Europlan

Xaritakis
MOTO & AUTO

Τον Σεπτέμβριο η παρουσίαση της νέας BMW GS 1300

BOX CAFE
Αλφαβητάρι

Τεντοτεχνική

DROP Cafe Palermo TECH HUB

Έχουμε δει αμέτρητες κατασκοπευτικές εικόνες, έχουμε ακούσει φήμες για τεχνικά χαρακτηριστικά, ωστόσο μέχρι τώρα δεν γνωρίζαμε πότε θα δούμε ολοκληρωμένη την νέα BMW R1300GS. Η BMW Motorrad τελικά ανακοίνωσε το πότε θα είναι έτοιμη η καινούρια adventure μοτοσικλέτας και αυτό θα γίνει στις 28 Σεπτεμβρίου, στα εγκαίνια του νέου χώρου BMW Motorrad Welt στο Βερολίνο.

Η συγκεκριμένη αποκάλυψη δεν έγινε τυχαία καθώς συνέπεσε με την παραγωγή της εκατομμυριοστής GS που βγήκε από το γερμανικό εργοστάσιο. Στις 21 Ιουνίου παράχθηκε η BMW R1250GS Triple Black η οποία έμελλε να γίνει το ορόσημο του ενός εκατομμυρίου GS με boxer κινητήρα.

“IN_AND_OUT

Η πρώτη GS με boxer κινητήρα κατασκευάστηκε το Φθινόπωρο του 1980 και δεν ήταν άλλη από την R 80 GS. Η μοτοσικλέτα ήταν εξοπλισμένη με έναν κινητήρα 798 κ.εκ. απόδοσης 50 ίππων και έμελλε να αποτελέσει το έναυσμα για μια λαμπρή ιστορία. Πλέον η μοτοσικλέτα έχει εξελιχθεί σε ένα συναρπαστικό μοντέλο περιπέτειας και ταξιδιού με σύγχρονη τεχνολογία και συστήματα που προσφέρουν ασφάλεια και άνεση στον αναβάτη.

Ο Dr. Μάρκους Σκράμ, Επικεφαλής της BMW Motorrad, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Με την R 80 GS που συνδύαζαν μοναδικά την καταλληλότητα on & off-road, με καθημερινές αρετές και ικανότητες για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων, η BMW Motorrad δημιούργησε το 1980 την κατηγορία των touring enduro, ένα νέο είδος μοτοσικλέτας. Η BMW GS με κινητήρα boxer έγινε σύμβολο, το οποίο σημείωσε παγκόσμια επιτυχία στη συγκεκριμένη κατηγορία. Επομένως, είμαι πολύ χαρούμενος που σήμερα, και ειδικά στην επετειακή χρονιά «100 χρόνια BMW Motorrad», είμαστε σε θέση να συνεισφέρουμε με ένα σημαντικό ορόσημο στην εταιρική ιστορία του BMW Group με τη εκατομμυριοστή μοτοσικλέτα BMW GS με κινητήρα boxer. Είμαι εξίσου χαρούμενος καθώς στη μοναδική ιστορία των μοντέλων BMW Motorrad με κινητήρες boxer σύντομα θα προστεθεί ένα συναρπαστικό κεφάλαιο με πολυάριθμες καινοτομίες με τη νέα R 1300 GS».

Mechanical Solutions

Η παρουσίαση της BMW R1300GS θα μεταδοθεί ζωντανά σε όλο τον κόσμο μέσα από τα επίσημα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης της BMW Motorrad.

Από την σφαίρα του «θρύλου» στις αμφισβητούμενες κατασκοπευτικές φωτογραφίες, μέχρι την έμμεση πλην σαφή επιβεβαίωση της ύπαρξης του μοντέλου. Η BMW ετοιμάζεται να ωθήσει την πλέον επιτυχημένη μοτοσυκλέτα της, το GS, σε μία νέα εποχή, αυτή των 1.300 κυβικών και της πλήρους υγρόψυξης. Ήδη, έχουμε δει πολλές φωτό του μοντέλου, έχουμε μάθει και αρκετά στοιχεία και μετά από νέες αποκαλύψεις, είναι μια καλή ευκαιρία να τα «χώσουμε» όλα μαζί, σε ένα συγκεντρωτικό άρθρο.

Κινητήρας 1.300 κυβικών με απόδοση 143,5 ίππων και Shiftcam

O νέος Boxer κινητήρας του R 1300 GS αναμένεται να είναι πλήρως υγρόψυκτος, γυρίζοντας μια σελίδα δεκαετιών για το μοντέλο. Τα κυβικά του λέγεται ότι θα φτάσουν ακριβώς τα 1.300, μια αύξηση 46 κ.εκ. σε σχέση με τον υπάρχοντα Boxer, των 1.254 κ.εκ. Σύμφωνα με έγγραφα ομολογκασιόν, η απόδοση του νέου κινητήρα θα ανέλθει στους 143,5 ίππους στις 7.750 στροφές, ενώ η ροπή θα φτάσει τα 15,2 kgm στις 6.250 στροφές, αμφότερες τιμές αυξημένες σε σχέση με το υπάρχον μοντέλο (το οποίο αποδίδει 134 ίππους και 14,6 kgm ροπής).

Ο κινητήρας θα εξοπλίζεται με το σύστημα μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων ShiftCam, ενώ νέο θα είναι το σύστημα εξάτμισης με νέους σιγαστήρες και νέο καταλύτη. Αναφέρεται ότι η χωρητικότητα του νέου συστήματος εξάτμισης θα είναι η διπλάσια από αυτό του απερχόμενου R 1250 GS, ώστε το R 1300 GS να περάσει τις απαραίτητες προδιαγραφές ρύπων και θορύβου.

Νέα εμφάνιση και, πιθανόν, ολοκαίνουργια φιλοσοφία πλαισίου

Οι φωτογραφίες του BMW R 1300 GS που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, το δείχνουν ακόμα καλυμμένο στα στρατηγικά του σημεία, ωστόσο δεν κρύβεται το γεγονός της μεγάλης αλλαγής στην εμφάνιση. Οι μεγαλύτερες τροποποιήσεις διακρίνονται στο εμπρός μέρος, όπου ο προβολέας θα αλλάξει θέση και θα πρέπει να «συγκατοικήσει» με πομποδέκτη ραντάρ. Το νέο φωτιστικό σώμα, πέρα από το γεγονός ότι ίσως θα φιλοξενείται πλέον μέσα στο ίδιο το ρύγχος της GS, θα ρίξει το χαρακτηριστικό, ασύμμετρο φωτιστικό της GS στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Κι άλλες αλλαγές είναι ήδη διακριτές, στον τρόπο τοποθέτησης της ζελατίνας, στην εισαγωγή νέων αεροδυναμικών στοιχείων εκτροπής του ανέμου και αλλού, υπαινίσσοντας ότι το νέο R 1300 GS θα προσφέρει μεγάλη ρυθμισιμότητα στον αναβάτη, όσον αφορά το πόσο ο τελευταίος θα προσβάλλεται από τον αέρα.

Μια μεγάλη αλλαγή που έχει παρατηρηθεί, στο νέο R 1300 GS, είναι το νέο πλαίσιο: Η BMW ίσως αντικαταστήσει μία για πάντα, το ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο, με μία νέα κατασκευή αλουμινίου, σε μία προσπάθεια μείωσης του βάρους του μοντέλου, από όποια σημεία αυτό είναι δυνατόν.

Πιθανή η λειτουργία «χαμηλώματος» στην ανάρτηση

Στις αναρτήσεις, είναι βέβαιο ότι η BMW θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα δικά της συστήματα Paralever και Telelever, πίσω και εμπρός αντίστοιχα, ενώ θεωρείται «σιγουράκι» η επιλογή χρήσης ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενων αναρτήσεων, Dynamic ESA. Μέσα από διάφορες κατασκοπευτικές φωτογραφίες, που δείχνουν το νέο GS να «κάθεται» πολύ στο πίσω μέρος του, εικάζεται ότι το μοντέλο ίσως φέρει σύστημα «χαμηλώματος» της πίσω ανάρτησης ή και των δύο, ώστε να είναι ευκολότερη η πρόσβαση του αναβάτη στο έδαφος.

Πομποδέκτες ραντάρ εμπρός και πίσω και όχι μόνο

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι το νέο BMW R 1300 GS θα φέρει δύο τουλάχιστον πομποδέκτες ραντάρ, τοποθετημένους εμπρός και πίσω, με την δυνατότητα να συνεργαστούν με Adaptive Cruise Control και σύστημα προειδοποίησης τυφλού σημείου/αλλαγής λωρίδας. Όπως έχουμε δει και σε άλλα μοντέλα της BMW όπως το S 1000 XR, «κ$λοφάναρο» τέλος και για το R 1300 GS, αφού τον ρόλο του πίσω φωτός θέσης/φρένου θα παίρνουν τα LED φλασάκια, που θα αλλάζουν χρώμα και ένταση ανάλογα με την λειτουργία που υπηρετούν.

Ο εξοπλισμός του R 1300 GS αναμένεται πλουσιότατος, καθώς πέρα από όσα αναφέραμε ήδη, θα υπάρχει μια φάση για κινητό ή σύστημα πλοήγησης ακριβώς πάνω από την οθόνη TFT, φλας ενσωματωμένα στις χούφτες και δυνατότητα αφαίρεσης των κλασικών φλας εμπρός, συνδεσιμότητα με κινητό τηλέφωνο, ασύρματο ηλεκτρονικό κλειδί και βαλίτσες με ασύρματες κλειδαριές, θερμαινόμενη σέλα, αλλά και σύστημα τηλεειδοποίησης/κλήσης έκτακτης ανάγκης e-Call και πολλά άλλα.

Πότε θα παρουσιαστεί το BMW R 1300 GS

Οι πηγές από το εξωτερικό συγκλίνουν, στο ότι θα αργήσουμε ακόμα να δούμε το R 1300 GS: Μιλάμε για αργά το καλοκαίρι ή στις αρχές του φθινοπώρου, όταν και θα παρουσιαστεί ως μοντέλο 2024. Το πιθανότερο σενάριο, είναι ότι θα δούμε δύο παρουσιάσεις: Το «απλό» R 1300 GS και το R 1300 GS Adventure, ενώ κάποια στιγμή αργότερα, θα ακολουθήσει και το M 1300 GS.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Πηγή
bmwriders.gr

Stream+

Αλλάζουμε την ενημέρωση σας...

Σχετικά άρθρα

Back to top button