν με ακρίβεια το αεροπλάνο και το ρίχνουν…».

Τον επόμενο μήνα ο Βιγλάκης ενημερώνει τηλεφωνικά ότι έχει βρει τρεις εκτοξευτές RPG οι οποίοι πωλούνται 14.000 δολάρια ο ένας, παίρνει το ΟΚ από τον μυστικό πράκτορα και στις αρχές του Ιούνη τού στέλνει email στο οποίο αναφέρει ότι οι τρεις εκτοξευτές θα του παραδοθούν στην Ελλάδα.

Ραντεβού στο πάρκινγκ

Η παράδοση αργεί λόγω κάποιων προβλημάτων στη μεταφορά και ο «Πάμπλο» επικοινωνεί τηλεφωνικά στις 21 Ιουνίου, λέγοντας στον «μεσάζοντα» ότι θα υπάρξει μια καθυστέρηση στην άφιξη των εκτοξευτών. Εξι ημέρες μετά, επιβεβαιώνει με email την άφιξη των όπλων στην Ελλάδα και στις 18 Ιουλίου οι δύο άνδρες συναντιούνται σε μέρος που δεν προσδιορίζεται από τα δικαστικά έγγραφα -πιθανότατα σε προάστιο των Αθηνών- αναμένοντας το φορτίο των όπλων.

Κλιμάκιο πρακτόρων της DEA φέρεται να παρακολουθεί στενά τους δύο άντρες για κάθε ενδεχόμενο, ενώ ο πράκτορας-αγοραστής λέει στον Βιγλάκη ότι το φορτίο θα παραλάβει συνεργάτης του, ο οποίος όμως είναι επίσης επιχειρησιακό στέλεχος της αμερικανικής υπηρεσίας.

Τα όπλα έρχονται με ταξί σε ένα πάρκινγκ, ο ταξιτζής ξεφορτώνει διάφορα πακέτα τα οποία παραλαμβάνει ο «συνεργάτης» και μετά τον έλεγχο που κάνει μετράει τρεις εκτοξευτές RPG ασυναρμολόγητους, έξι βλήματα και παρόμοιο εξοπλισμό.

Μετά την παραλαβή συναντά τους άλλους δύο και δίνει στον Ελληνα 55.000 δολάρια για τα όπλα. Ωστόσο, ο δαιμόνιος Κρητικός έχει άλλη έννοια και ρωτάει τον «μεσάζοντα» αν μπορεί να τον προμηθεύσει με 25 κιλά κοκαΐνη η οποία θα πρέπει να μεταφερθεί για παράδοση στην Ισπανία.

Ο πράκτορας υπό κάλυψη τον ενημερώνει ότι το κόστος είναι 3.800 δολάρια το κιλό συν άλλα 700 δολάρια χρέωση ανά κιλό για να γίνει η παράδοση στην Ισπανία. Το deal κλείνει, ο Βιγλάκης λέει ότι θα έχει τα λεφτά για τα ναρκωτικά στην επόμενη συνάντησή τους στον Παναμά και σε τηλεφωνική επικοινωνία που καταγράφει η DEA ο «μεσάζων» τού επιβεβαιώνει ότι οι FARC θα τον προμηθεύσουν με την ποσότητα ναρκωτικών που ζήτησε.

Οι 200 χειροβομβίδες

Ο Κρητικός ταξιδεύει στον Παναμά στις 5 Αυγούστου και την επομένη συναντιέται με τον πράκτορα της DEA και έναν νέο «συνεργάτη» του, που στην πραγματικότητα είναι στέλεχος των Αρχών Ασφαλείας του Παναμά. Το ραντεβού κυλάει σε χαλαρούς τόνους, αφού πλέον υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη ανάμεσα στον Βιγλάκη και τον «μεσάζοντα», με τον πρώτο να ζητάει από τον δεύτερο τοποθεσίες στην Ισπανία όπου θα παραδοθεί η κοκαΐνη.

Στα έγγραφα αναφέρεται ότι ο Ελληνας Εσκομπάρ προσφέρθηκε να παραδώσει στους FARC 200 χειροβομβίδες που είχαν κλαπεί από τον Ελληνικό Στρατό, άγνωστο από ποια μονάδα. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας οι τρεις άντρες έφτασαν με αυτοκίνητο σε μια τοποθεσία έξω από την πόλη του Παναμά και εκεί ο Βιγλάκης επιθεωρεί και μαρκάρει τα 25 κιλά κοκαΐνης που του είχαν τάξει.

Επιστρέφοντας τηλεφωνεί σε έναν διακινητή όπλων στην Ελλάδα, προσπαθώντας να τον πείσει να του δώσει τις κλεμμένες χειροβομβίδες, ώστε να αγοράσει άλλα 25 κιλά κοκαΐνης. Η συνάντηση κλείνει με τον Κρητικό να δίνει 8.500 ευρώ στον πράκτορα της DEA ως προκαταβολή για τα ναρκωτικά που θα του προμήθευαν οι Κολομβιανοί αντάρτες. Λίγο καιρό μετά κατάλαβε ότι κάτι συμβαίνει όταν άρχισαν οι καθυστερήσεις στην παράδοση του προϊόντος και διέφυγε, αλλά μόνο προσωρινά.

Ενταλμα της Ιντερπόλ

Η φωτογραφία του με το ένταλμα που εξέδωσε η Ιντερπόλ κυκλοφόρησε παντού, συνελήφθη στην Κόστα Ρίκα και εκδόθηκε αμέσως στις ΗΠΑ, όπου του είχαν ήδη απαγγελθεί κατηγορίες για παράνομη πώληση όπλων σε τρομοκρατική οργάνωση και εμπόριο ναρκωτικών.

Τα στοιχεία εναντίον του είναι συντριπτικά, ο «Πάμπλο» παραδέχεται την ενοχή του και καταδικάζεται σε δεκαετή κάθειρξη. Οταν αποφυλακίζεται επιστρέφει στην Ελλάδα και απλά χάνεται. Η απόφασή του να επανέλθει στη δράση λειτουργώντας ως συνδετικός κρίκος και συντονιστής στην αγορά των 210 κιλών κοκαΐνης από τον Παναμά, που κατασχέθηκαν σε κοντέινερ με γαρίδες στον Πειραιά, αποδείχθηκε μοιραία. Η DEA ενημέρωσε αμέσως τις ελληνικές διωκτικές αρχές για τον Ελληνα Πάμπλο Εσκομπάρ με τη δαιδαλώδη όσο και σκοτεινή διαδρομή, που τελείωσε ξανά με τις χειροπέδες στους καρπούς του.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Μέσω
Διονύσης Θανάσουλας
Πηγή
Πρώτο Θέμα

Σχετικά άρθρα

Back to top button