Nbaxevanis

Europlan
KOSA
SPORTS

Ένα ακόμη μουντιάλ αρχίζει στο Κατάρ, για πολλούς λόγους όμως δεν μοιάζει με κανένα άλλο

BOX CAFE
DROP Palermo TECH HUB

Οι υπολογισμοί εκτιμούν ότι στο Κατάρ δαπανήθηκαν έως και 229 δις δολάρια συνολικά για τη στέγαση του Παγκοσμίου Κυπέλου, κάνοντας τη συγκεκριμένη διοργάνωση την πιο ακριβή στην ιστορία. Το νούμερο είναι πολλαπλάσιο από αυτό που ξόδεψαν άλλες χώρες, όπως η Βραζιλία και η Ρωσία. Η Ρωσία το 2018 ξόδεψε 11,6 δισ. για τη διοργάνωση.

Τα στάδια

Οι αγώνες θα διεξαχθούν σε 8 συνολικά στάδια, και το αδιανόητο της υπόθεσης είναι ότι τα επτά από αυτά χτίστηκαν από το μηδέν για τη διοργάνωση. Είναι μοιρασμένα σε πέντε διαφορετικές πόλεις.

Mechanical Solutions

Lusail Iconic Stadium – Lusail (80.000 θεατές)
Al Bayt Stadium – Al Khor (60.000 θεατές)
Stadium 974 – Doha (40.000 θεατές)
Al Thumama Stadium – Doha (40.000 θεατές)
Khalifa International Stadium – Al Rayyan (45.416 θεατές)
Education City Stadium – Al Rayyan (45.350 θεατές)
Ahmad bin Ali Stadium – Al Rayyan (44.740 θεατές)
Al Janoub Stadium – Al Wakrah (40.000 θεατές)

Θάνατοι εργατών – Το δημοσίευμα του «Guardian»

Οι απαιτήσεις όσον αφορά την κατασκευή δημόσιων έργων δημιούργησαν σκληρές συνθήκες διαβίωσης και εργασίας για χιλιάδες ανθρώπους, με πολλούς να αφήνουν την τελευταία τους πνοή. Το δημοσίευμα του «Guardian» στις 23 Φεβρουαρίου 2021 αποκάλυπτε ότι από το 2010 και έπειτα έχασαν τη ζωή τους 6.500 εργαζόμενοι από φτωχές χώρες, από την Ινδία μέχρι το Πακιστάν και το Μπακλαντές. Το 69% των θανάτων χαρακτηρίστηκε ως θάνατοι από φυσιολογικά αίτια.

Η Διεθνής Αμνηστία και οργανισμοί για την προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων ζήτησαν 440 εκατομμύρια για να αποζημιωθούν οι μετανάστες-εργάτες και να χρηματοδοτηθούν δράσεις για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων στο μέλλον. Αυτό είναι και το prize pool για τις ομάδες που συμμετέχουν.

Η ψηφοφορία και οι κατηγορίες για διαφθορά

Παρά το γεγονός ότι –όπως υποστηρίζει σε άρθρο του ο «Guardian»– δεν υπάρχει κάποια αλυσίδα στοιχείων που να συνδέει το Κατάρ με κάποιου είδους διαφθορά όσον αφορά την ανάθεση της διεξαγωγής του Παγκοσμίου Κυπέλου 2022, το ζήτημα οδήγησε σε μια διετή έρευνα από την αρμόδια επιτροπή της FIFA, χωρίς βέβαια σημαντικά αποτελέσματα. Όμως προέκυψαν τα παρακάτω καθοριστικά ζητήματα:

Στα χρόνια που θα ακολουθούσαν μετά την ημέρα (2 Δεκεμβρίου 2010) που το Κατάρ κέρδισε την ψηφοφορία για τη διεξαγωγή του Κυπέλου, 16 από τα 22 μέλη της αρμόδιας επιτροπής που θα ψήφιζε και που ήταν τότε παρόντα θα συνδέονταν με υπόνοιες ή θα ερευνούνταν για κάποια μορφή πιθανής διαφθοράς ή κακών πρακτικών.

Για παράδειγμα, ο Hammam, πρώην πρόεδρος της Ασιατικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, κατηγορήθηκε από τους «Sunday Times» σε ένα δημοσίευμα του 2011 ότι μοίρασε 5 συνολικά εκατομμύρια σε football power brokers, και ότι έδωσε 100.000 δολάρια στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Σομαλίας από έναν τραπεζικό λογαριασμό της κόρης του. Από τότε έχει δεχθεί ισόβιο ban από το ποδόσφαιρο, σε μια απόφαση που ακυρώθηκε και τελικά ίσχυσε εκ νέου.

Σε μια άλλη περίπτωση, το 2019 υπήρξε ο ισχυρισμός ότι η FIFA είχε επωφεληθεί από μια συμφωνία δικαιωμάτων αξίας 400 εκατομμυρίων με το Al Jazeera, τον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό του Κατάρ, με επιπλέον 100 εκατομμύρια να δίνονται σε περίπτωση που η διοργάνωση ανατεθεί στο Κατάρ.

Οι περιορισμοί αλκοόλ

Μόλις δύο ημέρες πριν από την πρεμιέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου, οι διοργανωτές άλλαξαν πλεύση και αποφάσισαν να απαγορεύσουν την πώληση αλκοόλ στα γήπεδα, κάτι που επιβεβαίωσε η FIFA με ανακοίνωσή της.

«Έπειτα από συζητήσεις ανάμεσα στις αρχές της διοργανώτριας χώρας και της FIFA» αποφασίστηκε ότι «θα απομακρυνθούν τα σημεία πώλησης μπίρας από την περίμετρο των γηπέδων του Παγκοσμίου Κυπέλλου», ανέφερε η ανακοίνωση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου.

Η δήλωση του Ερίκ Καντονά

Ο θρύλος του ποδοσφαίρου Ερίκ Καντονά ήρθε για μία ακόμη φορά στο προσκήνιο όταν ανέφερε σχετικά με το Μουντιάλ: «Όλα γίνονται για τα λεφτά. Ο τρόπος που συμπεριφέρθηκαν και συμπεριφέρονται στους ανθρώπους που συμμετείχαν στην κατασκευή των γηπέδων είναι φρικτός. Τόσοι άνθρωποι σκοτώθηκαν. Και εμείς θα πάμε να γιορτάσουμε το Παγκόσμιο Κύπελλο. Εγώ δεν θα το παρακολουθήσω. Καταλαβαίνω ότι το ποδόσφαιρο είναι και μπίζνες, αλλά πιστεύω ότι στο συγκεκριμένο μέρος δεν θα έπρεπε να δοθεί αυτή η ευκαιρία».

ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα

Στο άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα του Κατάρ η σεξουαλική δραστηριότητα ανάμεσα σε άτομα του ίδιου φύλου, τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, είναι απαγορευμένη, οδηγώντας έως και στη μέγιστη ποινή φυλάκισης που είναι τα επτά έτη.

Σε δηλώσεις του στο ZDF ο πρεσβευτής του Μουντιάλ Καλίντ Σαλμάν ανέφερε: «Όσοι επισκεφθούν τη χώρα, πρέπει να ασπαστούν τους κανόνες μας. Η ομοφυλοφιλία είναι ζημιά στο μυαλό και χαράμ, δηλαδή απαγορεύεται από το Ισλάμ. Δεν είμαι αυστηρά θρησκευόμενος, αλλά ξέρετε τι σημαίνει η λέξη».

Επικίνδυνες εφαρμογές

Όπως αναφέρει άρθρο της LiFO, οι επικεφαλής προστασίας δεδομένων της Ευρώπης προειδοποίησαν αναφορικά με τα διάφορα apps που είναι διαθέσιμα για το Μουντιάλ του Κατάρ, αναφέροντας πως αποτελούν τεράστιο κίνδυνο για την ιδιωτική ζωή και πως οι χρήστες δεν θα έπρεπε να τα κατεβάσουν. Οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές προστασίας δεδομένων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Η γερμανική αρχή δήλωσε, σύμφωνα με το Politico, ότι τα δεδομένα που συλλέγονται από δύο εφαρμογές του Κατάρ για τους επισκέπτες «πηγαίνουν πολύ πιο μακριά» από ό,τι δείχνουν οι ειδοποιήσεις απορρήτου.

Στο άρθρο φαίνεται ότι η γερμανική αρχή ανέφερε: «Μία από τις εφαρμογές συλλέγει δεδομένα σχετικά με το αν και με ποιον αριθμό γίνεται μια τηλεφωνική κλήση», καθώς και «η άλλη εφαρμογή εμποδίζει ενεργά τη συσκευή στην οποία έχει εγκατασταθεί να περάσει σε κατάσταση αναστολής λειτουργίας.

Είναι επίσης προφανές ότι τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται από τις εφαρμογές δεν παραμένουν μόνο τοπικά στη συσκευή, αλλά διαβιβάζονται και σε κεντρικό διακομιστή». Μόνο εφόσον είναι «απολύτως απαραίτητο», και οι φίλαθλοι πρέπει να κατεβάσουν apps, τότε προτείνεται να το κάνουν σε ένα άλλο, άδειο κινητό.

Το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο που διοργανώνεται χειμώνα – Κλιματισμός στα στάδια

Η θερμοκρασία το καλοκαίρι στο Κατάρ είναι πάρα πολύ υψηλή, κάτι που οδήγησε στο να διεξαχθεί για πρώτη φορά στα χρονικά το Παγκόσμιο Κύπελο χειμερινό μήνα. Τις περισσότερες μέρες η θερμοκρασία θα ξεπερνά τους 25 βαθμούς παρά το γεγονός ότι ο Δεκέμβριος στο Κατάρ είναι από τους πιο δροσερούς μήνες. Η υγρασία όμως θα είναι πάρα πολύ υψηλή και για αυτό θα υπάρχει κεντρικός κλιματισμός σε όλα τα ολοκαίνουρια στάδια.

Τουρνουά χωρίς τη Ρωσία

Τέσσερα χρόνια μετά τη φιλοξενία του Παγκοσμίου Κυπέλου, οι Ρώσοι δεν θα μπορούν να συμμετέχουν, ως επακόλουθο της εισβολής στην Ουκρανία. Έχουν δεχθεί ban από όλες τις διοργανώσεις της FIFA, ενώ και οι επαγγελματικοί σύλλογοι της χώρας δεν συμμετέχουν στις διοργανώσεις της UEFA.

Οι καλλιτέχνες που αρνήθηκαν να συμμετέχουν

Δεν είναι λίγα τα ονόματα που είπαν το όχι στη διοργανώτρια χώρα ή που πήραν θέση εναντίον της διοργάνωσης. Η Dua Lipa δήλωσε: «Δεν θα εμφανιστώ και ποτέ δεν είχα καμία ανάμειξη σε διαπραγματεύσεις για να εμφανιστώ εκεί. Θα πανηγυρίζω για την Αγγλία από μακριά και ανυπομονώ να επισκεφθώ το Κατάρ όταν θα ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα για σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, για τα οποία δεσμεύτηκε όταν κέρδισε την υποψηφιότητα για να φιλοξενήσει το Μουντιάλ».

Ο Βρετανός Ροντ Στιούαρτ είπε: «Όντως μου πρόσφεραν πολλά χρήματα, πάνω από 1 εκατ. δολάρια για να εμφανιστώ πριν από 15 μήνες.  Απέρριψα την πρόταση. Δεν είναι εντάξει να πάω. Και επίσης θα πρέπει να αφαιρεθεί το οπλοστάσιο των Ιρανών» είχε πει ο μουσικός.

Η Σακίρα άλλαξε γνώμη, και ο frontman των The Cure διέψευσε τα σενάρια περί συμμετοχής του συγκροτήματος.

Ο David Beckham

Ο Άγγλος θρύλος του ποδοσφαίρου βρέθηκε στο στόχαστρο για τον ρόλο του ως ambassador του Κατάρ στη διοργάνωση, με τις αναφορές για το ποσό που έλαβε να ποικίλουν, μιλώντας για νούμερο από 10 έως 150 εκατομμύρια λίρες, όπως αναφέρει το Skynews.

Στους «Sunday Times» ο τίτλος ενός άρθρου ήταν «David Beckham chooses money over morals in Qatar ambassador role», ενώ εκείνος υποστήριξε πως η διοργάνωση θα είναι μια πλατφόρμα για πρόοδο και ανοχή.

Μεγάλες απουσίες

Με τη διοργάνωση να γίνεται μια βδομάδα μόλις μετά από αγωνιστικές πρωταθλήματος για πολλούς ποδοσφαιριστές, το φετινό Παγκόσμιο Κύπελο θεωρήθηκε από αρκετό κόσμο ως βάναυσο για την υγεία και τις αντοχές των παικτών. Δεν είναι λίγα τα ονόματα που δεν θα καταφέρουν να πάρουν μέρος λόγω τραυματισμών που συνέβησαν μέχρι και 15 μέρες πριν την έναρξη της διοργάνωσης.

Από τις ομάδες που δεν θα δούμε ξεχωρίζει η Ιταλία, ενώ θα λείψουν σημαντικοί αστέρες. Presnel Kimpembe, Paul Pogba, N’Golo Kante, Timo Werner, Diogo Jota, Georginio Wijnaldum, Reece James και Marco Reus είναι μερικοί από αυτούς.

Ημι-αυτόματο σύστημα offside

Μετά από ανακοίνωση της FIFA, στο Παγκόσμιο Κύπελο θα χρησιμοποιηθεί ημιαυτόματη τεχνολογία οφσάιντ, προσφέροντας ένα εργαλείο υποστήριξης για τους διαιτητές του βίντεο και τους διαιτητές εντός γηπέδου. Η καινοτομία αυτή θα τους κάνει πιο γρήγορους, πιο ακριβείς και θα τους δώσει τη δυνατότητα να παίρνουν γρήγορες αποφάσεις αναφορικά με τα offside.

Κάθε στάδιο θα έχει 12 κάμερες κάτω από την οροφή συγχρονισμένες για να ακολουθούν 29 σημεία δεδομένων στο σώμα κάθε ποδοσφαιριστή, πενήντα φορές το δευτερόλεπτο.

Η ώρα της Αργεντινής;

Αποτελώντας ένα από τα μεγάλα φαβορί και με τη δυναμική του Copa America που έδωσε στον 34χρονο τότε Λιονέλ Μέσι την πολυπόθητη κούπα, η Αργεντινή μοιάζει τρομαχτική σε αυτήν τη διοργάνωση.

Συνδυάζοντας «βετεράνους» όπως ο Ντι Μαρία και ο Μέσι, με νεαρούς ταλαντούχους παίκτες όπως ο Αραούχο και ο Λαουτάρο Μαρτίνεζ, οι Αργεντινοί δεν σταματούν να κερδίζουν, μετρώντας 33 παιχνίδια αήττητοι. Σε κάθε περίπτωση αυτό μοιάζει να είναι το τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελο για τους Λιονέλ Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο.

Τα πιο επικίνδυνα γκρουπ των ομίλων

Πόσοι δύσκολοι όμιλοι υπάρχουν στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελο; Τρεις από αυτούς μοιάζουν πολύ δυνατοί, με αναμετρήσεις που πρόκειται να προσφέρουν θέαμα.

Στο Group E βρίσκουμε τις Ισπανία, Κόστα Ρίκα, Γερμανία και Ιαπωνία, στο Group H τις Πορτογαλία, Γκάνα, Ουρουγουάη και Νότια Κορέα, ενώ το Group A μοιάζει τρομαχτικό. Η διοργανώτρια χώρα του Κατάρ συναντά το Εκουαδόρ, την Ολλανδία και την κορυφαία ομάδα της Αφρικής, τη Σενεγάλη.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Πηγή
Goal.com, Cbss, Guardian, Fifa, Skynews, Skysports, Sunday Times

Σχετικά άρθρα

Back to top button