Nbaxevanis

Europlan
KOSA
SPORTS

Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ: Εβαλε ξανά τον Ολυμπιακό στο γήπεδο

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB

Χώρα των Βάσκων. Η γη των μύθων και των θρύλων. Η γη που τις τελευταίες δεκαετίες παράγει και εξάγει σε όλη την Ευρώπη αφειδώς προπονητές ποδοσφαίρου. Κι αν κάτι διακρίνει όλους αυτούς τους τύπους με τα περίεργα ονόματα (Εμερι – Αστον Βίλα, Αρτέτα – Αρσεναλ, Αλγουασίλ – Σοσιεδάδ, Βαλβέρδε – Μπιλμπάο, Ιραόλα – Μπόρνμουθ, Αρασάτε – Οσασούνα, Γαριτάνο – Αλμερία), είναι πως ό,τι κι αν καταφέρνουν να πετύχουν στις ομάδες τους, παραμένουν προσγειωμένοι και πατούν τα πόδια τους στη γη. Ισως γιατί στη βασική μυθολογία η Μαρί, η θεά της γης, είναι η κυρίαρχη μορφή.

Κι αυτό το στοιχείο χαρακτηρίζει και τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, τον πρεσβύτερο αυτής της φουρνιάς των Βάσκων προπονητών, ο οποίος στα 63 του χρόνια βγήκε για πρώτη φορά από την Ιβηρική Χερσόνησο αναλαμβάνοντας τον Ολυμπιακό.

NOVA

Οντας ο 7ος προπονητής που κλήθηκε να κάτσει στον ερυθρόλευκο πάγκο τους τελευταίους 20 μήνες (Μαρτίνς, Κορμπεράν, Μίτσελ, Ανγικό, Μαρτίνεθ, Καρβαλιάλ οι προκάτοχοί του), φαίνεται -από τα πρώτα δείγματα γραφής- ο μοναδικός που μπόρεσε από την πρώτη στιγμή να καταλάβει την ομάδα και τις ιδιαιτερότητές της, αλλά ταυτόχρονα να κάνει και ο ίδιος την ομάδα και όλο τον οργανισμό του Ολυμπιακού να καταλάβoυν τα δικά του θέλω. Για τους πολλούς αυτό ήταν ένα μικρό θαύμα, για την «αλεπού του Θαλδίβαρ», όμως, το μικρό χωριό όπου γεννήθηκε και είναι το σπίτι του, είναι απλά «η δουλειά που πρέπει να κάνω και με ικανοποιεί όσο τίποτα άλλο στον κόσμο», όπως έχει πει.

Δεν είναι σύμπτωση

Προτού περάσουμε στο σήμερα, ας κάνουμε ένα πολύ γρήγορο ταξίδι στον χρόνο. Οχι πολύ μακρινό, καθώς γυρίζουμε πίσω στον Μάρτιο του 2023. Η Σεβίλλη, η οποία είχε ξεκινήσει τη χρονιά με τον Χουλιέν Λοπετέγκι, ετοιμαζόταν να αλλάξει πάλι προπονητή, καθώς ούτε ο Χόρχε Σαμπάολι είχε καταφέρει να τη βάλει στον… σωστό δρόμο και η ήττα από τη Χετάφε αποτέλεσε το κύκνειο άσμα του Αργεντινού τεχνικού. Τι συνέβη; Οταν ο Σαμπάολι διαδέχθηκε τον Λοπετέγκι η Σεβίλλη έψαχνε τον άνθρωπο που θα την κρατούσε στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας και θα τη βοηθούσε να έχει μια καλή πορεία στην Ευρώπη, λίγους μήνες αργότερα όμως η ομάδα της Ανδαλουσίας, για πρώτη φορά μετά από δύο δεκαετίες, κινδύνευε με υποβιβασμό ούσα μόλις 2 βαθμούς πιο πάνω από την επικίνδυνη ζώνη. Ο Ραμόν Ροντρίγκεθ Βερντέχο ή απλά Μόντσι, ο πανίσχυρος τεχνικός διευθυντής της ομάδας, ήξερε ότι σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση (για τον ίδιο και την ομάδα) δεν χωρούσε κανένα πείραμα, αλλά ένας άνθρωπος που γνώριζε από μάχες παραμονής. Λίγα λεπτά μετά την ήττα από τη Χετάφε, την ώρα που γινόταν η σέντρα στο Clasico, στα αποδυτήρια του Estadio Coliseum (το γήπεδο τη Χετάφε) ο Μόντσι καλούσε στο κινητό του τον Μεντιλίμπαρ και έκλεινε ραντεβού για την επόμενη μέρα στη Μαδρίτη.

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

«Μην ανησυχείς, θα τα φτιάξουμε όλα…», του είπε εκείνο το μεσημέρι και η σιγουριά που έβγαζε η χροιά της φωνής του Βάσκου τεχνικού ήταν τόσο έντονη που ο φόβος στα πρόσωπα των Σεβιγιάνων (από τον κίνδυνο του υποβιβασμού) χάθηκε μονομιάς. Σίγουρος, ξεκάθαρος, χωρίς καμία έξτρα απαίτηση, χωρίς να ζητήσει ρήτρα παραμονής στο συμβόλαιο που θα είχε διάρκεια μέχρι το τέλος της σεζόν, ο Μεντιλίμπαρ συμφώνησε για τους επόμενους τρεις μήνες με μοναδικό στόχο να σώσει τη Σεβίλλη. Στην πρεμιέρα του υποχρέωσε την Κάδιθ στην πρώτη της εντός έδρας ήττα έπειτα από 10 ματς. Μέχρι το τέλος της καμία άλλη ομάδα της La Liga δεν συγκέντρωσε τόσους βαθμούς όσους η Σεβίλλη του Μεντιλίμπαρ.

Το δε κερασάκι στην τούρτα ήταν η ιστορική κατάκτηση του Europa League στη Βουδαπέστη. Ιστορική, όχι γιατί ήταν η πρώτη. Η Σεβίλλη είναι η απόλυτη κυρίαρχος με επτά κατακτήσεις στη συγκεκριμένη διοργάνωση. Ομως ο «Μέντι» την οδήγησε στον τελικό αποκλείοντας διαδοχικά Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Γιουβέντους και στον τελικό κέρδισε στα πέναλτι τη Ρόμα του Ζοζέ Μουρίνιο. Κι αυτή ήταν η πρώτη ήττα του «Special One» σε ευρωπαϊκό τελικό!

Mechanical Solutions

Ρώτησε τον Βαλβέρδε

Ως ποδοσφαιριστής ο Μεντιλίμπαρ δεν έκανε κάποια σπουδαία καριέρα. Επαιξε στα τμήματα υποδομής της Αθλέτικ, ήταν συμπαίκτης στη Σεστάο με τον Ερνέστο Βαλβέρδε (με τον οποίο παραμένουν φίλοι και μίλησε πριν έρθει στον Ολυμπιακό), αλλά στο πικ της καριέρας του βρέθηκε σε μικρομεσαίες ομάδες της Β’ Εθνικής.

«Στα 22 μου χρόνια οι περισσότεροι συμπαίκτες μου είχαν ήδη πάρει το πρώτο πτυχίο προπονητή. Εγώ δεν το σκεφτόμουν καν. Εγώ ήθελα να παίζω. Οταν όμως είχα ως προπονητή τον Ιρουρέτα (ο Βάσκος τεχνικός που κατέκτησε τη La Liga με τη Λα Κορούνια), άρχισα να βλέπω διαφορετικά το ποδόσφαιρο. Αρχισα να καταλαβαίνω τι ακριβώς γίνεται μέσα στο γήπεδο και εκεί γεννήθηκε η πρώτη σπίθα για να γίνω προπονητής», είχε παραδεχθεί σε παλαιότερη συνέντευξή του.

Απαραίτητο εδώ να ανοίξουμε μία ακόμη παρένθεση. Ο Μεντιλίμπαρ συμπληρώνει φέτος 30 χρόνια στους πάγκους. Δεν έχει τελειώσει όλες τις σεζόν με επιτυχία, καθώς υπάρχουν χρονιές που έχει απολυθεί ή έχει γνωρίσει τον υποβιβασμό. Ωστόσο, όπου κι αν δούλεψε, κανείς δεν έχει να πει κακή κουβέντα για το ήθος και τη δουλειά του. «Ο,τι θέλει να πει θα το πει μπροστά σου και με απόλυτη ευθύτητα», λένε αυτοί που τον ξέρουν καλά και όσοι έχουν συνεργαστεί μαζί του. Κι αυτό το αντιλαμβάνεται κανείς με μια γρήγορη περιήγηση στο Διαδίκτυο. Κλείνει κι αυτή η παρένθεση.
Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ με τους παίκτες του Ολυμπιακού σε προπόνηση

Το θαύμα με την Εϊμπάρ

«Εγινα προπονητής στα 32 μου γιατί πέρα από το να παίζω ποδόσφαιρο δεν ήξερα να κάνω κάτι άλλο», είχε δηλώσει λίγους μήνες μετά την αποχώρησή του από την Εϊμπάρ, την οποία ο ίδιος θεωρεί ως το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα προπονητικό παράσημό του. Μεγαλύτερο ακόμη και από το Europa League που κατέκτησε με τη Σεβίλλη. Κι αυτό γιατί η Εϊμπάρ έμεινε έξι χρόνια στη μεγάλη κατηγορία, φτάνοντας στο σημείο να διεκδικήσει ακόμη και την ευρωπαϊκή της έξοδο, βγάζοντας αρκετούς ποδοσφαιριστές, παίζοντας εξαιρετικό ποδόσφαιρο και έχοντας πολύ μικρότερο μπάτζετ από τους ανταγωνιστές της.

Για τον ίδιο, αυτά που μετράνε είναι το πρότζεκτ και οι άνθρωποι. Πέρυσι ο Ολυμπιακός είχε προσπαθήσει και πάλι να τον φέρει στην Ελλάδα (πριν καταλήξει στον Μίτσελ), ωστόσο δεν είχε πει το «ναι» γιατί προφανώς δεν είχε πειστεί. Του βγήκε σε καλό καθώς προέκυψε η Σεβίλλη. Τώρα, όμως, ήταν διαφορετικά. Είδε, έμαθε, μίλησε και κατάλαβε ότι μπορούσε να κάνει κάτι καλό. Χωρίς μυστικές συνταγές και μαγικά ραβδιά. Απλώς με τον δικό του τρόπο, που τον εφαρμόζει από το μακρινό 1994, όταν και κάθισε για πρώτη φορά στην άκρη του πάγκου. Γνωρίζοντας την πίεση που υπάρχει στους ποδοσφαιριστές, το πρώτο του μέλημα είναι «να κάνω τους ποδοσφαιριστές να είναι χαρούμενοι στην προπόνηση. Πρέπει να προσαρμοστώ στο νέο μου περιβάλλον και ταυτόχρονα θέλω κι αυτοί να προσαρμοστούν στα δικά μου θέλω. Αυτός είναι ο τρόπος δουλειάς μου», έχει πει.

Αυτό είναι ένα από τα βασικά κομμάτια της φιλοσοφίας του, όπως φυσικά και οι ξεκάθαρες σχέσεις με τους ποδοσφαιριστές του. «Οταν πηγαίνεις σε μια ομάδα στη μέση της χρονιάς και σε τρεις ημέρες έχεις αγώνα δεν μπορείς να τους τρελάνεις βομβαρδίζοντάς τους με νέες πληροφορίες και συστήματα. Το σημαντικό είναι να έρθεις κοντά τους ως άνθρωπος, να συνδεθείς μαζί τους ψυχικά και μετά όλα είναι πιο εύκολα». Αυτήν ακριβώς την ψυχική σύνδεση που επιτυγχάνει είναι που μνημονεύουν στο σύνολό τους οι ποδοσφαιριστές που έχουν δουλέψει μαζί και το ίδιο προκύπτει αυτές τις πρώτες ημέρες του στα ερυθρόλευκα αποδυτήρια.

Αγωνιστική φιλοσοφία

Αν κάτι είναι αδιαπραγμάτευτο για τον Βάσκο τεχνικό, αυτό έχει να κάνει με τον τρόπο που θέλει να αγωνίζεται η ομάδα του. «Είμαστε η πιο εύκολη ομάδα στην ανάλυση. Δεν κάνουμε τίποτα το εξαιρετικό. Επιμένουμε σε αυτό που κάνουμε καλά: κερδίζουμε τη δεύτερη μπάλα, τη μεταφέρουμε στις πτέρυγες, τη βάζουμε στην περιοχή και σουτάρουμε. Οποιαδήποτε ομάδα ή οποιοσδήποτε αναλυτής αγώνων ξέρει τι κάνουμε», είχε πει με αφοπλιστική ειλικρίνεια όταν όλοι προσπαθούσαν να αναλύσουν το θαύμα της Εϊμπάρ. Για τον ίδιο το μυστικό της επιτυχίας του, όπου κι αν δούλεψε (πέρα από τις καθαρές σχέσεις με τους παίκτες και τα καλά αποδυτήρια), ήταν ένα και δεν είχε κανένα πρόβλημα να το πει και δημοσίως: «Από την πρώτη στιγμή στην καριέρα μου έλεγα και συνεχίζω να λέω ότι μου αρέσουν τα απλά πράγματα. Κι αυτό που προσπαθώ είναι να μην κάνω περίπλοκη τη ζωή των παικτών μου. Μέλημά μου είναι να τους κάνω να αισθάνονται άνετα και από κει και πέρα θα έρθουν και τα αποτελέσματα».

Βέβαια, πολλές φορές το απλό είναι και το δύσκολο, ωστόσο όπως πέρυσι στη Σεβίλλη, έτσι και φέτος στον Ολυμπιακό, ο Μεντιλίμπαρ δείχνει τρομερή προσαρμοστικότητα και καταφέρνει πολύ γρήγορα να πάρει πράγματα από την ομάδα του, αν και για τον ίδιο πάντα το πιο σημαντικό είναι οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές. «Δεν με νοιάζει να έχω τους πιο γρήγορους, τους πιο τεχνίτες ποδοσφαιριστές, αλλά τους πιο έξυπνους. Αυτούς που θα ακούσουν την οδηγία και θα την εφαρμόσουν στο γήπεδο. Αυτούς που θα βλέπουν την εξέλιξη της φάσης και θα είναι πάντα ένα βήμα πιο μπροστά».

Αν πάντως υπάρχει κάτι που μπορεί να κάνει έξω φρενών τον συνήθως ήρεμο Βάσκο τεχνικό, αυτό είναι το VAR και τα social media: «Ολα τα… εργαλεία θεωρητικά φτιάχνονται για το καλό, αλλά εν τέλει χρησιμοποιούνται για το κακό. Δεν είχα ποτέ μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δεν πρόκειται να έχω. Προτιμώ την απευθείας επαφή με τους ανθρώπους», είχε πει χαρακτηριστικά, και αφήνοντας σπόντα για τους νεότερους συναδέλφους του πρόσθεσε: «Δεν είμαι μοντέρνος προπονητής, αλλά παραδοσιακός.

Προτιμώ το χαρτί και το στιλό από το κομπιούτερ και το τάμπλετ». Οσον αφορά το VAR, μπορεί η πλειοψηφία των ανθρώπων του ποδοσφαίρου να το έκανε αποδεκτό με ικανοποίηση, όμως ο Μεντιλίμπαρ ήταν και παραμένει πολέμιός του: «Στο τέλος θα μετατρέψουμε το άθλημα σαν το αμερικάνικο ποδόσφαιρο – δεν αποκλείεται να αλλάζουμε και τους 11 παίκτες σε κάθε φάση… Πλέον έχω την αίσθηση ότι ο διαιτητής δεν είναι ο τύπος που βρίσκεται μέσα στο γήπεδο, αλλά αυτός που είναι σε ένα στούντιο στη Μαδρίτη και περιμένουμε να δούμε τι θα υποδείξει», είναι μερικά από τα πιο… ευγενικά σχόλια που έχει κάνει.

Εξάλλου στη δική του λογική το ποδόσφαιρο είναι πολύ απλό και πρέπει να απολαμβάνεις την κάθε στιγμή του. Αυτό φαίνεται ότι κάνουν ο ίδιος και οι παίκτες του στον Ολυμπιακό, όπως μαρτυρούν και τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα. Οι δύο νίκες επί της Φερεντσβάρος και η πρόκριση στους «16» του Conference League (όπου θα αντιμετωπίσει σε διπλές αναμετρήσεις τη Μακάμπι Τελ Αβίβ στις 7 και 14 Μαρτίου) και ο θρίαμβος στην Τούμπα επί του ΠΑΟΚ με 4-1, που έβαλε ξανά τον Ολυμπιακό στο κόλπο του τίτλου, είναι αν μη τι άλλο εντυπωσιακά ως πρώτα δείγματα γραφής και δημιουργούν πολλές προσδοκίες για το φινάλε της σεζόν -η οποία μάλιστα συνεχίστηκε για τον Ολυμπιακό με δύο νίκες με ανατροπή απέναντι στον Αστέρα Τρίπολης και τον Παναιτωλικό.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Μέσω
Δημήτρης Τυχάλας
Πηγή
Πρώτο Θέμα

Σχετικά άρθρα

Back to top button