Nbaxevanis

Europlan
KOSA
SPORTS

Σε λίγους μήνες ξεκινούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 στο Παρίσι

BOX CAFE
DROP Palermo TECH HUB

Σε έξι μήνες αρχίζουν οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 στο Παρίσι, ενώ λίγες εβδομάδες αργότερα ακολουθούν οι Θερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες 2024, επίσης στην πρωτεύουσα της Γαλλίας. Η Τελετή Έναρξης θα πραγματοποιηθεί σε σκάφη, ενώ για πρώτη φορά θα εμφανιστεί και το break dancing ως άθλημα.

Πότε είναι οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες 2024

Mechanical Solutions

Οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 θα διεξαχθούν από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου, με 10.500 αθλητές να αγωνίζονται σε 32 αθλήματα και 329 αγωνίσματα. Επίσης, οι Θερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες 2024 θα γίνουν από τις 28 Αυγούστου έως τις 8 Σεπτεμβρίου, με 4.400 αθλητές σε 22 αθλήματα και 549 αγωνίσματα.

Στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 θα εκπροσωπηθούν 206 χώρες και 184 χώρες στους Θερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024. Το Παρίσι, δηλαδή η πρωτεύουσα της Γαλλίας, είχε διοργανώσει στο παρελθόν τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες το 1900 και το 1924. Έτσι, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του BBC, θα γίνει μόλις η δεύτερη πόλη που θα τους φιλοξενήσει τρεις φορές – το Λονδίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο τούς διοργάνωσε το 1908, το 1948 και το 2012.

Υπενθυμίζεται πως οι τελευταίοι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες πραγματοποιήθηκαν στο Τόκιο το 2021, με καθυστέρηση ενός έτους λόγω του κορονοϊού.

Πού θα πραγματοποιηθούν τα αθλήματα

Επισημαίνεται ότι θα υπάρχουν 15 ολυμπιακές και 11 παραολυμπιακές εγκαταστάσεις στο κέντρο του Παρισιού. Τα αγωνίσματα του τριάθλου, της μαραθώνιας κολύμβησης και του παρα-τριάθλου θα διεξαχθούν στον ποταμό Σηκουάνα, ο οποίος και διαρρέει τη γαλλική πρωτεύουσα.

Το Stade de France, στο Παρίσι, θα είναι ο χώρος διεξαγωγής του στίβου και έξι πόλεις θα διοργανώσουν ποδοσφαιρικούς αγώνες. Η Μασσαλία, μια πόλη στις ακτές της Μεσογείου, θα φιλοξενήσει την ιστιοπλοΐα. Ακόμα, το surfing θα διεξαχθεί στην Ταϊτή – ένα γαλλικό υπερπόντιο έδαφος στον νότιο Ειρηνικό Ωκεανό.

Οι διοργανωτές λένε ότι οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024 στο Παρίσι θα χρησιμοποιήσουν κυρίως υπάρχουσες ή προσωρινές κατασκευές, για να μειώσουν το κόστος και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Η προετοιμασία των εγκαταστάσεων φέρεται να κοστίζει περίπου 8 δισ. ευρώ. Τον Ιούλιο του 2023, ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024» δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός ήταν «υπό έλεγχο».

Ποια νέα αθλήματα θα δούμε στο Παρίσι

Το breakdancing  θα κάνει το ντεμπούτο του ως ολυμπιακό άθλημα. Το συγκεκριμένο στυλ χορού άρχισε από τη Νέα Υόρκη κατά τη δεκαετία του 1970. Τα τέσσερα αγωνίσματα που εισήχθησαν στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, δηλαδή το BMX, το skateboarding, η αθλητική αναρρίχηση και surfing, θα διεξαχθούν και στο Παρίσι.

Απεναντίας, το καράτε και το μπέιζμπολ που είχαν γίνει πριν από τρία χρόνια στη διοργάνωση της Ιαπωνίας, καταργήθηκαν από το πρόγραμμα για τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Τι αναμένεται να γίνει στην Τελετή Έναρξης

Οι Τελετές Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων περιλαμβάνουν συνήθως την παρέλαση των αθλητών σε ένα στάδιο. Στο Παρίσι, όμως, θα «παρελάσουν» σε ένα ποτάμι. Συγκεκριμένα, οι αποστολές των χωρών θα πλεύσουν στον Σηκουάνα για 6 χιλιόμετρα, στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας.

Στη συνέχεια, οι αθλητές θα συγκεντρωθούν στο πάρκο που ονομάζεται Trocadero για το άναμμα της Ολυμπιακής Φλόγας. Οι διοργανωτές λένε ότι ήθελαν να αφήσουν το κοινό να παρακολουθήσει δωρεάν την Τελετή Έναρξης, επομένως μισό εκατομμύριο θεατές αναμένεται παρακολουθήσουν την Τελετή Έναρξης στις όχθες του Σηκουάνα.

Οι μασκότ των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων 2024

Με άρωμα Γαλλικής Επανάστασης έχουν επιλεγεί οι μασκότ για τους Θερινούς Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι. Συγκεκριμένα, οι μασκότ λέγονται «Les Phryges» και έχουν ως πρότυπο τα κόκκινα καπέλα που φορέθηκαν κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης του 1789, όταν και ανατράπηκε η μοναρχία.

Επισημαίνεται ότι η μασκότ για τους Θερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 έχει τεχνητό μέλος και έτσι είναι η πρώτη μασκότ της διοργάνωσης με ορατή αναπηρία.

Χωρίς ομάδα από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία στο Παρίσι

Ούτε η Ρωσία ούτε η Λευκορωσία επιτρέπεται να στείλουν ομάδες  στο Παρίσι λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, που άρχισε τον Φεβρουάριο του 2022, και της υποστήριξης της Λευκορωσίας προς αυτήν. Βέβαια, οι αθλητές από αυτές τις χώρες μπορούν να αγωνιστούν ως Ανεξάρτητοι Αθλητές (ΑΝΑ).

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, επέκρινε τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) επειδή δεν απέκλεισε επίσης το Ισραήλ λόγω της εν εξελίξει στρατιωτικής του επιχείρησης στη Γάζα. Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, δήλωσε στο Reuters ότι η σύγκριση είναι λανθασμένη και επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του Ισραήλ στους Θερινούς Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024.

Επίσης, θα υπάρχει μια Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων για αθλητές που έχουν εκτοπιστεί από τις χώρες καταγωγής τους. Στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, η ομάδα αυτή είχε 29 μέλη από 11 χώρες, μεταξύ των οποίων η Συρία, το Νότιο Σουδάν, το Αφγανιστάν και το Καμερούν.

Τι λένε οι Γάλλοι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024

Μια δημοσκόπηση έδειξε ότι το 44% των Παριζιάνων πιστεύει ότι η διοργάνωση των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων είναι «κακό πράγμα». Τα εισιτήρια των λεωφορείων και του μετρό θα διπλασιαστούν στο Παρίσι όσο διαρκεί η διοργάνωση. Μάλιστα, ορισμένοι κάτοικοι της γαλλικής πρωτεύουσας είναι ενοχλημένοι για τα μέτρα ασφαλείας.

Το Ολυμπιακό και Παραολυμπιακό Χωριό, καθώς και ένα νέο κέντρο για τον υγρό στίβο, κατασκευάζονται σε μια περιοχή βόρεια του Παρισιού που ονομάζεται Seine-Saint-Denis – ένα από τα φτωχότερα μέρη της ηπειρωτικής Γαλλίας. Φιλανθρωπικές οργανώσεις διαμαρτυρήθηκαν μετά την έξωση εκατοντάδων ατόμων από κατειλημμένα κτήρια κοντά στις νέες εγκαταστάσεις των Θερινών Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων 2024.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button